maxresdefault-700x394.jpg

Ženatý katolícky kňaz presvedčivo vysvetľuje, prečo by kňazi MALI žiť v celibáte

945
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Mali by mať, podľa vás, katolícki kňazi dovolené ženiť sa, alebo nie? 

The Catholic Talk Show epizóde z tohto týždňa, diskutovali Ryan Scheel, páter Rich Pagano a Ryan DellaCrosse o tom, či by sa malo dovoliť katolíckym kňazom ženiť sa, alebo či by mali žiť v celibáte. K tejto diskusii sa pripojil aj ženatý kňaz z osobného ordinariátu Stolice sv. Petra, páter Justin Fletcher, ktorý presvedčivo vysvetlil: 

"Kristus jasne povedal, že tí, ktorí sa v slobode vyčlenia pre Božie kráľovstvo, budú preň prinášať viac ovocia. Kňaz, ktorý sám seba posvätí zjednotením sa s Kristom, a vzdá sa veľkých dobier manželstva a detí, pre dobro Kráľovstva, prináša tak oveľa viac ovocia celému Kristovmu telu, ktorým je Cirkev ... a týmto spôsobom jej prináša aj viac kňazov. Tam, kde sú kňazi zároveň ženatí aj vysvätení, to v skutočnosti neprináša toto ovocie. Ľudia si podľa mňa myslia, že keď začneme mať ženatých kňazov, vyriešia sa všetky problémy. Z duchovného hľadiska je však v našom pravom spoločenstve, v ktorom máme všetci účasť ako v Kristovom tele - Cirkvi, z tohto dôvodu oveľa menej obiet, obetavosti. Život kňaza v celibáte je totiž veľkou obetou."

"Potrebujeme teda pre dobro Cirkvi viac obiet, alebo nám stačí menej? Keď si to rozmeníme na drobné, znamená to asi toľko, že tam, kde začneme vysviacať ženatých kňazov len preto, lebo si myslíme, že ich nie je dosť, neponúkame Cirkvi riešenie, ale naopak, ponúkame jej menej obiet, menej obetavosti, než doteraz."  

Súhlasíte s pátrom Fletcherom?