13668790-0-image-a-25_1558218613719.jpg

Nadácia Plánované rodičovstvo (IPPF) poskytovala prostitútky zamestnancom, darcom a hosťom

455
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Veľká britská nadácia spravujúca masívne finančné toky zahraničnej pomoci britskej vlády mala dohliadať na najímanie prostitútok pre zamestnancov, darcov a hostí zúčastňujúcich sa na oficiálnych akciách. 

Medzinárodná federácia plánovaného rodičovstva (IPPF), najväčšia charitatívna organizácia v oblasti sexuálneho zdravia na svete, je tiež obviňovaná z toho, že ponúka mladé dobrovoľníčky dospelým na podujatiach v Afrike. 

Šokujúca správa sa objavila v internom emaily, ktorý bol rozoslaný v decembri a znova sa objavil v súdnych záznamoch, ktoré začiatkom tohto roka vyplnil v Keni bývalý africký regionálny riaditeľ nadácie. 

Odhalenia prichádzajú v čase, keď sa IPPF, ktorá zamestnáva 30000 zamestnancov a je podporovaná britskou vládou vo výške 132 miliónov libier, zmieta v kríze ohrozujúcej jej budúcnosť.

Vrcholoví zamestnanci skončili a desiatky národných asociácií sa odtrhli, zatiaľ čo obavy z riadenia vyvolali hrozby zo strany medzinárodných darcov, že zastavia financovanie.

Rozruch nasleduje po sérii škandálov zneužívania, do ktorých sú zapojené popredné charitatívne organizácie ako Oxfam, Save The Children a World Vision. V týchto prípadoch taktiež padajú obvinenia z využívania prostitútok, sexuálneho obťažovania a obchodovania s humanitárnou pomocou pre sex v záchranných zónach. 

Tvrdenia voči IPPF sa objavili po tom, čo britský denník The Mail v nedeľu oznámil, že nadácia sa snažila zosadiť svojho afrického regionálneho riaditeľa Luciena Kouakoua.

Whistlebloweri vzbudili obavy v súvislosti s podvodnými výdavkami, falšovaním faktúr a nákupom pozemkov v hodnote 1 mil. libier v Nairobi.

Objavili sa aj tvrdenia, že Kouakou poslal "bosorácke porno" s hadom a nahou ženou staršej kolegyni, aby ju zastrašil. 

Teraz, keď bol Kouakou vyhodený a snaží sa o odškodnenie, prišiel s výbušnými vyhláseniami, že nadácia rodinného plánovania ponúkala niekoľko rokov hosťom na afrických podujatiach sexuálne "dary". 

V emaily zaslanom predstaviteľom londýnskeho ústredia IPPF, kde reagoval na hrozbu prepustenia, Kouakou hovoril o "svojich údajných činoch sexuálneho pochybenia".

Podľa neho mu bývalý generálny riaditeľ nadácie Alvaro Bermejo povedal, že za bývalého režimu "existovalo presadzovanie prostitúcie v rámci organizácie, kde boli takéto aktivity organizované pre IPPF zamestnancov, darcov a partnerov počas akcií." 

Kouakou, ktorý tvrdí, že sa o týchto nechutných aktivitách dozvedel počas stretnutia manažmentu v Londýne vlani v júli, dodal, že "mladí dobrovoľníci" boli "poskytovaní dospelým dobrovoľníkom v sexuálnych vzťahoch."

Kouakou zopakoval obvinenia zo súdnych dokumentov podaných vo februári, v ktorých sa píše, že za predchádzajúceho vedenia "región ponúkal služby prostitúcie pre hostí počas oficiálnych akcií organizácie."

V súdnych záznamoch ďalej stojí: "Mladí dobrovoľníci v rámci regiónu boli ponúkaní pozvaným hosťom počas afrických zhromaždení a akcií pre sex alebo sexuálne potešenie."

Podľa Kouakoa sa nadácia tiež vyjadrila, že tieto aktivity pokračovali aj pod jeho vedením. V dokumentoch to popiera a nazýva to "rasovo motivovaným" útokom na jeho integritu. 

