150901_Kuby_sam4_1024_512_75_s_c1.jpg

Pro-family G. Kuby vyhrala súd. Urážlivo ju nazvali ´nenávistným monštrom a zombie´

364
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Známa katolícka sociologička a obhajkyňa pro-rodinnej politiky, Gabriele Kubyová, vyhrala súdny proces, v ktorom podala žalobu za nactiutŕhanie na rozhlasovú stanicu, ktorá odvysielala obsah hry, v ktorej ju autor vykresľuje ako pro-fašistickú "zombie", ktorá hlása nenávisť a ktorá by mala akurát tak zomrieť s guľkou v hlave.   

Nemecký súdny dvor nariadil rozhlasovej stanici Deutschland Radio, aby Gabriele Kubyovej zaplatila ako odškodné 5.000 eur. Kubyová zažalovala berlínske divadlo "Schaubühne" a Falka Richtera, homosexuálneho autora a režiséra hry "Strach" z ´úkladného zabitia´ jej osobnosti, keď ju v spomínanej hre vykreslili ako "zombie", ktorú treba zabiť pre jej "predpotopnú" vieru. V úvode hry sú Kubyová spolu s ďalšími štyrmi ženami stvárnené ako "zombie, ktoré sa vrátili z minulosti, stále sa opakujú a majú slovnú zásobu a rétoriku, ktoré ľudí vrhajú späť do éry nacionálneho socializmu." K týmto zombie autor pridáva aj "kresťanské fundamentalistické nenávistné monštrá, znepokojených obyvateľov, rodičov, ktorých desí predstava alternatívnych foriem rodiny a akceptovanie pohlavnej rozmanitosti."

Gabriele Kubyová, dobre známa svojou kritikou "gender ideológie", je v hre potupne a urážlivo stvárnená ako "nenávistné monštrum". Aby k tomu autor ´logicky´ dospel, zmanipuloval to, čo hovorila a vložil jej tieto slová do úst. Podľa nich podporuje totalitný štát, pričom Kubyová v skutočnosti bez prestania varuje pred novou totalitou. Režisér hry Richter vzal prejav Kubyovej z roku 2014, v ktorom hovorila o "zneužívaní jazyka a pojmov" a ako je politicky nekorektné používať slovo "fašisti" a napasoval ho do slov Kubyovej: "...to, čo potrebujeme najviac, sú ... fašisti". Deutschland Radio potom odvysielalo tento zmanipulovaný ´citát´ Kubyovej a pochválilo Richtera za jeho hru, ktorá otvorene odhaľuje "tých, čo ľuďom naháňajú strach a šíria nenávisť veľmi mocnou zbraňou, ktorou sú ich vlastné slová". Táto rozhlasová stanica zašla až tak ďaleko, že dokonca zvlášť zvýraznila autenticitu slov, ktoré Richter vložil Kubyovej do úst.

V roku 2018 berlínsky súd vyššieho územného celku zakázal divadlu Schaubühne a Richterovi "opakovane zneužívať niečo, pre čo neexistuje reálny podklad". Keď jej ´upravené´ výroky Deutschland Radio opäť odvysielalo, Kubyová ho zažalovala. V utorok (25. 2.) Kubyová oznámila, že 17. decembra 2019 súd vyššieho územného celku v Hamburgu odsúhlasil predchádzajúci rozsudok súdu v prípade Deutschland Radio a že pre veľkú závažnosť porušenia osobných práv vyhlásil jej požiadavku o finančnú kompenzáciu za oprávnenú: "Je to dobrá správa pre mňa, ako aj pre literu zákona. Vyhrala som druhostupňový súd v legálnom spore proti Deutschland Radio." V rámci prvej žaloby v roku 2016 Kubyová uviedla, že "Frank Richter svojou hrou "Strach" úplne jasne demonštruje ducha totality, pred ktorou ja vždy varujem." A ďalej vysvetlila, že žalobu vzniesla preto, "lebo je v stávke sloboda prejavu, ktorá je základným demokratickým právom. Demokracii sa darí v rámci slobodnej a otvorenej diskusie. Takáto diskusia sa nemôže obetovať na oltár politickej korektnosti. To by sme nemali dovoliť."

Významným medzníkom v diele Gabriele Kubyovej je jej kniha Globálna sexuálna revolúcia - zničenie slobody v mene slobody. V angličtine ju vydalo vydavateľstvo Angelico Press.