01-6.jpg

Slušné Slovensko chce odvolať ministerku kultúry

274
Kultúra smrti

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková koncom minulého týždňa zastavila grantové financovanie niekoľkých iniciatív, ktoré podporovali liberálnu LGBT agendu, konkrétne išlo o sprievod Dúhový príde či Filmový festival inakosti. Aktivisti z tretieho sektora po tomto kroku volali po odvolaní ministerky a túto iniciatívu najnovšie podporuje aj protivládne hnutie Za slušné Slovensko, ktoré argumentuje najmä nedostatočných čerpaním eurofondov.

Za slušné Slovensko v nedeľu na Facebooku informovalo, že ministerka kultúry Laššáková “každý deň robí kroky, ktoré len ukazujú, aká je nekompetentná”. “Od prvého dňa v úrade sa snaží z ministerstva kultúry urobiť stranícku úderku, dotácie používa ako politický nástroj a nie ako pomoc pre rozvoj kultúry na Slovensku.”

Podľa vyhlásenia “slušných” aj vďaka ministerke Laššákovej slovenská kultúrna obec pravdepodobne príde o 260 miliónov eur, ktoré mohli byť použité ako prostriedky z EÚ na chod a pomoc kultúrnym ustanovizniam u nás.

Hnutie ďalej vyzýva, aby verejnosť podporila ich petíciu za odvolanie Ľubice Laššákovej – “nech vie ona i premiér, že nám na kultúre záleží”.

Za slušné Slovensko v online petícii uvádza ako výhradu voči Laššákovej aj to, že krátko po nástupe do funkcie poskytla “interview konšpiračným médiám”.

“Výsledkom reálnych rozhodnutí ministerky Laššákovej v úrade je alarmujúco málo financií pre príspevkové organizácie MK SR, napríklad pre SNG, aj pre spomínanú Kunsthalle, napriek verejným prísľubom ministerky,” pokračuje hnite.

V súvislosti so zrušením podpory financovania LGBT podujatí uvádzajú: “Teraz ministerstvo pod jej vedením realizuje kroky, ktoré v súvislosti s menšinami a menšinovými žánrami kultúry pripomínajú politiku so znakmi fašistickej, resp. klérofašistickej ideológie. Štát a jeho politika sa pozná podľa vzťahu k menšinám.”