Zimenová: Koalícia si z päťročných detí urobila rukojemníkov

124
Kultúra smrti

Poslankyňa NR SR Zuzana Zimenová sa prostredníctvom svojho facebookoveho účtu vyjadrila k novoschválenému zákonu o zavedení povinnej škôlky. Podľa poslankyne si podpredseda Mostu- Híd Ábel Ravasz zavedením povinnej škôlky splnil sen, no bez ohľadu na realitu.

Zavedenie povinnej škôlky pre päťročné deti podľa poslankyne prinesie viac problémov ako úžitku. Pretože bez potrebného individuálneho prístupu učiteliek a učiteľov, bez asistentov, bez špeciálnych, sociálnych a liečebných pedagógov a najmä bez potrebných kapacít a bezbariérovej úpravy bude povinná škôlka “o ničom”.

“Bez ohľadu na to, že samospráva upozorňuje, že na nárast detí v škôlkach nemá ani priestory ani zdroje a že päťročné deti vytlačia zo škôlok mladších škôlkarov. Bez ohľadu na to, že rodičia detí so zdravotným znevýhodnením upozorňujú, že bez potrebnej odbornej pomoci budú škôlky ich deti naďalej odmietať tak, ako doteraz, a že v konečnom dôsledku budú naďalej v nútenom domácom vzdelávaní. Bez ohľadu na to, že inšpekcia upozorňuje, že deťom hovoriacim po rómsky v škôlkach nikto nerozumie a že ony zas nerozumejú pokynom učiteliek, preto nemožno očakávať, že v škôlke preklenú jazykovú bariéru.

Bez ohľadu na to, že keď sa v školách deťom aktívne nepomáha preklenúť zdravotné a sociálne bariéry, tak sa žiaden zázrak s nimi neudeje. Bez ohľadu na to, že deti s rôznym znevýhodnením sú na Slovensku stále vnímané ako problém, ktorý treba odložiť bokom (alebo do zadnej lavice), a nie ako výzva, do ktorej treba vložiť pedagogické majstrovstvo aj srdce,” píše Zimenová.

Koalícia si podľa nej urobila z päťročných detí rukojemníkov, ktorých naženie do nepripravených škôlok s tým, že ich prítomnosť si skvalitnenie výučby časom vynúti. “Takýto prístup k deťom považujem za čistú bezohľadnosť.”

Bezohľadnosť koalície je pri tomto zákone zrejmá aj zo spôsobu, akým povinnú škôlku pre päťročné deti presadila. A to tak, že si ju v parlamente odhlasovala ignorujúc legislatívne pravidlá bez potrebnej celospoločenskej diskusie, bez riadneho pripomienkovania, bez potrebných systémových podporných opatrení, bez záruk do budúcna a aj s prílepkami, ktoré so škôlkou vôbec nesúvisia.

“Koalícia svojim bezohľadným vládnutím rozkladá v našej demokratické princípy, čo je rovnako zhubné, ako extrémizmus, proti ktorému chcela pôvodne bojovať.” Zimenová na záver dodala, že za tento návrh nehlasovala, podobne ako “nehlasovala za návrhy otvorených extrémistov”.