Our Lady

Ružencová Panna Mária zachránila Filipíny

238
Zuzana Smatanová
AltKAT

 

Manilský biskup vyhlásil toto víťazstvo za zázrak.

Katolíci na Filipínach sú Preblahoslavenej Panne Márii hlboko oddaní. Nachádzajú nespočetné množstvo spôsobov ako by si ju uctili v každodennom živote. Patrí sem napríklad aj veľkolepá slávnosť, ktorá sa koná každý rok v druhú októbrovú nedeľu na počesť Panny Márie Najsv. ruženca La Naval de Manila. Prvá slávnosť tohto sviatku sa udiala pred 373 rokmi, 8. októbra 1646. A všetko sa to začalo sochou.

V roku 1593 bol za španielskeho guvernéra na Filipínach vymenovaný Don Luis Perez Dasmarinas. Krátko po vymenovaní mu zomrel otec a Dasmarinas požiadal svojho verného asistenta, kapitána Hernanda Coronela, aby dal na jeho počesť zhotoviť sochu. Kapitán Coronel poveril touto úlohou čínskeho prisťahovalca. Tento muž bol zároveň kresťanským konvertitom a úprimne miloval Preblahoslavenú Pannu. Sochár (ktorého meno sa, nanešťastie, nezachovalo) vytesal sochu z tvrdého dreva. Socha bola vysoká takmer 1,5 metra. Umelec vytvoril tvár a ruky Preblahoslavenej Panny a celého Ježiška z pevnej slonoviny. Črty tváre Panny Márie a Ježiška odzrkadľujú sochárovu etnickú príslušnosť.

Guvernér Dasmarinas si túto sochu obľúbil a venoval ju pamiatke svojho zosnulého otca. Socha niesla názov Panna Mária Najsvätejšieho ruženca. Krátko na to bola odovzdaná dominikánom a umiestnená v kostole Santo Domingo. O niekoľko rokov neskôr chcela Holandská republika vytvoriť rýchlejšiu obchodnú cestu do Ázie. Najpriamejšia cesta viedla cez Filipíny, a preto chceli túto krajinu dobyť. To si vyžadovalo impozantnú námornú flotilu, ktorú aj vytvorili. Holanďania začali útočiť v roku 1646.

Filipínske sily mali iba dve galeóny, ktorými sa postavili proti obrovskej holandskej flotile. Modlili sa pred sochou Preblahoslavenej Panny a prosili, aby sa za nich prihovorila pred blížiacim sa bojom. Pod ochranou Panny Márie Ružencovej sa opakovane modlili ruženec. Sľúbili, že ak zvíťazia, podniknú púť na boso k jej svätyni v kostole Santo Domingo v Manile. Nasledovalo päť veľkých námorných bitiek a malé filipínske námorné sily, kombinácia španielskych a filipínskych námorníkov, zakaždým zatlačili holandské sily späť. O život prišlo iba 15 španielskych námorníkov. Keď sa Holanďania napokon vzdali, zostávajúci filipínski a španielski námorníci splnili svoj sľub s vďačnosťou kráčali bosí k svätyni Panny Márie v Manile. Blahoslavená Matka dostala meno La Naval a odvtedy bola známa ako Panna Mária Najsv. ruženca