catbaby.jpg

´Roztrhať bábätko v maternici až do 9. mesiaca môžeme, ale zbaviť mačku pazúrov nie´

335
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Legislatíva štátu New York prijala návrh zákona, v ktorom ako prvá v národe postaví mimo zákon odstraňovanie pazúrov u mačiek. Čo je zaujímavé, tá istá legislatíva, ktorá teraz chráni mačky, v januári 2019 bez mihnutia oka zlegalizovala potrat bábätiek až do narodenia. Stĺpkar radnice Michael Brown tento kontrast zdôraznil v nadpise svojho článku:

´Roztrhať bábätko v maternici matky vo vysokom štádiu tehotenstva môžeme, ale zbaviť mačku pazúrov nie´

The New York Times si zjavne nevšíma tento do očí bijúci rozkol medzi dvoma morálnymi štandardami. Návrh zákona, za ktorý bojujú veterinárne skupiny už niekoľko rokov, by zakazoval chirurgické odstraňovanie pazúrov u mačiek, pričom výnimkou by boli iba medicínske dôvody. Chirurgické zákroky z "kozmetických a estetických dôvodov" budú zakázané. Demokratka Linda Rosenthalová uviedla, že tento zákon sa vzťahuje najmä na majiteľov domácich miláčikov, pre ktorých je "nábytok dôležitejší, než mačka". Majiteľka dvoch mačiek, plne vybavených pazúrmi, Kitty a Vidy, vyhlásila, že pre mačky to "nie je nevyhnutné, že ich to bolí a spôsobuje im to problémy. Je to veľmi brutálne".

Tak brutálne ako potrat? The Times odmieta vidieť iróniu a zákon o potrate spomína iba okrajovo, spolu so zákonom o nosení zbraní a o volebnej reforme. Vychvaľuje však jednotu oboch strán, ktorú v súvislosti s právami zvierat prejavili. Podľa republikána Briana Mankletowa by sa takouto vecou "mali zaoberať iba veterinári a nie zákonodarcovia". Poukázal aj na to, že obyvatelia N.Y. aj tak budú kvôli tejto procedúre cestovať do iných štátov. Rosenthalová na to konto poznamenala, že aspoň to donúti aj ostatné štáty prijať takýto zákon. 

"Zbaviť mačku pazúrov nie je nikdy dobrý nápad. Z uhla pohľadu mačky", dodala. Keďže je Rosenthalová liberálnou demokratkou, určite ju nezaujíma potrat z uhlu pohľadu bábätka. Rozhodnutie v prípade Roe vs. Wade je pre ňu "rozhodnutím, ktoré zachránilo život miliónom ženám".