69074-gettyimages-boldg-mali.1200w.tn.jpg

"Prakticky vyhladení": 95 kresťanov zavraždených v Mali

226
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Moslimskí teroristi tento mesiac zabili takmer 100 kresťanov v západoafrickej krajine Mali.

Podľa BBC zaútočili moslimskí Fulbovia na dedinu Sobame Da, ktorú prevažne tvoria kresťania, pričom vypaľovali domy a zabili najmenej 95 mužov, žien a detí. Od začiatku tohto mesiaca prebieha hľadanie tiel a 19 ľudí je stále nezvestných. 

"Prišlo sem asi 50 ťažko ozbrojených mužov na motorkách a pickupoch," povedal pre agentúru AFP Amadou Togo, ktorý útok prežil. "Najprv obkľúčili dedinu a potom zaútočili - každý, kto sa pokúsil utiecť, bol zabitý. Nikto nebol ušetrený - ženy, deti, starší ľudia." 

BBC odhaduje, že útok na dedinu pripravil o život takmer tretinu jej obyvateľov. 

Mimovládna organizácia Open Doors, ktorá mapuje prenasledovanie kresťanov vo svete, sa domnieva, že každá z obetí bola kresťanského vierovyznania. Podľa ďalšieho zdroja z obce bola "obec Dogon prakticky vyhladená". 

Útok prišiel po rokoch napätia medzi ľuďmi z obce, ktorí žijú v centrálnej časti Mali, a Fulbami, ktorí sú polo-kočovní pastieri a prevažne militantní moslimovia. Za tri roky počet útokov vzrástol štvornásobne, čo spôsobilo, že organizácia International Crisis Group vyzvala vládu, aby iniciovala mierové diskusie. 

Organizácia Open Doors informuje, že v západnej Afrike žije menej ako 1 percento kresťanov, a že títo kresťania sú často cieľom prevažne moslimských teroristických skupín. Nezisková organizácia vyjadrila slová úcty na adresu týchto veriacich: "Hoci skutočnosť násilia, ako v prípade týchto útokov, môže byť ohromujúca, opakovane sme boli svedkami, ako Pán suverénne využíva Kristovo telo, aby priniesol nádej a pripomenul kresťanom na predných líniách, že nie sú zabudnutí. Títo Kristovi nasledovníci riskujú svoje životy, aby nasledovali Ježiša."

Organizácia Open Doors tiež vydala príručku pre tých, ktorí chcú podporiť týchto afrických kresťanov v modlitbe.

  • Proste Boha, aby vylial svojho Ducha lásky, poriadku a pokoja na tieto komunity. Modlite sa za bezpečnosť a ochranu v nadchádzajúcich dňoch.
  • Proste Boha, aby zasiahol do tohto násilia a aby prenasledovateľov priviedol k spravodlivosti. Tieto útoky trvajú už príliš dlho. 
  • Keď vidíme rozsah týchto a predchádzajúcich útokov, modlite sa, aby Boh ukončil toto hnutie. 
  • Modlite sa, aby Božia milosť a milosrdenstvo pôsobili v tejto tragédii. 
  • Modlite sa s kresťanmi a cirkevnými lídrami v Saheli, keďže Boh pôsobí skrze nich, aby priniesol útechu a silu.