T-shirt Bible verse

Biblický verš odstránený zo šatne po sťažnosti ateistov, tak si ho umiestnili na tričká

402
Milko Kostovič
Kultúra života

Verejná škola z amerického štátu Kentucky sa rozhodla odstrániť biblický verš zo školskej šatne po tom, čo naň podala sťažnosť aktivistická skupina ateistov Freedom of Religion Foundation (Nadácia slobody vierovyznania), informovala o tom televízna stanica WYMT-TV

Ale len o pár dní neskôr sa spoločenstvo občanov združených okolo školy rozhodlo vrátiť úder, informuje stanica o pokračovaní príbehu

Aké su detaily príbehu?

Predmetný verš pochádza z Jeremiáša 20:11: "Ale Pán je so mnou ako mocný hrdina."

Ateistická skupina zaslala list v novembri, v ktorom sa uvádza, že posolstvo porušuje ústavné oddelenie Cirkvi od štátu, uvádza televízia WYMT. 

"Bola som úplné prekvapená," vyjadrila sa pre stanicu riaditeľka Denise Yonts a dodala, že okamžite požiadala o radu zástupcu školskej rady

"Ako zamestnanci verejných škôl nesmieme ovplyvňovať náboženské presvedčenie študentov," dodala pre WYMT. 

Školský okrsok sa preto rozhodol vydrhnúť nápis, pokiaľ nešlo o dielo študentov, uviedla stanica. 

Úder späť

Nezastrašení členovia spoločenstva sa rozhodli, že si vytlačia tričká s veršom umiestneným vpredu, informovala stanica WYMT. 

Debbie Osborne, majiteľka obchodu s tričkami, označila sťažnosť ateistickej skupiny za "diskrimináciu" a vyjadrila sa pre stanicu, že ateistická skupina "by nám nemala brániť v tom, aby sme mali tiež svoje vlastné názory. Mali by sme byť stále v úzadí? Nemyslím si."

Vďaka tomu boli tričká k dispozícii na regionálnom turnaji, ktorý sa zorganizoval na spomínanej škole, uviedla televízia. 

"Je naozaj dôležité, že sme sa zhromaždili a postavili sa za niečo, v čo veríme," vyjadril sa Zachary Hal pre stanicu a dodal, že tričká pomohli k oživeniu spoločenstva a že to bolo "osviežujúce"

"Hrával som za školu futbal a pri nástupe som sa každý deň pozrel na verš, čo mi pripomínalo, aby som pokračoval," dodal pre televíziu. 

História sa opakuje

Hoci verš už nebol v šatni, dalo by sa povedať, že jeho umiestnenie na stovkách tričiek značne rozšírilo jeho posolstvo. 

A to nebolo prvýkrát, keď zjavne úspešná sťažnosť ateistickej skupiny skončila tým, že sa viera ešte viac rozšírila: