Predseda KDH odpovedal na Chromíkovu výzvu o spolupráci s ultraliberálmi

209
Neutral

Aliancia za rodinu vo štvrtok publikovala výzvu, ktorej apelovala na voličov a členov KDH, aby požadovali od vedenia strany, aby neobchodovalo s hodnotami rodiny a manželstva v súvislosti s medializovaným rokovaním s ultraliberálmi z PS/Spolu, ktorý chcú presadzovať napríklad registrované partnerstvá pre páry rovnakého pohlavia. “Z vývoja v iných krajinách vieme, že po prijatí registrovaných partnerstiev nás čakajú vďaka súdom aj adopcie detí,” uvádzua Aliancia vo výzve, na ktorú v piatok reagoval Alojz Hlina.

“Politici z PS/ Spolu sú možno úprimní ľudia, avšak v oblasti rodiny presadzujú zo slovenských politických strán najextrémistickejší program, ktorý podľa nášho názoru ubližuje rodinám a deťom. Preto hoci máme voči nim úctu, ktorá im patrí ako ľuďom a radi budeme s nimi viesť slušný dialóg, nepovažujeme za vhodné napomáhať im v prípadnom získavaní vládnej moci,” uviedla Aliancia za rodinu a jej predstaviteľ Anton Chromík po tom, čo TV Markíza informovala o možnej predvolebnej koalícii KDH s progresívacami (viac v článku).

Aliancia dodáva, že KDH už dvakrát malo svoju účasť v podobnej vláde s liberálmi a malo by poznať riziká, ktoré to so sebou prinieslo. “Napríklad sabotáž zmluvy o výhrade vo svedomí dohodnutej vo vládnom programe, privatizáciu slovenského zdravotníctva do rúk oligarchov, či prijatie Istanbulského dohovoru, s ktorým sa slovenská spoločnosť trápi ďalších 8 rokov.”

“Pre všetky tieto faktory nepovažujeme prezentáciu povolebnej spolupráce KDH  s extrémnymi liberálmi z PS – Spolu za najvhodnejšiu alternatívu. Ak chce KDH dosiahnuť úspešné presadenie programu, pre ktorý ho volia jeho voliči, malo by prioritne hľadať zhodu na povolebnej spolupráci so stranami, ktoré sú k nemu hodnotovo bližšie.”

Odpoveď šéfa KDH

“Je dosť možné, že sa v opozícii dohodneme na nejakej predvolebnej spolupráci, nie predvolebnej koalícii, ale dohode o spolupráci. Možno áno,” priznal Hlina s tým, že by išlo o dohodu o spolupráci v tom, že v rámci opozície strany “zvládnu aspoň to, že na seba nebudú navzájom útočiť”.

“Možno sa zopárkrát stretneme aj k možnej ďalšej dohode o povolebnej spolupráci. Možno.  Možno aj zistíme, že už nie sme odsúdení na to, aby nám tu vládol Smer s jeho kumpánmi, Bašternákom, Kočnerom, Vadalovcami.  Možno zistíme, že po ďalších voľbách nie sme odkázaní na to, že tu bude vládnuť Fico, Kotleba, Harabín. Možno to zistíme a možno nie. A možno, ak to aj zistíme, tak to niekto prekazí. Kto vie? Politika je emočná, vizuálna a iracionálna. Na Slovensku, žiaľ, viac ako kde inde. Žiaľ. Divízie pripravené, zákopy vykopané…”

Alojz Hlina pripomenul, že dnes oslavujeme sviatok Sv. Cyrila a Metoda – našich vierozvestcov, ktorí boli pozvaní, aby nás evanjelizovali v našom jazyku. “Prišli sem z ďaleka. Cesta bola náročná, lietadlá neboli. Doniesli nám slovo a ako sme sa odvďačili? Ich učeníkov sme vyhnali, podľa legendy nahých v chladnom počasí. Tá predstava obrazu našej nevďačnosti mi chodila po rozume už dávno. Pred dvadsiatimi rokmi som si dal namaľovať obraz vyhnania učeníkov. Autorovi som sa snažil vizualizovať moju predstavu ako to bolo. Ten obraz mám doteraz a pripomína mi, že sme v niečom nejakí čudní, krutí, nespravodliví.”

“Boli sme alebo ešte stále sme? Pán Chromík z Aliancie za rodinu od včera rozosiela maily, spisuje petičnú akciu, vyzýva mňa, vyzýva KDH.
A ja sa pýtam, prečo mi nezavolal? Číslo na mňa má. Na čo je potrebné robiť to takto? Nebolo by lepšie najskôr si to vydiskutovať a dostať odpovede? Ako politici musíme spolu diskutovať.”

