Pope Francis

Pápež odsudzuje "strnulosť" a varuje pred kresťanským úpadkom

268
Milko Kostovič
Neutral

Pápež František varuje, že strnulosť pri prežívaní kresťanskej viery vytvára mínové pole nenávisti a nedorozumenia.

---------------------------------------------

Pápež František varoval, že "strnulosť" pri prežívaní kresťanskej viery vytvára "mínové pole" nenávisti a nedorozumenia vo svete, v ktorom je kresťanstvo čoraz menej relevantné. 

František počas každoročného vianočného pozdravu kardinálom, biskupom a kňazom, ktorí pôsobia vo Svätej stolici, vyzval vatikánskych byrokratov, aby si radšej osvojili zmenu. 

Františkovo posolstvo bolo zjavne venované konzervatívnym a tradicionalistickým Katolíkom, vrátane tých vo Vatikánskej kúrii, ktorí vyjadrujú čoraz väčší odpor proti jeho progresívne-nastavenému pontifikátu. Ich kritika čoraz silnie uprostred vatikánskych finančných a sexuálnych škandálov, ktoré mohli predchádzať Františkovmu pápežstvu, ale vychádzajú na povrch práve teraz.

František prišiel s tvrdou konfrontáciou reality pred mužmi v Sala Clementina v Apoštolskom paláci, keď uznal, že kresťanstvo už nemá v spoločnosti takú rozhodujúcu prítomnosť a vplyv ako kedysi.

Pápež citoval zosnulého kardinála Carla Maria Martiniho, vodcu progresívneho krídla Katolíckej cirkvi, ktorý vo svojom záverečnom rozhovore pred smrťou v roku 2012 lamentoval, že Cirkev sa ocitla "200 rokov pozadu" kvôli vrodenému strachu zo zmeny.

"Dnes nie sme viac jediní, ktorí produkujú kultúru, ani prvými, ani tými najpočúvanejšími," povedal František prelátom. "Viera v Európe a vo veľkej časti Západu už nie je očividným predpokladom, je často odmietaná, zosmiešňovaná, marginalizovaná a vysmievaná."

František preto vyzval katolícku hierarchiu, aby prijala potrebné pastoračné reformy a vyhliadky, ktoré zatraktívnia Cirkev na toľko, aby dokázala plniť svoje poslanie šírenia viery. 

"Tu si musíme dať pozor na pokušenie zastávať strnulé perspektívy. Strnulosť, ktorá sa rodí zo strachu zo zmien a končí šírením prekážok v zemi spoločného dobra, sa mení na mínové pole nedorozumenia a nenávisti."

Pápež pripomenul, ako to už bolo v minulosti, že ľudia, ktorí zastávajú strnulé pozície, ich zvyčajne využívajú na maskovanie svojich vlastných problémov, škandálov či "nerovnováh"

"Strnulosť a nerovnováha sa navzájom poháňajú v začarovanom kruhu. A v dnešnej dobe je pokušenie strnulosti také zjavné."

Tradicionalistickí katolíci odsudzujú Františkov dôraz na milosrdenstvo a otvorenosť pri otázkach náuky, ako sú sviatosti pre rozvedených a civilne znovu zosobášených Katolíkov. Zároveň ostro kritizovali jeho nedávnu Amazonskú synodu, ktorá žiadala vysvätenie ženatých mužov za kňazov, a na ktorej sa objavila amazonská socha tehotnej ženy, čo považovali za pohanské uctievanie. 

František obhajoval svoju pozíciu a priority ako reflexiu Evanjelia a princíp, že pravá cirkevná tradícia je nepretržitá, rozlišovacia cesta zmeny. 

"Tradícia nie je statická, je dynamická," uviedol František. 

František vydal, ako hmatateľný prejav zmeny, nový dekrét, ktorým sa obmedzuje funkčné obdobie dekana Kolégia kardinálov, vplyvnej pozície, ktorá sa predtým zastávala doživotne. František prijal rezignáciu súčasného dekana, kardinála Angela Sodana, a rozhodol, že budúci najvyšší kardinál bude slúžiť obnoviteľné päťročné funkčné obdobie.

Sodano bol vplyvným štátnym sekretárom pod sv. Jánom Pavlom II., a čiastočne mu vyčítali, že Vatikán odmietol rázne zakročiť proti pedofilným kňazom vrátane notoricky známeho reverenda Marciala Maciela. Sodano (92) mal naďalej zákulisný vplyv počas dvoch nasledujúcich pontifikátov, pričom nedávno pôsobil ako akýsi maják konzervatívnej opozície voči Františkovi. 

Ako dekan doručil v sobotu svoj posledný vianočný pozdrav Františkovi.