Teológ Kocúr podľa Čarnogurského ml. hanobí náboženské presvedčenie

297
Kultúra smrti

Známeho liberálneho evanjelického teológa Ondreja Prostredníka v jeho aktuálnej politickej kampani podporuje osoba, na ktorú advokát Ján Čarnogurský ml. podal trestné oznámenie kvôli hanobeniu náboženského presvedčenia.

Na konci apríla sme uviedli správu, že NAKA začala trestné stíhanie kvôli hanobeniu a ohováraniu v kauzách článku denníka SME autora Michala Havrana o kňazovi Kuffovi a rozhovoru teológa Miroslava Kocúra v Denníku N (viac v článku).

Obe osoby, na ktoré podala trestné oznámenie kvôli nenávistným výrokom a ohováraniu advokátska kancelária Jána Čarnogurského ml.,  sa teraz objavujú v súvislosti s kampaňou strany Progresívne Slovensko – konkrétne kandidáta Ondreja Prostredníka – pred voľbami do Európskeho parlamentu.

Prostredník na sociálnej sieti vo videu pred týždňom informoval, že ho v kampani oficiálne podporil tiež teológ Miroslav Kocúr, ktorého rozhovor v Denníku N preveruje NAKA.

Podľa advokáta Čarnogurského Kocúr v rozhovore, v ktorom sa spomínalo zneužívanie detí predstaviteľmi cirkvi hanobí náboženské presvedčenie všetkých veriacich kresťanov a katolíkov. “Samotné označenie katolíckych duchovných za naklonované monštrá v podnadpise článku presahuje rámec slušnosti a hranice právne dovoleného.”

Prostredník o Kocúrovi, ktorý mu vo videu vyjadril podporu napísal: “Miro Kocúr je teológom, ktorý prináša iný pohľad na možnosti viery pre súčasného človeka. Hovorí o kresťanskej viere, ktorá sa s odvahou a dôverou pozerá na meniacu sa spoločnosť a vstupuje s ňou do konštruktívneho rozhovoru. Som vďačný za to, že si s Mirom v mnohom rozumieme a že v zápase o pozitívnu úlohu kresťanstva v dnešnom svete môžeme byť spojencami. Preto si jeho podporu veľmi vážim.”

Advokát Čarnogurský v tlačovej správe o Kocúrovi upozornil: “Miroslav Kocúr bol prvým riaditeľom Gymnázia C.S. Lewisa v Bratislave, dodnes pôsobí na Leaf Academy v Bratislave. Je spoluautorom dokumentu Učiace sa 2 progresívne Slovensko. V minulosti poberal financie aj ako riaditeľ Via Iuris o.z., ktoré je financované zo zahraničia, najmä zo zdrojov poskytovaných miliardárom George Sorosom”

“Autori hanobiacich článkov majú veľké ambície, snažia sa o rozšírenie protikresťanských nálad medzi mládežou. Sledujú rovnaké politické ciele v rámci svojej organizovanej skupiny. Robia to však protiprávne, a na Slovensku pôsobia nielen Božie súdy,” uzatvára Čarnogurský.

Čarnogurský okrem Kocúra podal trestné oznámenie aj vo veci hanobenia katolíckeho náboženstva, viery a jej predstaviteľov v článku publicistu Michala Havrana na portáli denníka SME s názvom “Pošlite Kuffu do cirkusu,” v ktorom autor nenávistným spôsobom zaútočil na známeho katolíckeho kňaza Mariána Kuffu.

Prostredník sa nedávno na Facebooku vyjadril, že Havran bol jeho žiakom. “Hosťoval som diskusiu o genetike vrámci pravidelného cyklu “Diskusie nad Bibliou.” Veľmi som sa potešil, keď ma na diskusiu prišiel pozrieť Michal Havran. S Mišom sa poznáme už dlho. Zaspomínali sme ma staré časy, keď sme sa prvýkrát stretli na pôde Evanjelickej teologickej fakulty, keď bol Mišo ešte môj študent,” napísal Prostredník na Facebooku.