Áno, diskutovali sme aj s PS a Spolu. No a čo? S kým sme mali diskutovať? “S Kotlebom? S Harabinom? Niekto vládnuť musí a ak nebudú vládnuť demokrati, tak nám budú vládnuť ľudia ako Kotleba, Harabín, Fico. Potom už niekto bude spokojný? A to, že diskutujeme so PS/Spolu je zlé? Učia to už v „prípravke“ akejkoľvek školy na stratégie. Je dôležité byť tam. Je dôležité mať protivníka blízko. Je dobré vidieť mu na ruky. Už v prípravke to učia. Tých, ktorí sa chcú učiť. Ak nie ste pri stole, tak ste na jedálnom lístku aj s Vašou agendou.”

Chromík podľa šéfa KDH tendenčne vykresľuje niektoré skutočnosti. “Povie A a nepovie B. Linkuje reportáž Markízy, ktorá bola o inom a bola urobená trochu nešťastne. Ja som ju nestrihal, bol som práve na večeri u čínskeho veľvyslanca. Bolo dosť nevhodné odbiehať od stola, keď som zistil ako to je urobené. Volal som v ten večer p. Kovačičovi, že to nie práve najšťastnejšie zostrihané a že to niekto môže pochopiť všelijako, špeciálne „ľudia, ktorí počujú aj trávu rasť“. Moc mi to nepomohlo. Neviem zmeniť spracovaný príspevok, môžem však teraz povedať, že to moje vyjadrenie na konci nebolo myslene k téme, ktorú práve predtým riešil p. Kovačič, vyjadril som na konci súhlas, že som pozitívny k tomu, že nejaká predvolebná spolupráca bude.”

“Ak by chcel byť korektný, spomenul by vo svojej výzve, že v reportáži redaktor položil otázku aj o tom, že by mohlo dôjsť k sprísneniu potratového zákona. Či toto pre Chromíka už nie agenda? Už len nenávisť? Zákopová vojna?”

“Zákon o interupciách sa v zásadnom parametri, teda dokedy je možné vykonať interrupciu nemenil celých šesťdesiat rokov. Opakujem celých šesťdesiat rokov. Pýtam sa, kde boli celé to obdobie všetci tí bojovníci ? Kde boli, keď nevedeli priniesť žiadny výsledok? Výsledok sa totižto ráta. Výsledok, nie reči.”

Ja som pár dní po zvolení za poslanca roku 2012 vyskladal z 13000 detských topánočiek veľké srdce na Hlavnom námestí v Bratislave /toľko bolo rok predtým potratov na Slovensku/. V roku 2015 som presvedčil KDH, aby sme išli vysadiť sedemtisíc päťsto stromčekov /toľko bolo potratov rok predtým/ v rámci akcie Život za život . Ten „les“ je pri Ružomberku a volajú ho KDH-ácky les. Ja som urobil aspoň niečo. Niečo čím sa citlivo upozornilo na problém ochrany života.”

“Pán Chromík urobil referendum, beriem, klobúk dole. Tak či onak, výsledok žiadny. Zákon, dokedy je možné vykonať interrupciu je platný a nezmenený viac ako šesťdesiat rokov. Sem tam sa niekto zjaví a začne počítať, koľko počatých detí bolo od prijatia potratového zákona potratených. Ja sa pýtam, ak by teraz bola možnosť skrátiť dobu, do ktorej je možné vykonať interrupciu, ergo zabiť menej nenarodených detí, je to zlé?”Nie, ešte nie je nič dohodnuté a ani nemôže byť dohodnuté a možno ani nič dohodnuté nebude. Bude to tak lepšie? Bude spokojnosť?
Bude zaujímavé sledovať, čo vlastne ženie niekoho v našom konzervatívnom svete. Čo je silnejšie: nenávisť alebo ochrana počatého života?”

“Viete, čo bude zaujímavé? Čo ak nás liberáli nachytajú na hruškách a odhalia, čo sme vlastne zač? Sme skutočne za život alebo sme len proti niečomu a ženie nás nenávisť? Čo je silnejšie? Ja neviem nenávidieť a nechcem sa to ani naučiť a učiteľov je veľa. Ak by liberáli prišli s tým, že ak by sa upravila možnosť nazerania do zdravotnej dokumentácie, dedenie, teda úprava procesných úkonov pri pároch rovnakého pohlavia, tak oni by zas akceptovali, že z 12-tich týždňov by sa doba, do ktorej je možnosť vykonať potrat skrátila iba do doby, kým plodu začne biť srdce, čo je cca šesť týždňov od počatia. Čo potom? Čo by malo KDH urobiť? To som zvedavý, akú petíciu zorganizuje potom p. Chromík.”

“Škoda, že mi pán Chromík nezavolal, mohli by sme si to vydiskutovať. Stále som však pripravený s ním o tom rozprávať.  KDH stojí a bude stáť za svojimi hodnotami. Viem, čo máme v stanovách, sám som navrhoval, aby to v stanovách bolo. Zaujíma ma, kto a ako nám poradí, ak by nastala taká situácia, ako spomínam.”