47815.jpg

Ministerstvo kultúry konečne stoplo grantovú podporu LGBT podujatí ako Dúhový pride.

392
Kultúra života

Súčasná ministerka kultúry Ľubica Laššáková sa odhodlala k odvážnemu kroku, ktorý pred ňou nerealizovali mnohí predchodcovia. Viacero kontroverzných mimovládnych organizácii doteraz čerpalo granty z ktorých podporovali ultraliberálne akcie, no Laššáková ďalej tieto aktivity nemieni podporovať.

Ministerstvo kultúry hodnotilo projekty, ktoré podporuje z grantových peňazí. Pre ďalšie obdobie hodnotiaca komisia na ministerstve odporučila ministerke Laššákovej podporiť konkrétne akcie, medzi ktorými boli aj kontroverzné ultraliberálne projekty.

Ministerka Laššáková nakoniec odklepla finančnú podporu 155 projektom, pričom však odmietla niekoľko sporných, aj napriek tomu, že im komisia odporúčala odklepnúť grant.

Finančnej podpory zo štátu sa tak teraz nedočkajú napríklad Dúhový pochod alebo Filmový festival inakosti.

Liberálne médiá tento krok ministerky Laššákovej ostro kritizujú. Negatívne reakcie priniesli napríklad Denník N či portál O médiách.

“Za desať rokov svojich skúseností s rôznymi dotačnými schémami ministerstiev som sa ešte nestretol s prípadom, že by minister v takom rozsahu nerešpektoval návrh odbornej komisie a vylúčil projekty celej konkrétnej skupiny obyvateľstva,“ uviedol pre Denník N šéf Iniciatívy Inakosť Martin Macko, ktorému sa nepáči, že ministerka vyškrtla všetky projekty súvisiace s podporou LGBT agendy.

Dodal, že granty im boli od roku 2008 stále schvaľované, pričom hovorí o ústretovom prístupe bývalého vedenia ministerstva na čele s Marekom Maďaričom.

Server omediach.com uvádza, že odborná komisia Ministerstva kultúry SR navrhla na podporu 6 z 8 projektov s LGBT agendou. Medzi nimi aj Filmový festival inakosti 2019 s navrhovanou podporou 35 000 eur a Dúhový PRIDE Bratislava 2019 s podporou 19 000 eur.

Rekordná výška navrhovanej podpory podľa uvedeného portálu svedčí o vysokej kvalite projektov. Naopak, ministerstvo pri odmietnutí projektov argumentovalo ich nedostatočnou kvalitou.

Treba pripísať k dobru ministerke Laššákovej, ak to je jej rozhodnutie, že financovanie týchto skupín zastavila. Ich aktivity sú zacielené prevážne na indoktrináciu mladých ľudí, s ešte neukotvenou sexualitou, homoagendou, pričom toto môže mať za následok popletenie ich sexuálnej orientácie. Štátne prostriedky dosiaľ tieto skupiny využívali na presadzovanie gender agendy a iných pre spoločnosť zhubných ideológii. Zároveň mnohé akcie vyslovene rozdeľujú a poburujú väčšinovú spoločnosť. Najmä gay Pride, ktorý sa stáva prehliadkou možných aj nemožných sexuálnych úchyliek.

Samozrejme, nikto LGBTI aktivistom nezakazuje tieto podujatia i naďalej organizovať, ale konečne zvíťazil zdravý rozum a nepôjdu na to peniaze zo štátneho rozpočtu.