Image_from_the_Shrine_of_St_Charbel_Credit_Hannah_Brockhaus__CNA.jpg

Sv. Šarbela Machlúfa, libanonského svätca, prosia o príhovor kresťania, aj moslimovia

812
Zuzana Smatanová
AltKAT

Svätý Šarbel Machlúf z Libanonu je známy zázračnými uzdraveniami ľudí, čo navštívia jeho hrob a prosia ho o príhovor, a to ako kresťania, tak aj moslimovia. 

"Pre sv. Šarbela neplatia žiadne zemepisné hranice, ani limity vierovyznania. Nič nie je nemožné (jeho príhovoru) a keď ľudia o niečo prosia, vypočuje ich", povedal pre CNA páter Louis Matar, koordinátor svätyne sv. Šarbela v libanonskej Annayi. Matar v arabštine, za pomoci prekladateľa povedal, že svätyňu, ktorá obklopuje kláštor, v ktorom tento maronitský katolícky kňaz, mních a pustovník žil takmer 20 rokov, navštívi ročne asi 4 milión pútnikov, kresťanov a moslimov.

Matar je zodpovedný za archivovanie tisícov lekársky overených zázračných uzdravení, ktoré sa pripisujú príhovoru tohto maronitského kňaza, mnícha. Veľa zázračných uzdravení vyprosil aj pre moslimov. Od roku 1950, kedy v kláštore začali formálne zaznamenávať zázračné uzdravenia, už archivovali viac ako 29.000 zázrakov, uviedol páter Matar. Pred rokom 1950 boli zázraky verifikované iba na základe svedectva kňaza, no v súčasnosti, s rozvinutou lekárskou technológiou, sa vyžaduje pri údajnom zázraku aj lekárska dokumentácia, poukazujúca na pacientovu počiatočnú chorobu a neskôr, na jej nevysvetliteľné vyliečenie, až po úplné uzdravenie pacienta. 

Páter spomenul jeden zo zázrakov, ktorý zadokumentoval na konci decembra 2018 - išlo o 45-ročnú Talianku. Trpela na nervovú chorobu a hospitalizovaná bola po zistení, že sa pokúsila o samovraždu vypitím kyseliny. V nemocnici lekári skonštatovali, že poškodenie pažeráku a čriev je natoľko rozsiahle, že "jej pomôže už iba Boh a modlitba". Rodičia chorej ženy sa začali modliť a vyzvali k modlitbe aj ostatných. Rehoľníčky maronitského obradu počuli o výzve k modlitbe a poslali rodine olej sv. Šarbela. Keď trpiacej žene natreli týmto olejom žalúdok, hrudník a hlavu, ozdravela.

Matar povedal: "Toto bol len jeden zo siedmych zázrakov, archivovaných v decembri. Každý z nich je zvláštnym fenoménom. Sv. Šarbel je nástrojom dosiahnutia Boha".

Svätyňa sv. Šarbela pozostáva z Kláštora sv. Marona, v ktorom svätec žil 19 rokov v absolútnej oddanosti modlitbe, manuálnej práci a v kontemplatívnej tichosti a z neďalekej pustovne, v ktorej prežil v prísnej askéze a hlbokom spojení s Bohom posledných 23 rokov svojho života. V kláštore môžu pútnici navštíviť kostol z roku 1840 a malé múzeum s artefaktmi a relikviami svätca, ako aj miesto jeho prvého hrobu. Hrob sv. Šarbela sa totiž od roku 1952 nachádza v rámci objektu v špeciálnej jaskynke, pripomínajúcej kaplnku. Ešte za pozemského života sv. Šarbela mali jeho predstavení možnosť pozorovať "nadprirodzenú Božiu moc", pôsobiacu v jeho živote, ba aj mnohí moslimovia ho poznali ako divotvorcu. Bol hlboko oddaný Bohu, prítomnému v Najsv. Eucharistii.

Počas slávenia sv. omše v maronitskom katolíckom kostole 16. decembra 1898 utrpel porážku a zomrel na vigíliu Pánovho narodenia. Sv. pápež Pavol VI ho v roku 1977 kanonizoval.