caputova-insta-pohoda.jpg

Výroky prezidentky z diskusie na Pohode

742
Kultúra smrti

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na festivale Pohoda diskutovala s novinárom Štefanom Hríbom hlavne o otázkach domácej politiky a zmeny, ktorá údajne prichádza v podobe progresívcov a liberálov. Ti svoju prezidentku Čaputovú privítali na pódiu „európskeho stanu“ mohutným potleskom.

Prezidentka priznala, že z diskusie na Pohode mala trému, väčšiu ako zo stretnutí s európskymi lídrami. „Mať takýto feedback od vás ma roztriaslo. Robím to pre vás,“ odkázala davu. Povedala tiež, že svoju popularitu vníma aj ako „silnú objednávku po zmene“ v celej spoločnosti.

V rozhovore s Hrbom sa Čaputová vrátila aj ku inaugurácii, kde sa okrem iného stala aj najvyššom predstaviteľom armády. Vojakov pri tom pozdravila tradičným heslom „Sláva vlasti!“. „Priznám sa, že som to mala týždeň na nočnom stolíku, aby som nepovedala niečo iné,“ uviedla, na čom sa publikum začalo nahlas smiať.

Na otázku, či si už zvykla na pozíciu prezidentky odpovedala. „Ja sa nesnažím zvyknúť si na status. Uvedomujem si, že sa mi zmenila životná situácia. Ja sa snažím a aj to tak cítim, že sa nemením. Som stále tá istá Zuzana ako aj predtým. To, čo je iné je miera zodpovednosti. Hneď ráno po voľbách som si uvedomila ťažkú perinu obrazne povedané. To je veľmi intenzívny pocit.“ Pokračovala tým, že došlo aj k zmene v jej súkromí pretože každý jeden krok mimo svojho domu je sprevádzaná ochrankou.

Hríb si potom neodpustil trápne poznámky na adresu prezidentov Gašparoviča či Zemana. Tí podľa neho robili mnohé „čudné kroky“. Český prezident Miloš Zeman vraj nedodržiava „ani elementárne veci z ústavy“. Na druhej strane pozitívne komentoval exprezidenta Kisku, ktorý podľa Hríba pochopil, že z pozície hlavy štátu môže veci komentovať, ale nemôže ich meniť. Čaputová k tomu povedala, že sa netají, že jej hlavnou agendou je téma spravodlivosti, ktorej sa chce aktívne venovať aj ako prezidentka. „Mám ambíciu pokúsiť sa presadiť aj systémové zmeny.“

„Ja si nemyslím, že (Slovensko) je doslova unesený štát, ale myslím si, že tu máme prvky zlyhania justičných orgánov,“ uviedla prezidentka na otázku, či je tento štát v súčasnosti unesený mocnými ľuďmi.

„Kvalita občianskej spoločnosti, uvedomenie občanov, vyvodzovanie zodpovednosti hoci aj cez námestia, ktoré sa vtedy udialo, alebo v jednotlivých voľbách naposledy v eurovoľbách, to je to, čo určuje kvalitu našej spoločnosti.“

Dodala, že „legitímny tlak“ minulý rok na námestiach podľa nej prispel k zmene aj v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Povedala, že v justícii a polícii je podľa nej množstvo poctivých ľudí, no i veľa takých, ktorí by tam vraj určite nemali byť.

Ku svojej nedávnej oficiálnej návšteve Bruselu, kde hovorila so šéfom EK Junckerom a šéfom NATO Stoltenbergom, Čaputová povedala, že išlo o uistenie pozícii Slovenska ku rôznym zásadným témam. Pokračovala, že obaja predstavitelia mali dobre naštudované reálie o Slovensku. Dodala, tiež, že v západnej Európe bolo pozitívne vnímané, že na Slovensku sa stala prezidentkou liberálna kandidátka a že naša krajina bude „progresívnym spoľahlivým partnerom“.