YouTube_logo_1024_512_75_s_c1.jpg

YouTube vydalo nové smernice o ´obťažovaní´ a ´nenávistných prejavoch´ konzervatívcov

296
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Hmlisté a nejasné pravidlá o ´obťažovaní´ by mohli viesť k prísnym zásahom voči tomu, čo táto platforma  považuje za ´znevažujúce vyjadrovanie´ o rase, rode alebo sexuálnej orientácii. Video platforma YouTube, ktorú vlastní Google, updatovala svoju politiku o ´obťažovaní´, ktorej sa kritici obávajú, že bude len zámienkou pre ďalší zákaz konzervatívnych prejavov. 

YouTube viceprezident a šéf globálneho Trust & Safety, Matt Halprin, tento krok zdôvodnil tým, že politiku musia updatovať kvôli tomu, aby mohli zaujať silnejší postoj proti ´obťažovaniu´, ktoré "zraňuje našu komunitu tým, že nabáda ľudí, aby menej inklinovali k jej názorom, a neangažovali sa v nej". Táto platforma obmedzí ´znevažujúce vyjadrovanie, ktoré zachádza príliš ďaleko´, vrátane "obsahu, ktorý zlovoľne uráža človeka na základe jeho chránených atribútov, ako je jeho rasa, rodové určenie a sexuálna orientácia." Spomínaná politika pokryje aj ´obťažovanie´ vo forme "opakovaných vzorcov správania sa v rámci sériových videí alebo komentárov, a to aj vtedy, keď ani jeden jednotlivý diel neporuší pravidlá tejto politiky. Narušiteľom ich kanál znehodnotíme alebo celkom zrušíme. YouTube obmedzí "škodlivé" príspevky v sekciách videokomentárov. 

Halprin tvrdí, že túto politiku posilnili vstupy "zástancov slobody prejavu a politické organizácie zo všetkých strán politického spektra. Je životne dôležité, aby YouTube zostalo miestom, kde ľudia môžu vyjadriť širokú škálu svojich myšlienok a názorov a kde budeme aj naďalej poskytovať miesto pre diskusie o veciach verejného záujmu a umeleckého vyjadrenia." Nápravu politiky ´obťažovania´ začal YouTube v júni po sťažnosti ľavičiarskej osobnosti Voxu Carlosa Mazu, ktorá viedla k znehodnoteniu YouTube kanála konzervatívneho vedca Steven Crowdera. Spoločnosť síce časom pripustila, že jeho jednotlivé videá neobsahovali nič škodlivé, ale že "stále pokračujúci vzorec jeho neslýchaného správania už spôsobil rozsiahlu škodu YouTube komunite".  

Vedúci vydania Daily Wire, Ben Shapiro, označil nové pravidlá za "vyšinuté a nejasné" a uviedol niekoľko scenárov, podľa ktorých by sa dali zneužiť na potrestanie málo fanatických prejavov v súvislosti so žhavými problémami: Crowder totiž predpovedal, že nové smernice by znamenali začiatok "YouTube čistky" konzervatívcov a drasticky by pritvrdili podmienky, za akých by pravičiarske osobnosti mohli zotrvať v platforme. Maza z Voxu však ide ešte ďalej (pôvodne žiadal, aby Crowdera úplne zakázali) a tweetuje o svojom hnev na to, že nová politika YouTube nejde ešte ďalej a neprijme opatrenia, ktoré by automaticky charakterizovali konzervatívne argumenty ako "nenávistné a štvavé", atď.