nagasaki-rosary-700x438.jpg

Roztavený ruženec v Atomic Bomb Museum v Nagasaki |

398
Zuzana Smatanová
AltKAT

9. augusta 1945 zhodili USA na japonské mesto Nagasaki atómovú bombu. Bol to už druhý útok, po prvom, kedy zhodili atómovú bombu na Hirošimu 6. augusta 1945. Počas oboch bombových útokov zahynulo zhruba 129,000 - 226,000 ľudí, z ktorých prinajmenšom polovica zahynula hneď v prvý deň. 

Užívateľ twitteru, Charles White, poslal známu fotografiu roztaveného ruženca, ktorý je vystavený v Atomic Bomb Museum v Nagasaki. Vysvetlil, že Nagasaki bolo strediskom misionárskej aktivity a domovom mnohých "tajných kresťanov ..."Plné znenie tweetu: "Na obrázku sú roztavené ružence, ktoré som videl pred týždňom v Atomic Bomb Museum v Nagasaki. Nagasaki bolo strediskom misionárskej aktivity a domovom mnohých "tajných kresťanov", ktorých rodiny bojujú za svoju vieru, pre ktorú ich už viac ako 250 rokov prenasledujú a zakazujú im ju."  

 

Melted rosaries

 

Pod expozíciou si môžeme prečítať: "Tento ruženec sa našiel v popole domu, ktorý bol vystavený výbuchu atómovej bomby ani nie 600 metrov od jeho epicentra. Sklenené perličky ruženca sa pôsobením nepredstaviteľnej horúčavy roztavili ako karamel. V čase explózie pracovala matka panej, čo darovala múzeu tento ruženec, v dome svojich príbuzných (vedľa katedrály Urakami). Nasledujúci deň ju dcéra išla hľadať a v prachu, ktorý zostal po dome príbuzných, našla tento ruženec. Jej mama zomrela pri katedrále Urakami. Po mnohé roky si dcéra chránila tento ruženec ako poklad a spomienku na mamu, až ho napokon na 40-te výročie zhodenia atómových bômb darovala mestu Nagasaki."

Modlime sa za pokoj a za prenasledovaných kresťanov vo svete!