2019-8-12_boy_with_police.jpeg

15-ročný chlapec s krížom v ruke zablokoval LGBT pochod v Poľsku

8,325
Milko Kostovič
Kultúra života

Pätnásťročný poľský chlapec je oslavovaný ako katolícky "hrdina" po tom, čo sa odvážil zablokovať LGBT pochod s krížom a ružencom v ruke. 

Jakub Baryła, ktorý sa na Twitteri opisuje ako "Katolík, tradicionalista, konzervatívec a patriot", sa stal senzáciou sociálnych sietí, keď sa postavil do cesty LGBT pochodu v meste Plock, ktorého sa zúčastnilo vyše 1000 ľudí. 

Baryła, ktorý je členom Rady mládeže mesta, uviedol, že sa rozhodol zablokovať pochod po tom, čo bol inšpirovaný "podobným gestom o. Ignaca Skorupka počas varšavskej bitky s bolševikmi v roku 1920."

Otec Skorupko bol poľským armádnym kaplánom, ktorý bol zabitý 14. augusta 1920 v bitke pri Ossowe počas poľského protiútoku. Stojac spoločne s vojakmi na frontovej línii, kňaz držal kríž, aby povzbudil poľských vojakov. 

Baryła tvrdí, že pôvodne sa tejto myšlienky vzdal z "dôvodu spoločenských dôsledkov. Bál som sa toho, ako budú ľudia reagovať," povedal pre konzervatívne médium wPolityce.pl

Nakoniec však zmenil názor a rozhodol sa konať, keď uvidel bezbožnú ikonu Panny Márie Čenstochovskej s dúhovou svätožiarou na LGBT pochode: 

Požiadal som kňaza z mestskej farnosti o kríž. Kňaz sa bál, že ateisti znesvätia Svätý kríž, ale dal mi krucifix. Chcel som, aby moje gesto uvidelo čo najviac ľudí. Chcel som, aby začali uvažovať a premýšľať. Najprv som kráčal s krížom v ruke pred policajným kordónom, ktorý chránil pochod rovnosti. 

Neskôr som si sadol na chodník a modlil sa v latinčine so slovami Salve Regina. Smeroval som svoju modlitbu k Matke Božej, ideálu čistoty. Policajti prišli za mnou a požiadali ma, aby som odišiel z cesty. Povedal som, že to nedokážem, pretože účastníci pochodu ničia moju katolícku vieru a znesväcujú poľskú vlajku tým, že na ňu umiestňujú dúhu. 

Poriadková polícia v ťažkej zbroji zdvihla Baryłu zo zeme, keď odmietol opustiť cestu. 

"Nemyslel som na strach. Sústredil som sa na kríž, ktorý som držal. Som Katolík, preto som sa sústredil na Boha, ktorý mi dáva silu. Mám dojem, že Boh ma usmerňoval," povedal a dodal, že polícia odviedla "bezchybnú" prácu. 

Baryłu oceňuje celý svet za jeho odvahu. 

"Ďakujem Jakub Baryła za vaše odvážne svedectvo o Kristovi pred ozbrojenou políciou a pochodom hrdosti LGBT," napísal na Twitteri anglický spisovateľ a katolícky diakon Nick Donnelly. 

"Mojím hrdinom mesiaca je tento mladý poľský brat, ktorý si hovorí Jakub Baryła. Má iba 15 rokov a už statočne bojuje za Svätú vieru proti LGBT degenerácii. Nech mu Všemohúci požehná!", napísal Guillaume Von Hazel, Katolík z Kolína. 

Monitorovacie centrum rasistického a xenofóbneho správania vo Varšave však vydalo vyhlásenie, v ktorom označuje činnosť Baryłu "za ďalší príklad nacionalistov využívajúcich deti na politický boj." 

"Nezodpovední rodičia ohrozili život a zdravie svojho 15-ročného dieťaťa tým, že ho poslali na nepokoje, aby úmyselne prekážal polícii. Stratený chlapec stál uprostred cesty zvierajúc kríž. Dieťa bolo zmätené a úplne zbavené starostlivosti zo strany dospelých opatrovníkov," uvádza sa vo vyhlásení, v ktorom sa zdôrazňuje, že Baryła bol dieťa a nikto nemal právo ho poslať do boja proti polícii.

"Zdá sa, že rodičia už dlhší čas indoktrinovali svoje dieťa," dodáva sa v stanovisku, obviňujúc Baryłu z toho, že "bol videný na stretnutiach s rasistami a homofóbmi." 

Monitorovacie centrum rasistického a xenofóbneho správania uviedlo, že plánuje informovať prokuratúru o "trestnom čine spáchanom rodičmi, ktorí poslali dieťa proti príslušníkom polície," a poskytne rodinnému súdu mesta Płock informácie "o chlapcovi, ktorý bez doprovodu bránil policajtom v práci." 

V reakcii na to Baryła vydal svoje vlastné vyhlásenie: "Týmto vyhlasujem, že ma nikto neposlal na túto blokádu a moji rodičia majú väčšinou skôr ľavicové názory."

"Mám 15 rokov, ale chápem realitu, ktorá ma obklopuje, a dokážem robiť vedomé rozhodnutia," dodal a zdôraznil, že nestojí o popularitu či politickú kariéru. 

"V médiách čítam, že moje konanie mi pomôže v politickej kariére. To nie je pravda. Je mi to jedno. Nechcem byť politik. Rád by som sa stal kňazom," povedal. 

"Ježiš a kríž stáli proti zlu a hriechom. Naša svätá viera nám prikazuje čeliť zlým skutkom. Tiež som sa o to pokúsil. Povedať, že som šiel proti ľuďom, je škodlivé, šiel som proti zlým skutkom, ktoré podporujú homosexualitu," napísal citujúc slová istého o. Kramera. 

LGBT pochod v meste Płock, asi 100 kilometrov severozápadne od Varšavy, nadväzuje na pochod v meste Bialystok vo východnom Poľsku, ktorý bol pred tromi týždňami poznačený násilnými zrážkami.

Pochodu sa zúčastnili niektorí politici, vrátane Roberta Biedrońa, jedného z prvých poľských otvorene homosexuálnych politikov, ktorý začiatkom tohto roka založil ľavicovú stranu Wiosna. 

Práva LGBT sa v Poľsku stali horúcou témou pred parlamentnými voľbami v októbri.