Angel

Vírus kontra Boh: Boh zvíťazí

953
Zuzana Smatanová
AltKAT

Satan môže nejakú vec zneužiť, no Ježiš veľmi rád používa tie isté veci, ktoré satana najviac tešia, na to, aby mu zmaril plány. Pandémia koronavírusu je démonickou záležitosťou. A to znamená, že sa "vďaka" nej chystá čosi úžasné. 

Aby som to objasnil, nemám na mysli to, že COVID-19 je doslova ´výrobkom´ satana; je to vírus a súčasť nášho prirodzeného hriešneho sveta. Myslím tým to, že satan ho môže zneužiť presne na to, čo chce stále robiť v našich životoch - útočiť na vieru, útočiť na nádej, útočiť na lásku.

 

Ježiš však veľmi rád používa tie isté veci, ktoré satana najviac tešia, na to, aby mu zmaril plány.

V Katechizme sa hovorí, že Všemohúci Boh by nikdy nedovolil, aby sa v jeho dielach nachádzalo nejaké zlo, ak by nebol taký všemocný a dobrý, že by aj zo samotného zla nedokázal vyťažiť dobro.

Z istej starovekej homílie na Bielu sobotu sa dozvedáme, ako to funguje na Veľkú noc: satan oklamal Adama a Evu v záhrade - Ježiš oklamal satana svojím pohrebom v záhrade; Adam a Eva vystreli ruky k stromu života a dostali smrť - Ježiš vystrel svoje ruky na kríži a zomrel, aby im daroval život; hriech vyhnal Adama a Evu z Raja - Ježišovo milosrdenstvo ich usádza na trón v nebi.

Podobne sa satan teší z nesmierneho žiaľu, ktorý koronavírus spôsobuje ľuďom, že ľudia trpia a zomierajú osamote - Ježiš Kristus však má v úmysle obrátiť slzy všetkých týchto osamelých ľudí na radostný spev v spoločenstve svätých v nebi. 

Veľmi rád vidím, ako sa všetkého, čo na tejto pandémii diabla najviac teší, ujímajú katolíci, a ako to využívajú na to, aby mu zmarili plány.

 

Pandémia nás síce fyzicky odlúčila od sv. omší, no umožnila nám v bohatej miere prakticky prejavovať vieru.

"Keby nebolo pandémie, nikdy by sme sa nezúčastnili takých duchovných cvičení, aké sme mali v tomto čase", povedal páter Jay Kythe vo Veľkonočné ráno. Mnísi z Benediktínskeho opátstva v kansaskom Atchisone totiž presunuli duchovné cvičenia pre študentov Benedictine College do online modu a dúfali, že sa ich zúčastní aspoň 100 ľudí. Napokon z toho boli tri tisícky zo šiestich kontinentov, za čo čiastočne vďačia aj Aletei.

Rovnako ako mnohí iní, čo sa zúčastňovali Ascension Press Bible study, som musel aj ja spolu so synom toto štúdium prerušiť. Jeff Cavins však ponúkol zadarmo online verziu, ku ktorej sa mohlo pripojiť oveľa viac ľudí, než keby sme pokračovali ďalej len ako skupina na fare.

A podobné veci sa dejú stále: chýba nám účasť na sv. omšiach, no namiesto toho si môžeme vypočuť nezabudnuteľné homílie biskupa Roberta Barrona a otca Michaela Schmitza. Fakt, že všetko toto sa odohráva počas Veľkého/Svätého týždňa znamená, že moje deti mali možnosť si vypočuť, zamyslieť sa a prediskutovať základné tajomstvá viery od jedných z najpoprednejších kazateľov našej doby. Aké ovocie to môže priniesť v ich živote?  

 

Súčasťou prežívania pandémie je, žiaľbohu, aj úzkosť, strach a zvady. Ale aj láska.

V prostredí Benedictine College má táto situácia nebývalý ohlas; študenti reagujú na krízu hľadaním množstva najrozličnejších spôsobov ako vyjsť druhým v ústrety a ako im pomôcť. jeden študent organizuje pochôdzky po rizikových skupinách; ďalší ponúkli pomoc pri domácej výučbe detí; zdravotné sestry, ktoré sa vzdelávajú v Ošetrovateľskom centre Matky Terezy nasledujú príklad svojej patrónky a riskujú zdravie pre pomoc druhým. Všetky tieto príbehy nádeje zhromažďujeme v hashtagu: #RavensWillRise. Kroniku tejto pandémie budeme mať zdokumentovanú rovnako, ako sa písali nezmazateľné príbehy všetkých, ktorí pomáhali vyprosťovať ľudí z budov TWC po teroristických útokoch 11. septembra, či už to boli prví obetavci, ktorí hneď utekali do horiacej budovy aby zachránili ľudí, potom všetci zdravotníci, hasiči, dobrovoľníci ...

 

"Keby nebolo pandémie ..."

Páter Jay Kythe poskytol nezabudnuteľné svedectvo o duchovných cvičeniach v opátstve. Spomenul, že aj jeho, zrejme ako každého, pandémia najprv vydesila a nahnevala. Teraz však už môže konštatovať: "Aj napriek ťažkým časom, aj keď ľudia zomierajú a všade je choroba a žiaľ, Boh niečo chystá. Keby nebolo pandémie, nemali by sme takéto duchovné cvičenia. Keby nebolo pandémie, neskontaktovali by sme sa s vami v takom množstve. Keby nebolo pandémie ... každý si doplňte svoje".

A tak som to urobil:

"Keby nebolo pandémie, moja rodina z Kansasu a z obidvoch pobreží by nikdy nestrávila spolu toľko času ako teraz cez Skype.

Keby nebolo pandémie, deti jedného z mojich priateľov by nikdy nevideli ako Ježiš Kristus v Eucharistickej procesii navštívil ulicu, v ktorej bývajú.

Keby nebolo pandémie, nikdy by sa inému priateľovi nepodarilo každý deň zhromaždiť deti k tichej modlitbe v kaplnke.

Keby nebolo pandémie, mnohým z nás by sa nikdy v živote nepodarilo stráviť spolu s rodinou toľko času, koľko mohli teraz. 

Keby som mohol pandémiu ´preskočiť´, hneď by som to urobil. Boh ju však dovolil; má s ňou očividne vlastné plány."