Súdne dokumenty uvádzajú, že Kouakou bol obvinený zo sexuálneho obťažovania, šikanovania zamestnancov, diskriminácie ľudí z afrických regiónov, "preferenčného zaobchádzania so zamestnancami zapojenými do sexuálneho správania," a z porušovania kenského pracovného práva. 

Dokumenty tiež odhaľujú, že ročne zarobil 100 000 libier, plus 940 libier mesačne na bývanie, 470 libier mesačne na bezpečnosť a súkromné zdravotné poistenie - a že ako regionálny riaditeľ mal od vlády Kene diplomatický status. 

Zdá sa, že táto sága viedla Alvara Bermeja k rezignácii už po 14 mesiacoch na vedúcej pozícií, keď uviedol, že jeho reformné úsilie bolo zmarené. 

Koniec ďalších vrcholných zamestnancov je vysvetľovaný strachom z toho, že prípad Kouakoua poukázal na slabé vnútorné mechanizmy kontroly v dobrovoľníckej globálnej nadácií s ročným príjmom 80 mil. libier. 

Ďalšou ranou bolo, keď sa všetkých 45 členských združení na západnej pologuli - vrátane tých v USA, Argentíne, Brazílii a Kanade - rozhodlo odtrhnúť od federácie so sídlom v Londýne. 

"Rozhodli sa, že ide o otázky zodpovednosti a transparentnosti medzi ústredím a regionálnymi úradmi, aj keď neuviedli konkrétne Afriku," uviedol jeden zdroj z odtrhnutej asociácie, ktorý vedel o obvineniach zo sexuálneho zneužívania. 

V liste, ktorý podpísalo viac než 200 administratívnych pracovníkov nadácie, sa píše, že nedokážu dosiahnuť svoje ciele kvôli "nedostatočnej implementácii našich zabezpečujúcich politík" a pre "zničujúci finančný deficit"

"IPPF sa nachádza vo veľkej kríze," tvrdia zamestnanci z Bermondsey v južnom Londýne a niekoľko ďalších regionálnych úradov. "Sme na pokraji straty všetkého, čo sa nám za ostatných 65 rokov podarilo vykonať."

Vplyvná nadácia bola založená v 50. rokoch a jej cieľom bol boj za práva žien. K najvyššie postaveným zamestnancom je mimoriadne štedrá, keď jeden z top úradníkov zarába 330 000 libier ročne - čo predstavuje nárast o 63 000 libier oproti najvyššiemu platu v predchádzajúcom roku.

Minulý mesiac si Ministerstvo pre medzinárodný rozvoj (DFID) vybralo nadáciu IPPF, aby viedla konzorcium na podporu sexuálnych a reprodukčných práv v šiestich krajinách. Ministri jej minulý rok poskytli 132 miliónov libier na ďalší trojročný projekt.

Holandská vláda, ďalší významný darca, minulý týždeň poslala nadácii list, v ktorom požadovala "okamžité preskúmanie systémov správy a prideľovania zdrojov" a varovala ju, že prehodnotí aktuálne kontrakty. 

Riadiaca rada IPPF včera uviazla v krízovom jednaní 

DFID uviedlo, že je "znepokojené" súčasným vývojom situácie a požaduje záruky, že lídri nadácie "urýchlene vykonajú potrebné reformy."

Hovorkyňa dodala: "Všetci príjemcovia pomoci Spojeného kráľovstva musia spĺňať naše vysoké štandardy vrátane zabezpečenia a finančného manažmentu."

Kouakou odmietol reagovať. Priateľ povedal, že bol rozzúrený "neprijateľnými obvineniami voči africkým lídrom." 

Výbor nadácie uviedol, že IPPF informovala o "vážnom vývoji" ohľadne jej činnosti. "Pozorujeme ich s naliehavosťou, aby sme rozhodli o našej regulatívnej odpovedi," uviedla hovorkyňa. 

Hovorca IPPF uviedol, že jej africký riaditeľ bol prepustený po disciplinárnom procese a dodal: "Súd zamietol celú žalobu podanú pánom Kouakouom v Keni."

Hovorca dodal, že riadiaca rada diskutuje o naliehavých otázkach. "Existuje silný názorový prienik, že reforma je životne dôležitá. IPPF informovala všetky zainteresované strany o problémoch, ktorým čelí, a víta ich názory a ich angažovanosť."