Screen-Shot-2019-05-21-at-17.16.39.png

Má nová pro-life strana v Írsku šancu? /Catholic Herald/

90
Zuzana Smatanová
Kultúra života

 

Nová strana chce ´prelomiť stádovité zmýšľanie´ politickej a mediálnej elity. 

Keď v júni 2019 išli občania Írskej republiky voliť, dostalo sa im privilegovanej možnosti voliť pro-life stranu. Aontú, čo znamená "jednota" a vyslovuje sa ako "ain two", sformoval bývalý člen parlamentu zo strany Sinn Féin, Peadar Tóibín, z okresu Meath, ktorý odišiel zo svojej strany keď ho dočasne vylúčili za to, že o Zákone o ukončení tehotenstva v roku 2018 nehlasoval podľa jej inštrukcií. 

Počas prvých miestnych volieb do Aontú publiku povedal, že Sinn Féin sa stala natoľko propotratovou, že jej vedenie odcestovalo do Westminsteru, aby prosíkalo britskú vládu o zavedenie ´potratu na požiadanie´ v Ulsteri, čo je absolútne bezprecedentný okamih v dejinách republikánskeho hnutia, pretože "írski republikáni už 200 rokov chodia do Londýna s opačnou žiadosťou - aby Londýn prestal s tvorbou legislatívy (zákonov) pre Írsko", hovorí Tóibín.

Tóibín stavia stranu do svetla jedinej autentickej pro-life strany, naľavo od republikánskej alternatívy k Sinn Féin a na severe sa prikláňa k Sociálno-demokratickej a robotníckej strane (SDLP). Vzhľadom k tomu, že táto strana sa vytvorila iba v polovici novembra, a existuje teda zhruba 6 mesiacov, sú na mieste špekulácie, či vôbec prežije. Jej úvodné kroky sú však sľubné; vo veľkom sa diskutuje napríklad o zlyhaní politikov mainstreamových strán, sťažujúcich sa na málo možností v politike veľkých strán na juhu, z ktorých sa takmer všetky usilujú pripodobniť Írsko krajinám EU takým ´pokrokovým´, ako je povedzme Belgicko. Aontú ponúka niečo odlišné; sľubuje ´prelom v stádovitosti zmýšľania´ liberálnej politickej a mediálnej elity, ktorá dominuje životu v Írsku.

Jej zámerom ako republikánskej strany je vytvoriť jednotné Írsko, no vo všeobecnosti sa stavia proti pravidlám zo zahraničia a je prekvapujúco euroskeptická tvrdiac, že "keď sa rozhodnutia robia v Londýne, Bruseli a Berlíne, určite nebudú v záujme Írska". Najpozoruhodnejšie na tejto strane je tak či onak tvrdenie, že je na 100% pro-life. Bude robiť kampane a agitovať proti šíreniu legálnych potratov do Severného Írska, kde katolíci museli voliť unionistické strany, ako je DUP, ak chceli volebné urny využiť na ochranu nenarodených detí. Aontú bude hľadať spôsoby ako zamedziť najhorším ukrutnostiam novo zavedenej legislatívy o potratoch. Chce garantovať plné právo výhrady vo svedomí pre medicínskych profesionálov, ktorú im zákon odmieta. Chce zakázať potraty na základe neželaného pohlavia, či postihnutia a urobiť potratovú prax úplne transparentnou, s detailnými záznamami. Bude žiadať o právnu ochranu bábätiek, ktoré prežijú ´zfušovaný´ potrat a budú požadovať záruku, že ženám, ktoré žiadajú o potrat sa ešte pred ich definitívnym rozhodnutím najprv ukážu ultrazvukové zábery ich bábätiek.  

Prvá naozajstná skúška pre novú stranu nastala vo voľbách začiatkom mája 2019, keď sa voliči Severného Írska zúčastnili na širších miestnych voľbách po celom Spojenom kráľovstve. Aontú išla do volieb s dvoma členmi svojho zastupiteľstva, ktorí "zbehli" zo Sinn Féin a obaja prišli o svoje miesta, zatiaľ čo 14 ďalších kandidátov Aontú sa nepodarilo zvoliť. Dr. Anne McCloskey bola prvou a jedinou členkou zastupiteľstva, ktorá bola zvolená za Aontú, keď ju volili najmä v mestskej časti Ballyarnett v Derry City a v Rade Strabane District. "Po celý život som republikánka, trochu orientovaná doľava, feministka a obhajkyňa práv ľudí na okraji záujmu spoločnosti", uviedla, "som hrdá na to, že som pro-life a aj za šírenie ostatných súvisiacich názorov".

Na rozdiel od zvyšku UK nemajú voliči Severného Írska veľkú chuť trestať už zavedené politické strany po brexite, pričom Aontú zaznamenáva len obmedzený pokrok v pokuse o získanie veľkého počtu hlasov zo Sinn Féin a z SDLP. Tóibín však z výsledkov miestnych volieb na severe nie je sklamaný, ale poukazuje na to, že jeho ešte len začínajúca strana v niektorých okresoch predsa len získala okolo 7% hlasov. 

Veci sa v republike zrejme začnú odvíjať inak, keďže Aontú je jedinou pro-life stranou a tretina voličov volila v referende proti potratom. Nespokojnosť s touto stranou môže živiť aj trojnásobný nárast počtu írskych žien, ktoré minulý rok podstúpili potrat. Aj napriek tomu je však ťažké predpovedať, čo sa bude diať ďalej. Aontú môže pokojne rásť a vplývať na írsku politiku, alebo sa môže dostať na okraj politického života, ale môže sa aj celkom vytratiť. 

Jedna vec je však istá: v Írsku bude veľa katolíkov vďačných strane Aontú za to, že im dala šancu voliť stranu, ktorá plne reprezentuje ich pro-life názory. Iní po celom svete môžu akurát tak závidieť.