Baby

´Miliónový´ úsmev predčasne narodeného bábätka veľmi povzbudil rodičov podobných detí

371
Zuzana Smatanová
AltKAT

Predčasný pôrod je nočnou morou každého rodiča. Mamičky a ockovia sa často cítia bezmocní keď sledujú ako ich maličké bojuje o život a niekedy závisí naozaj len na maličkostiach, aby ´udržalo hlavičku nad vodou´. Zázraky sa často skrývajú v detailoch. Malé dievčatko Freya, ktoré sa narodilo niekoľko týždňov pred termínom, vlialo svojim rodičom Lauren Vinjeovej a Davidovi z Minnesoty do srdca nádej a radosť. Len päť dní po narodení sa na nich usmiala, čo ich presvedčilo o tom, že je šťastná, že tu je. A nešlo o hocijaký úsmev, ale o žiarivý, plný radosti a nádeje, vlievajúci optimizmus do myslí rodičov predčasne narodených detí.

Lauren sa na blogu Birth Without Fear podelila o to, ako prežívala preeklampsiu, ktorá sa u nej prejavila v 28. týždni tehotenstva (preeklampsia - vzniká v dôsledku nedostatočného prekrvenia placenty; prejav: vysoký krvný tlak, bolesti hlavy, zahmlené videnie, nevoľnosti, nadmerné opuchy nôh a rúk): "Všetko bolo dovtedy perfektné", povedala v interview pre People. "Keď mi však členky odrazu opuchli tak, že som si ich nedokázala objať ani dvoma dlaňami, vedela som, že je zle. Postupne sa mi pred očami začali mihať svetelné záblesky." Lekár jej poradil, aby sa to snažila vydržať aspoň do 34. týždňa, no potom sa Freya odrazu stočila bokom a situácia vyzerala na urgentný cisársky rez. 

Medicínsky personál však pomohol Lauren normálne porodiť, až sa napokon objavila Freyina hlavička a malá bojovníčka bola na svete. "Bola dokonalá, bola naša a stála za každý jeden okamih, v ktorom sme jej pomáhali na svet", napísala Lauren. To čo sa stalo o päť dní neskôr zatienilo všetky starosti; povznášajúci okamih, v ktorom sa Freya usmiala svojím žiarivým úsmevom z postieľky na oddelení NICU (jednotka intenz. starostlivosti o novorodencov) bol natočený na kameru a rozposlaný online, na povzbudenie pre všetkých rodičov, ktorí prežívajú podobné chvíle. Lauren obrázok zdielala na Love What Matters pod názvom "Naša prvá dcéra v piatom dni života, váži vyše 1,5 kg a je celá šťastná, že žije! Na tento obrázok som pozerala veľmi často a držal ma nad vodou počas dní na oddelení NICU. Život je taký úžasný a vzácny!"  

Fotografia, ktorú rozposlala Lauren, mala nečakaný účinok na rodičov takýchto detí po celom svete. Začali zdieľať svoje príbehy so všetkými radosťami a starosťami, ktoré so svojimi predčasne narodenými deťmi zažili. Freya ich svojím úsmevom spojila, povzbudila, vliala novú nádej a dôvod k optimizmu. Laurenin manžel David povedal pre Today : "Všetci sme sa narodili na tento svet vlastným jedinečným spôsobom. Bolo skvelé sledovať aké reakcie táto fotografia vyvolala. Do našej rodiny vniesla veľkú úľavu a radosť a je pre nás veľkým požehnaním vidieť akým nečakaným spôsobom vplýva aj na druhých ľudí. Táto fotka nám vždy vyvolá úsmev na tvári; kiežby tak pôsobila aj na ostatných."

Dnes je malá Freya batoľaťom a hrdou "staršou sestričkou" malého novorodeniatka, dievčatka Elowen. "Freya je doslova a do písmena osôbkou, ako ju ukazuje fotka", smeje sa Lauren. "Je z tých detí, ktoré sa usmejú na každého v obchode."