img.jpg

´Neplnoleté transgender deti si môžu dať chirurgicky zmeniť pohlavie bez súhlasu rodičov´

1,694
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Transgender deti si môžu dať chirurgicky zmeniť pohlavie, a to bez súhlasu rodičov a bez prípadnej poradenskej pomoci. 

Austrálska psychologická spoločnosť (APS) tvrdí, že od transgender detí by sa nemal vyžadovať súhlas rodičov k chirurgickej zmene pohlavia a dodáva, že poradenská pomoc pred takouto zmenou je len "zbytočným bremenom". Podľa The Australian, členovia APS - 24 tisíc - tvrdia, že ani od detí do 16 rokov by sa nemal vyžadovať súhlas rodičov k chirurgickej zmene pohlavia. Vyjadrili sa, že deti musia byť schopné preukázať svoju kompetenciu v tak závažnom, život meniacom rozhodnutí, a to v spolupráci s lekárom. Aj o poradenskej pomoci pred chirurgickým zákrokom sa vyjadrili ako o často "zbytočnom bremene" na pleciach dieťaťa, ktoré túži ´prepnúť´ na iný rod.

APS doporučuje, aby nemocnice mali v tejto veci právo žiadať rodičov o zmenu názoru, ak by bol proti rozhodnutiu ich detí o zmene pohlavia. Ďalej doporučuje zapojiť do "obhajoby" názoru detí právnikov, ktorí by im legálne radili, ako obísť nutnosť súhlasu rodičov a dostať sa k vytúženému ´zákroku´. MSN uvádza, že postoj APS "vychádza z problematických otázok, ktoré vyšli na povrch prostredníctvom Inštitútu reformy tasmánskeho zákona". V Tazmánii totiž práve prebieha posúdenie zákona, ktorý by mal povoliť tínedžerom nad 16 rokov zmeniť si pohlavnú identitu, ktorú majú vyznačenú v rodnom liste. The Australian píše, že ešte v roku 2018 bol nutný súhlas tzv. Rodičovského posudku na chirurgickú zmenu pohlavia detí, no táto zmena v legislatíve  by "pomohla neplnoletým pacientom ľahšie znášať stres, spojený s pocitom, že sa ´narodili v nesprávnom tele´.  

Pediater, ktorý nechce byť menovaný z obavy šikanovania zo strany transgender aktivistov, lekár s viac ako dvadsaťročnou praxou varuje, že "frontálny mozgový lalok, ktorý je absolútne rozhodujúci pri vytváraní komplexných a zodpovedných rozhodnutí, dosahuje zrelosť až okolo 25. roku veku človeka. Mladí ľudia teda robia rozhodnutia o svojom tele, ktoré im majú zásadným spôsobom zmeniť život, ešte pred tým, ako im naplno dozrie mozog a jeho schopnosť rozpoznávania."