square.jpg

Hodinu nemal pulz, dnes je zdravý. Uznali zázrak na príhovor Fultona Sheena

164
Kultúra života

Priekopník v televíznej evanjelizácii americký arcibiskup Fulton Sheen bude blahorečený.

Náhle uzdravenie novorodenca, ktorý celú hodinu nejavil známky života, otvorilo cestu k blahorečeniu amerického arcibiskupa Fultona Sheena. Zázrak potrebný na uzavretie beatifikačného procesu známeho televízneho a rozhlasového kazateľa schválil Vatikán. 

Podrobnosti opisujú viaceré svetové médiá (napríklad Wall Street Journal). 

Svätý Otec František o blahorečení rozhodol pri stretnutí s prefektom Kongregácie pre kauzy svätých kardinálom Angelom Becciu v piatok 5. júla, keď schválil dekrét týkajúci sa zázraku na príhovor amerického arcibiskupa. Arcibiskup Sheen zomrel v New Yorku v roku 1979 vo veku 84 rokov.

Jeho rodná diecéza Peoria v štáte Illinois potvrdila, že po uznaní zázraku sa môžu začať prípravy na slávnosť blahorečenia. 

61 minút bez pulzu

V prípade, že nejde o mučeníka, vyžaduje cirkev uznanie zázraku už pri procese blahorečenia. Ďalší je potrebný na kanonizáciu – vyhlásenie za svätého. 

Zázrak schválený v procese arcibiskupa Sheena sa týka prípadu zo 16. septembra 2010. Vtedy sa v centrálnom Illinoise počas domáceho pôrodu narodil bez známok života James Fulton Engstrom. 

Dieťa bolo okamžite prevezené do františkánskej nemocnice, ktorá sa nachádza len niekoľko blokov od katedrály v meste Peoria, kde bol Fulton Sheen vysvätený za kňaza. 

Rodičia Bonnie a Travis začali okamžite v modlitbe prosiť Fultona Sheena o príhovor, rovnako v tom povzbudzovali ostatných príbuzných. 

Novorodenec bol bez pulzu dlhých 61 minút. 

Lekári sa už chystali vyhlásiť bábätko za mŕtve, keď jeho malé srdce začalo zrazu biť ako pri zdravom novorodencovi, uvádza oficiálna stránka blahorečenia. 

Prognózy lekárov boli napriek náhlemu uzdraveniu negatívne, u chlapca predpokladali slepotu, neschopnosť kráčať, rozprávať alebo sa samostatne najesť. James Fulton je však dnes zdravý, má osem rokov a ako píše portál Catholic Register, miluje kuracie nugetky, Star Wars a bicyklovanie. 

„Je neskutočne úžasné, ako Boh pokračuje v konaní zázrakov,“ povedal miestny biskup Daniel R. Jenky.

Pre cirkev

Matka chlapca sa pre diecézne noviny naposledy vyjadrila, že Boh spravil zázrak na svoju česť a slávu. „Nemyslím si, že sa to stalo nám a pre nás. Podľa mňa sa to udialo cirkvi a pre cirkev,“ povedala Bonnie Engstrom. 

Arcibiskup Sheen bol po svojej smrti pochovaný v krypte pod hlavným oltárom Katedrály svätého Patrika v New Yorku. Na žiadosť jeho netere boli ostatky 27. júna tohto roku prenesené do nového hrobu v katedrále v Peorii. 

„Som veľmi vďačný, že Vatikán rozhodol tak rýchlo po tom, čo boli minulý týždeň presunuté jeho pozostatky z New Yorku do Katedrály Nepoškvrneného počatia v Peorii,“ dodal biskup Jenky. 

Dátum beatifikačnej slávnosti ešte nie je známy, biskup Jenky očakáva, že bude ohlásený čoskoro. Diecéza dúfa, že by sa tak mohlo stať na sté výročie kňazskej vysviacky arcibiskupa Sheena. Tú prijal v Peorii 20. septembra 1919 a následne išiel vyučovať na Katolícku univerzitu vo Washingtone, D. C. Známym sa stal najmä svojím populárnym televíznym programom Life Is Worth Living (Žiť sa oplatí). 

Proces beatifikácie Fultona Sheena otvorili v roku 2003, za ctihodného ho vyhlásil pápež Benedikt XVI. v roku 2012. 

Denník Postoj pripravuje veľký text o živote a diele arcibiskupa Fultona Sheena.