petebuttigieg13.png

Pro-potratový starosta Pete Buttigieg odstúpil z prezidentskej kampane

109
Milko Kostovič
Kultúra života

Pete Buttigieg, pro-potratový starosta z Indiany, ukončil svoju prezidentskú kampaň len niekoľko týždňov po tom, čo skončil na prvom mieste v hlasovaní v Iowe. Buttigieg nezískal podporu, v ktorú dúfal po úspechoch v Iowe a v New Hampshire, a v Južnej Karolíne sa prepadol medzi stred kandidátskeho rebríčka. 

Hlasovania v štátoch, kde Demokrati bojujú o voliča, boli preňho ukážkou ťažkého zápasu s Joe Bidenom, ktorý vyhral primárky v Južnej Karolíne a jeho kampaň zažila náhle obrodenie. Bernie Sanders zase vyhral v New Hampshire a Nevade a momentálne vedie v štátoch, ktoré primárky iba čakajú. Svoju pozíciu si postupne buduje aj Mike Bloomberg. 

Buttigieg mal problém získať podporu u menšinových voličov po niekoľkých kontroverzných pripomienkach. Zároveň bol neustále napádaný po víťazstve v Iowe a jeho popularita klesala. 

Buttigieg bol často terčom pro-life obhajcov kvôli otázke potratov, pretože opakovane nepravdivo tvrdil, že Biblia schvaľuje potraty a v podstate povedal, že kresťania by nemali podporovať prezidenta Trumpa

Buttigieg rozhodne potrebuje základné biblické vzdelanie, pretože opakovane trval na tom, že môže byť kresťanom a zároveň podporovať potraty na požiadanie. Opätovne sa snažil zdôvodniť svoj postoj tvrdením, že Biblia spája "začiatok života s dýchaním". 

Buttigieg sa vyjadril, že podľa neho Biblia nerozoznáva začiatok života, pokiaľ nedôjde k prvému nádychu. 

"Existuje toľko častí Biblie, ktoré spájajú začiatok života s nádychom," povedal zopakujúc podobné vyhlásenie zo septembra

V tom čase sa pre portál "The Breakfast Club" vyjadril, že potrat "je evidentne ťažkou témou pre mnohých ľudí, aby o tom premýšľali z morálneho hľadiska. Znova ale platí, že v Biblii je toľko častí, ktoré hovoria o tom, ako život začína nádychom a dokonca aj to môžeme interpretovať rôzne."

Buttigiegovo biblické odôvodnenie potratov bolo označené za absurdné zo strany samotnej jeho rodiny a mnohých ďalších ľudí. Dokonca aj v staroveku boli deti v lone považované za vzácne, ako je zrejmé v Lukášovi 1, 41. Ježiš si veľmi vážil deti v čase, keď to iní nerobili (Matúš 19, 14) a v Prísloviach 6, 16-17 sa uvádza, že jednou z vecí, ktoré Boh najviac nenávidí, je prelievanie nevinnej krvi. Jedno z desiatich prikázaní zakazuje vraždu.

Redakcia Daily Wire si tiež všimla nepochopenie Biblie zo strany Buttigiega: 

Buttigieg, ktorý je otvorený homosexuál, sa zasadzoval za potrat až do okamihu narodenia. Začiatkom tohto mesiaca, keď sa objavil v relácií "The View", odmietol odsúdiť vraždu nenarodeného dieťaťa alebo infanticídu. 

Prezident Donald Trump na druhej strane nepretržite podporuje pro-life hnutie, ktoré je veľmi dôležité pre kresťanov v celej krajine. Trump bol napríklad prvým prezidentom, ktorý predniesol reč na výročnom pro-life Pochode za život. 

Okrem toho, ako zdôraznil Russ Vought v úvodníku Daily Wire, Trump podporuje pro-life aj inými cestami, obnovením a rozšírením nariadenia Mexico City Policy a zákazom grantov Title X pre pacientky s voliteľnými potratmi: 

Mnohé verše z Biblie dávajú jasne najavo, že Biblia a Pán Boh si vážia život v lone. 

Buttigieg nie je vôbec zdržanlivý v otázke potratov. Ako starosta mesta South Bend sa pokúsil zastaviť otvorenie tehotenského informačného strediska vedľa potratovej kliniky. Začiatkom tohto rok potom oslavoval, keď na tomto mieste otváral novú pobočku  potratový reťazec, ktorý sa dopustil mnohých zdravotných a bezpečnostných porušení

V máji, keď sa ho opýtali na potraty v treťom semestri, Buttigieg vyjadril názor, že by mali byť legálne a neobmedzené.