Broken_Mary_procession_Chicago.jpg

Z kontajnera do čela procesie: Príbeh "Zlomenej Márie"

433
Milko Kostovič
AltKAT

V piatok 31. mája sa na hodinu a pol odstavili štyri dopravné pruhy na hlavnej ceste v Chicagu, prechádzalo nimi 3 200 ľudí. 

Namiesto politických transparentov držali sviečky. Namiesto skandovania sa ticho modlili ruženec a spievali Ave Maria. Namiesto politika alebo predstaviteľa mesta ich viedla "Zlomená Mária", socha Panny Márie zachránená z kontajnera, ktorá dodnes nesie jazvy svojej minulosti - trhlina v strede, kde bola zlomená na polovicu, odštiepené ruky, vyblednutá farba so škrabancami.

Procesia s názvom "Nádej pre zlomených" bola zorganizovaná chicagskou farnosťou svätého Jána Kantyho a Kevinom Matthewsom, ktorý v roku 2010 zachránil Máriu z odpadkov. 

Ako sa však vyjadril samotný Matthews, procesia bola nápadom Márie. 

Matthews si prvýkrát všimol sochu vedľa kontajnera pri kvetinárstve. Bola pokrytá odpadkami a zlomená na polovicu. Zahanbený Matthews zobral ťažkú betónovú sochu, priniesol ju domov a vyčistil.

Dal ju opraviť, ale požiadal, aby úlomky a škrabance zostali také, aké boli: "Nie, ona je zlomená, rovnako ako ja. My všetci sme zlomení a potrebujeme opravu. Ona predstavuje zlomených," povedal Matthews opravárovi. 

Po objavení Márie zažil Matthews novú hlbokú oddanosť k Matke Božej. Aj keď sa narodil ako Katolík, Matthews sa dlhé roky odkláňal od viery a nikdy sa nenaučil modliť ruženec. Po objavení "Zlomenej Márie" sa to stalo jeho hlavnou prioritou: modliť sa ruženec a nabádať ostatných, aby robili to isté.

Matthews na svojej webovej stránke každý deň odrieka ruženec a ktokoľvek si to môže pozrieť. Má dve ružencové aplikácie a tiež cestuje so "Zlomenou Máriou", kde prednáša o jej láske k zlomeným a o tom, ako ich dokáže priviesť k svojmu synovi Ježišovi. 

Hoci Matthews teraz žije v Grand Rapids v Michigane, chicagský sprievod bol podľa neho niečo, za čo sa už nejaký čas modlil. Matthews bol roky mestským rozhlasovým dídžejom a v mnohých ohľadoch je to jeho druhý domov.

"Milujem Chicago, milujem to mesto. Je tam toľko ľudí, ktorí sa chcú modliť za mesto a stále tak robia," povedal. 

Matthews sa spojil s otcom Joshuom Caswellom z farnosti svätého Jána Kantyho v Chicagu kvôli "Zlomenej Márii" - Matthews hovoril v miestnom rádiu o jeho službe, a otec Joshua bol v ten istý deň hosťom rádia. 

Po dlhej spoločnej modlitbe sa rozhodli zorganizovať chicagskú procesiu so "Zlomenou Máriou" vo februári. 

"Kevin povedal: ‘Musíme priviesť Pannu Máriu do mesta, musíme ju priviesť do ulíc, ľudia ju potrebujú niesť a uctiť si,’" povedala Andrea Eisenbergová, ktorá pôsobila vo výbore pre plánovanie procesie. 

Plánovanie veľkého sprievodu rušnými ulicami Chicaga však nie je jednoduchou úlohou a odstavenie štyroch jazdných pruhov na rušnej ulici v piatok večer je zložitým problémom. 

"Vedeli sme, že uspejeme len vtedy, ak to bude v plánoch (Márie) a ak to bude tak, ako si to ona predstavuje," povedala Eisenbergová. 

Keď otec Joshua požiadal o povolenie, predstaviteľ mesta zbadal názov udalosti "Nádej pre zlomených" a povedal: "Ach, naozaj v to dúfam, otče, pretože by sme skutočne potrebovali nádej v tomto meste," spomína Eisenbergová. O dva dni neskôr povolenie prišlo. 

Procesia bola výsledkom spoločného úsilia viacerých policajných jednotiek a hasičských zborov, uviedla Eisenbergová, ako aj spolupráce s rádiom Relevant, Shalom T.V., organizáciou World Apostolate of Fatima a ďalšími predstaviteľmi mesta.

"Išlo o spoločné úsilie všetkých priviesť našu vieru do ulíc, a bolo dôležité, aby bol každý viditeľným znamením, že existuje nádej, a že pochádza od nášho Pána, a že Panna Mária nás vždy ku nemu bližšie priblíži," povedala Eisenbergová. 

V deň podujatia viac ako 2 000 ľudí zaplnilo kostol svätého Jána Kantyho a vydalo sa do ulíc počas toho, ako Kevin Matthews prednášal o Márii a modlil sa ruženec. Do procesie sa napokon zapojilo odhadom 3 200 ľudí. 

"Pochodovali sme z kostola do mesta a ako sme sa blížili k starej vodárenskej veži, čoraz viac ľudí sa zastavilo na oboch stranách ulice, aby nás pozorovali a fotili svojimi telefónmi," povedal Matthews. 

"Boli to veľmi pokojné prechádzky v modlitbe. Odriekali sme štyri ružence, spievali Ave Maria. Bola to krásna modlitba, mohli ste cítiť milosť Panny Márie, a ľudia ... oni si to všimli a mesto sa po prvýkrát akoby na chvíľu zastavilo a pomodlilo sa za seba."

Podľa Eisenbergovej "Zlomená Mária" pôsobí na toľko ľudí, pretože so "zlomenosťou" sa dokáže takmer každý stotožniť. 

"Myslím si, že u ľudí skutočne rezonuje zlomenosť, neexistuje nikto, kto by mohol povedať: ‘No, dosiahol som dokonalosť, nie som zlomený, mňa sa to netýka."

Dodáva tiež, že svätosť sa vďaka tomu zdá byť "dosiahnuteľná"

"Myslím si, že keď sa ľudia pozerajú na svätých, pozerajú sa na nádherný obraz a myslia si: ‘Páni, táto osoba musela žiť celý svätý život ... ja by som to nikdy nedokázal.’ Ale niečo, čo je sväté, má byť zlomené? Je to ako: ‘Páni, to by sa ma mohlo týkať, ja som zlomený, možno je to aj pre mňa.‘"

Matthews uviedol, že počas svojej služby bol svedkom toho, ako sa mnoho ľudí vracia k svojej viere prostredníctvom "Zlomenej Márie".

"Je to iba betónová socha, ale tam, kde sa nachádza táto socha, tam je Mária. A kde je Mária, tam je Kristus a kde je Kristus, tam je Boh. A videl som veľa ľudí doslova plakať a otvárať sa pred Máriou."

"Miluje nás tak veľmi, že nás okamžite objíma vo svojom Nepoškvrnenom srdci. Mária je naša matka a ľudia za ňou chodia."

"Ak ste dlhšie neboli v kostole alebo sa hanbíte, choďte za Máriou. A skúste tam ísť skrze ruženec. Stačí držať ten ruženec a vysloviť želanú modlitbu. Držte ten ruženec, oddajte sa ružencu," povedal Matthews.