Povinné predprimárne vzdelávanie pre päťročné deti posunuli poslanci do druhého čítania

100
Kultúra smrti

Predprimárne vzdelávanie v materských školách pre päťročné deti by mohlo byť povinné. Vyplýva to z novely zákona o výchove a vzdelávaní, ktorú v utorok poslanci parlamentu posunuli do druhého čítania. Právnou úpravou by sa predĺžila povinná školská dochádza zo súčasných desať rokov na 11, pričom povinná školská dochádza v materskej škole by trvala jeden školský rok.

V návrhu novely školského zákona sa uvádza, že povinná školská dochádzka v materskej škole sa plní formou pravidelnej dennej dochádzky v pracovných dňoch v rozsahu najmenej štyroch hodín denne. Deti, ktoré plnia povinnú školskú dochádzku, by sa spravidla mali zaraďovať do samostatnej triedy. Päťročné deti podľa návrhu novely zákona budú môcť chodiť aj do súkromných či cirkevných materských škôl, rovnako sa budú môcť vzdelávať doma aj individuálne.

“V prípade, že po jednom roku povinného predprimárneho vzdelávania dieťa nebude spôsobilé pokračovať v plnení povinnej školskej dochádzky v základnej škole, bude na základe rozhodnutia riaditeľa materskej školy opakovať predprimárne vzdelávanie v materskej škole,” uvádza sa v predkladacej správe. Autormi novely sú koaliční poslanci Eva Smolíková (SNS), Ľubomír Petrák (Smer-SD) a Péter Vörös (Most-Híd).

Dnes je veľký deň, keďže parlament takýto návrh posunul do druhého čítania. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity a podpredseda strany Most-Híd Ábel Ravasz. „Problém predškolskej dochádzky sa týka najmä marginalizovaných rómskych komunít, ale i veľkých miest. Deti nemajú prístup k škôlkam a potom majú na ZŠ napríklad problém so slovenčinou, návykmi, môžu prepadnúť,” dodal Ravasz s tým, že v iných krajinách sa povinná škôlka osvedčila.

Podľa Ravasza je teraz úlohou obcí dobudovať potrebné kapacity škôlok. „Majú za úlohu vytvoriť škôlku doma v obci alebo sa dohodnúť na spoločnej škôlke s inou obcou,” uviedol. Tvrdí, že zo stovky obcí, kde chýbajú kapacity, sa už 66 zapojilo do výziev viacerých ministerstiev a budujú tak potrebné miesta. Na budovaní materských škôl sa podieľa ministerstvo vnútra, ministerstvo životného prostredia a ministerstvo pôdohospodárstva.

Novelou školského zákona sa má tiež zrušiť nultý ročník, ktorý je akousi náhradou predškolskej dochádzky. „Cieľom návrhu je zvýšiť takzvanú školskú spôsobilosť detí, ktoré nastúpia do základnej školy. Školská spôsobilosť je absolvovanie základnej školy bez nultého ročníka. Nie je to celkom šťastný nápad, neosvedčil sa nám. Nultý ročník supluje to základné, čo sa má dieťa naučiť do veku šiestich rokov,” vysvetlil poslanec NR SR za stranu Most-Híd Peter Antal.

Obec podľa novely zákona určí všeobecne záväzným nariadením na zabezpečenie plnenia povinnej školskej dochádzky školský obvod pre každú materskú školu zriadenú obcou. “Ak obec nezriadi materskú školu, môže sa dohodnúť so susednými obcami na spoločnom školskom obvode materskej školy,” píše sa v návrhu novely.

Z analýzy vplyvov na rozpočet verejnej správy, na zamestnanosť vo verejnej správe a financovanie návrhu sa očakáva nárast počtu detí v materských školách zo súčasných 55.673 zhruba na 63.000. Okrem toho by mal stúpnuť aj počet zamestnancov. Predpokladaný počet učiteliek, ktoré budú zabezpečovať výchovu a vzdelávanie detí, ktoré budú plniť povinnú školskú dochádzku, je 6300, čo predstavuje nárast o 743 oproti súčasnému stavu. Predpokladá sa aj zvýšenie počtu asistentov učiteľa minimálne o 70 z dnešných 180 na 250.

Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. septembra 2020, pričom dosah na rozpočet by mal vtedy dosiahnuť 15.744.846 eur.