Začal sa boj o zmenu ústavy? Lipšic nahráva Čaputovej: Ústava sa mení často a účelovo

150
Neutral

Ústava sa na Slovensku mení často a účelovo, preto je otázka zmeny podmienok na zmeny v nej namieste. Pre agentúru SITA to v reakcii na úvahu prezidentky Zuzany Čaputovej o revízii ústavy uviedol advokát Daniel Lipšic. Otázkou podľa neho ostáva, ako nastaviť systém tak, aby bola ústava rigidnejšia.

“Je veľa mechanizmov vo svete a treba o tom diskutovať,”uviedol. Doplnil, že možností je niekoľko, napríklad vytvorenie úplne novej ústavy ratifikovanej v referende.

Riaditeľ Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied Jozef Vozár v tejto súvislosti dodal, že s vyjadreniami prezidentky “a jej zdržanlivému prístupu k častým zmenám ústavy možno vysloviť len súhlas”.

Ústava SR by sa nemala dať meniť tak ľahko ako doteraz. Myslí si to prezidentka Zuzana Čaputová. V exkluzívnom rozhovore pre agentúru SITA povedala, že zabrániť takýmto zmenám môže len revízia ústavy. Prezidentka by o takejto revízii chcela začať verejnú diskusiu. K otvoreniu ústavy však má prirodzený rešpekt a úctu.

„Vlajkovou loďou všetkých zmien by mala byť úprava toho, aby sa ústava nedala ľahko zmeniť. Ústava sa u nás mení nesmierne ľahko a často. Tomu by sa dalo jedine ústavným spôsobom zabrániť,“ povedala prezidentka. „Takže ak otvoriť ústavu, k čomu mám veľký rešpekt, tak ju otvoriť len tak, že jeden z dominantných motívov by malo byť zabránenie ľahkému meneniu v budúcnosti,” vysvetlila prezidentka Čaputová.

Samozrejmé vo vyspelej demokracii? LGBTI požiadavky, potraty, eutanázia, gender?

Čoho všetkého by sa prípadná zmena ústavy mala dotknúť, je podľa vedúceho Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Mariána Gibu tiež na diskusiu.

“Pravdou je, že konkrétne do menovacích právomocí prezidenta vniesol komplikácie ústavný súd svojimi nedávnymi dosť protirečivými a z viacerých ohľadov kontroverznými rozhodnutiami. Viac než zmenu textu však naša ústava potrebuje zmenu prístupu k nej. Od ústavných aktérov by sa patrilo prejavovať viac kultúry a ochoty rešpektovať aj to, čo možno nie je napísané, ale vo vyspelej demokracii je samozrejmé a dodržiavané,” dodal.