mediabias8.png

Prieskum: Jedna tretina Američanov nedôveruje médiám

83
Milko Kostovič
Kultúra života

Podľa prieskumu agentúry Associated Press zhruba jedna tretina Američanov neverí tomu, že mediálne spravodajstvo vychádza z overených informácií. 

Prieskum sa pýtal Američanov, "ako často" si myslia, že každá z položených otázok, je "založená na faktických informáciách". Zistilo sa, že asi dvaja z 10 - alebo menej - Američanov veria, že mediálne spravodajstvo je založené na faktoch. Iba 21% Američanov vždy alebo často dôveruje médiám a 47% im dôveruje niekedy. 31% respondentov uviedlo, že len zriedka alebo nikdy neveria tomu, že mediálne spravodajstvo vychádza z faktov.

Táto nedôvera bola ešte väčšia, keď sa Američanov pýtali, či sú presvedčení, že rozhodnutia tvorcov politík vychádzajú z faktov. Prieskum ukázal, že 55% opýtaných verí v rozhodnutia svojich zákonodarcov iba niekedy a iba 14% im dôveruje často alebo stále. 

Trend skepticizmu pokračoval v otázkach, pričom mnoho Američanov vyjadrilo pochybnosti o tom, či ich krajania volia na základe faktov. Američania tiež podľa prieskumu pochybovali o tom, či sú odkazy kampaní politických kandidátov založené na faktoch a či sú debaty medzi kandidátmi legitímne. Iba 9% opýtaných vždy alebo často dôveruje posolstvám politikov.

Prieskum tiež zistil, že republikáni sú oproti demokratom skeptickejší a generácia tzv. baby boomerov má menšiu dôveru v to, čo hovoria politici, v porovnaní s mileniálmi.

"Demokracia je v ohrození, keď Američanom tak veľmi chýba dôvera v kandidátov, tvorcov politík, spravodajské média, a navzájom," uviedla Poppy MacDonald, prezidentka organizácie USAFacts.

Prieskum sa uskutočnil na vzorke 1 032 dospelých. Štatistická chyba je plus / mínus 4,2% a konečné čísla boli zaokrúhlené.