Image_from_the_Shrine_of_St_Charbel_Credit_Hannah_Brockhaus__CNA.jpg

Libanonský svätec, ktorý spája kresťanov a moslimov

284
Milko Kostovič
Kultúra života

Svätý Šarbel Machlúf je v Libanone známy zázračným uzdravením tých, ktorí navštívia jeho hrobku, aby sa uchádzali o jeho príhovor - kresťanov i moslimov. 

"Svätý Šarbel nepozná žiadne geografické ani konfesionálne obmedzenia. Nič nie je nemožné (pre jeho príhovor) a keď ľudia (o niečo) požiadajú, on odpovedá," uviedol pre redakciu CNA otec Louis Matar, koordinátor svätyne svätého Šarbela v libanonskej Annayi. 

Arabsky hovoriaci Matar s pomocou tlmočníka uviedol, že kláštor, v ktorom žil maronitský katolícky kňaz, mních a pustovník takmer 20 rokov, navštívi ročne asi 4 milióny návštevníkov vrátane kresťanov aj moslimov.

Matar, ktorý je zodpovedný za archiváciu tisícov lekársky overených uzdravení pripísaných na príhovor maronitského kňaza-mnícha, uviedol, že moslimovia dosiahli veľa zázračných vyliečení.

Od roku 1950, kedy kláštor začal formálne zaznamenávať zázračné uzdravenia, zaevidovali viac ako 29 000 zázrakov, informoval Matar. Pred rokom 1950 sa zázraky overovali iba prostredníctvom svedectva kňaza. Dnes, s dostupnou pokročilou lekárskou technikou, údajné zázraky vyžadujú lekárske dokumenty preukazujúce počiatočné ochorenie osoby a neskôr jej nevysvetliteľné dobré zdravie.

 

Charbel

 

Jedným zo zázrakov, ktoré zdokumentoval Matar na konci decembra, keď hovoril s CNA, bol prípad 45- ročnej Talianky. Žena trpela na neurologické ochorenie a bola hospitalizovaná po zistení, že sa pokúsila o samovraždu konzumáciou kyseliny.

V nemocnici lekári zistili, že poškodenie pažeráka a čriev bolo také rozsiahle, že "posledným možným spôsobom, ako ju vyliečiť, bola viera v Boha a modlitba," komentoval Matar. 

Rodičia ženy sa začali modliť a volali ostatných, aby sa modlili s nimi. O žiadosti o modlitbu sa dopočula jedná rehoľná sestra maronitského rádu a dala im svätý olej od svätého Šarbela. Potom, čo natreli olej na žalúdok, hrudník a hlavu chorej ženy, bola vyliečená.

Toto bol iba jeden zo siedmich zázrakov archivovaných v decembri, povedal Matar a každý z nich nazval "fenoménom". 

"Svätý Šarbel je nástroj, ako pristúpiť k Bohu," uviedol. 

Svätyňa svätého Šarbela sa skladá z kláštora svätého Marona, kde svätec žil 19 rokov s veľkou oddanosťou modlitbe, manuálnej práci a rozjímavému tichu; a neďalekej pustovni, kde žil posledných 23 rokov svojho života v prísnej askéze a hlbokom zväzku s Bohom.

V kláštore môžu pútnici navštíviť kostol postavený v roku 1840, malé múzeum s artefaktmi a relikviami svätca a miesto jeho prvého hrobu. Hrobka svätého Šarbela sa od roku 1952 nachádza vo vnútri špeciálnej jaskynnej kaplnky zabudovanej do objektu.

Šarbelovi nadriadení už za jeho života u neho pozorovali "nadprirodzenú Božiu moc" a dokonca aj niektorí moslimovia ho poznali ako divotvorcu. 

Hlboko oddaný Božej eucharistickej prítomnosti dostal mozgovú príhodu pri slávení božskej liturgie Maronitskej katolíckej cirkvi 16. decembra 1898. Zomrel na Štedrý večer toho roku. Za svätého ho vyhlásil v roku 1977 svätý pápež Pavol VI.

 

Charbel