Unborn_baby_at_20_weeks_Credit_Steve_via_Flickr_CC_BY_NC_20_CNA.jpeg

Senát v Alabame postavil potrat mimo zákon a chce zvrátiť rozsudok NS v kauze Roe v. Wade

191
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Pred dvoma týždňami zmenil alabamský guvernér Kay Ivey svojím podpisom návrh zákona o zákaze vykonávania potratov v štáte na právoplatný zákon. Návrh zákona, ktorý potom alabamský senát schválil, je určený aj ako priamy protest proti rozhodnutiu Najvyššieho súdu USA (NS) v kauze Roe vs. Wade z roku 1973, ktorým tento súd vyšachoval dovtedy platný zákon o zákaze potratov.

Podľa nového Zákona o ochrane ľudského života (HB314) sa bude každý pokus, či vykonanie potratu pokladať za zločin. Proti lekárovi, ktorý vykoná potrat, môže byť vznesené obvinenie zo zločinu triedy A a hrozí mu odňatie slobody na 10 rokov. Trest sa vzťahuje iba na lekárov, nie na matky, ktoré podľa predkladateľov návrhu zákona nebudú obvinené z podstúpenia potratu. 

Na pôde Senátu prebehla pred dvoma týždňami búrlivá debata, ktorá vyústila v mimoriadne hlučný slovný súboj o to, či sa výnimka pre prípady znásilnenia alebo incestu má zahrnúť do navrhovaného zákona alebo nie. Bolo prijaté len opatrenie, povoľujúce potrat "v prípade keby hrozilo závažné poškodenie zdravia matky nenarodeného dieťaťa". Závažné poškodenie zdravia zákon definuje ako podmienku, vyžadujúcu si potrat "aby sa zabránilo smrti matky alebo aby sa zabránilo podstatnému fyzickému znefunkčneniu jej hlavných telesných funkcií. Hlasovanie o návrhu zákona sa po odstránení výnimky potom oneskorilo o niekoľko dní. Oponenti návrhu tohto zákona už pochopiteľne celé mesiace bombardovali súd svojimi protestami proti nemu. Presne toto však jeho predkladatelia očakávali. Vyjadrili sa, že tieto protesty môžu napokon viesť k zvráteniu rozsudku v kauze Roe vs. Wade.

Biskup Robert Baker z Birminghamu v Alabame v apríli uviedol, že tento návrh zákona odzrkadľuje "silu záväzku, ktorý ľudia v Alabame cítia voči daru života" a zároveň pochválil úsilie zákonodarcov v tomto smere: "Tento návrh zákona v plnej miere podporujem a veľmi si vážim úsilie týchto zákonodarcov podporovať a chrániť život. Dúfam, že v blízkej budúcnosti sa toto zlo, ktoré poznáme pod menom potrat, eliminuje z územia štátu Alabama a zo zabíjania nenarodených detí v našej krajine urobí niečo, čo sa bude vnímať ako hrozné a neľudské vraždenie tých najbezbrannejších z nás."

Reportérka Terri Collinsová (R-Decatur), podporovateľka spomínaného zákona sa vyjadrila, že zákon, ktorý Senát práve schválil, je určený zároveň na "konfrontáciu s rozhodnutím NS v prípade Roe vs. Wade z roku 1973, v ktorom sa tvrdí, že ´dieťa v maternici nie je ešte človekom´ a dodala, že tento zákon sa týka práve tejto veci. Je dieťa v maternici človekom? Som presvedčená, že náš zákon potvrdí, že je. Rovnaký jazyk ako v spomínanom prípade z roku 1973 sa tu používa zámerne. Dúfajme, že celý tento prípad sa podarí dostať naspäť pred Najvyšší súd a napokon zvrátiť jeho vtedajšie rozhodnutie."