img.jpg

VŠ plavkyňa v slzách - transgenederom povolili ´neobmedzený prístup´ do šatní a spŕch

444
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

"Cítim sa veľmi nepríjemne a trápne; narušili mi moje súkromie."

Na univerzite v Illinois sa vyhrotila situácia, keď školský odbor odsúhlasil v polovici novembra poskytnúť transgender študentom "neobmedzený" prístup do šatní a spŕch podľa ich vlastnej identifikácie.

Julia Barcová - reprezentantka William Fremd High School v Palatine (Chicago) v plávaní - sa vyjadrila na kameru po hlasovaní školskej rady, ktoré dopadlo 5:2 v prospech ´trans´, pričom statočne zadržiavala slzy. Pre Daily Herald uviedla:

"Cítim sa veľmi nepríjemne a trápne, pretože hrubo porušili moje súkromie. Pri plávaní sa totiž musím v šatni často vyzliecť donaha a prezliekať si plavky, a to pred všetkými ostatnými." Dodáva, že si uvedomuje, že "školská rada má povinnosti voči všetkým študentom, no veľmi by si želala, keby príslušní funkcionári mohli niečo urobiť najmä v takej situácii, ako je táto."  

 

Na druhej strane tu máme Novu Maday, transgender, ktorý/ktorá ukončil Palatine High School v roku 2018, tesne pred súdnym jednaním o diskriminácii. "Som nadšená", povedala Maday, ktorý/á sa narodil ako muž, ale identifikuje sa ako žena, pre Daily Herald po spomínanom zasadaní školskej rady. Maday s ružovými lokňami na hlave a vo vyšívanej blúzke dodáva, že "ide o prvý významný krok. Je veľmi veľký, a školy celého štátu, ako aj krajiny, nás sledujú."