pachamama.jpg

Františková pohanská modla "Pachamamy" skočila v rieke Tiber!

1,134
Milko Kostovič
Kultúra života

Muž zhodil sochy pochádzajúce z kostola Santa Maria in Traspontina z okraja mosta Ponte Sant'Angelo (Anjelsky most, pozn. prekl.)

Video zverejnené na internete zachytáva muža, ktorý odnáša tzv. "Pachamama" sochy z rímskeho kostola Santa Maria in Transpontina a hádže ich do rieky Tiber. 

YouTube video zobrazuje neznámeho muža, ktorý najprv odstraňuje sochy z kostola. Následne ich umiestňuje na okraj mosta Ponte Sant'Angelo a hádže ich do rieky. Opis videa naznačuje, že udalosť sa odohrala ráno v pondelok 21. októbra.

Figurína vyvolala veľké spory odvtedy, keď sa prvýkrát objavila pri slávnostnej výsadbe stromov na začiatku synody. Žena ju predstavila pápežovi ako "Pannu Máriu Amazonskú", no fotoagentúra Getty ju opísala ako sochu andskej bohyne "Pachamamy". 

Otec Giagomo Costa, hovorca synody, povedal na tlačovke: "Nie je to Panna Mária, kto povedal, že je to Panna Mária? ... Je to domorodá žena, ktorá predstavuje život." Účastník synody o. Roberto Roberto Carrasco Rojas však trval na tom, že ide o postavu Márie. "Táto figurína je Panna Mária Amazonská," povedal pre redakciu Rome Reports. "Je to oddanosť, ktorá sa začala v domorodých komunitách ... Vyrezali do dreva obraz požehnanej matky, ktorá je tehotná."

Ďalší ľudia však tvrdia, že figurína môže pre rôznych ľudí znamenať veľa rôznych vecí. Biskup David Martínez De Aguirre Guinea novinárom na tlačovej konferencii 7. októbra povedal: "Tí, ktorí použili tento symbol, asi chceli odkazovať na plodnosť, na ženy, na život. Život, ktorý je prítomný medzi týmto amazonským ľudom a Amazónia má byť plná života. Nemyslím si, že potrebujeme vytvárať akékoľvek spojenia s Pannou Máriou alebo s pohanským prvkom." 

Paolo Ruffini, hlavný komunikačný predstaviteľ Vatikánu, uviedol, že "socha predstavuje život; a tým to končí."