notre-dame-cathedral-in-paris-france.jpg

Macronovi zakázal Senát dať na strechu Notre Dame bazén

415
Kultúra života

Francúzsky senát  prijal v pondelok zákon, ktorý ukončil snahy progresívnych liberálov na čele s Macronom urobiť z Notre Dame modernú budovu.

Úvahy, že by na streche mohol byť bazén, s ktorým prišla jedna z architektonických kancelárií, vyvolali vlnu nevôle. Vo Francúzsku všetky kostoly a katedrály, ktoré boli postavené pred rokom 1905, boli štátom Katolíckej cirkvi ukradnuté a ten ich prevádzkuje dodnes. O tom, či bude alebo nebude na streche bazén preto nerozhoduje Katolícka cirkev, ale štát. Práve z tohto dôvodu nový zákon ustanovil príkaz, aby administratíva Macrona “zrekonštruovala katedrálu do podoby, akú mala pred požiarom.” Zákon z 27. mája prikazuje štátu, aby rekonštrukciu previedol “v duchu vizualizáice, ktorá bola zaznamenaná pred požiarom.”

Vláda Emmanuela Macrona vypísala nedávno súťaž na architektonické návrhy, ktoré by zmenili  vzhľad katedrály. Macron na adresu architektonických kancelárii uviedol, že by mali prichádzať s “kreatívnymi nápadmi.”

Na zabezpečenie financovania opravy katedrály z finančných darov senát prijal klauzulu o daňovej úľave pre všetkých donorov, ktorí prispievajú na obnovu katedrály od 16. Apríla 2019.

Technický riaditeľ Notre Dame vylúčil, že za požiarom by mohol byť akýkoľvek skrat elektrického vedenia, nakoľko v roku 2010 vedenie zo strechy bolo odstránené.