20190328T0912-25413-CNS-FRANCE-CHURCHES-VANDALS_800.jpg

Viedenská skupina nahrala útoky proti európskym kresťanským kostolom a chrámom

552
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Od začiatku apríla do mája 2019 zničili vandali a zlodeji v Nemecku viac ako 8 kresťanských kostolov. K podobným útokom došlo aj v Škótsku, Anglicku, Francúzsku, Poľsku, Španielsku a v Rakúsku.

Všetky prípady nahralo Observatórium intolerancie a diskriminácie kresťanov v Európe, ktoré má sídlo vo Viedni a ktoré je nezávislou organizáciou, založenou za pomoci Rady biskupských konferencií Európy. Detaily každého prípadu sa nachádzajú na webstránke Observatória.

Polícia v nemeckom Freiburgu vyšetruje sériu krádeží z katolíckych kostolov v Rheinfelden-Nollingene, Schworstadte a v Bad Sackingene. Kostol v Nollingene už vykradli dvakrát. Začiatkom mája vandali zohavili grafitmi múr katolíckeho kostola Herz-Jesu vo Winnweileri; evanjelický luteránsky mestský kostol v Rudolstadte bol pomaľovaný farbou a do okna kaplnky v Morbach-Hoxel ktosi vhodil ťažkú dlažobnú kocku. Vznikla škoda za viac ako 2000 eur (US$2,200). Vo Wilhelmshaven rozmlátili na kostole minimálne 9 okien, podpálili kostol v Nienborgu, vyhrážali sa pred kostolmi v Stuttgarte a Frankfurte, pripomínajúcimi arménsku genocídu a spôsobili pozastavenie omší. 

Spomínané Observatórium zaznamenávalo aj nepretržité útoky na kostoly vo Francúzsku, vrátane veľkej národnej katastrofy, keď 15. apríla oheň zničil veľkú časť katedrály Notre Dame v Paríži. Po tomto požiari sa vandalizmus šíril ďalej - v dedine Marlhes odrazili hlavu soche Panny Márie a zo skleneného púzdra v kostole v Belle-Roche odstránili sochu sv. Barbory, ktorá je aj patrónkou hasičov, a rozdrvili ju na kúsky. 

V prvom májovom týždni sa krížom cez vstupnú bránu do kostola Notre Dame-du-Taur v Toulouse objavil nápis "Allahu Akbar" (Alah je najväčší); z kostola Saint Germain v Brion-pres-Thouet ukradli konsekrované hostie; zhorela sakristia kostola Equihen-Plage a z kostola Saint Germain-des-Pres v Paríži ukradli kríž a svietniky. Od februára do marca 2019 bolo vo Francúzsku zničených ohňom, alebo inak znesvätených, viac ako 10 kostolov.

Začiatkom mája vandali opakovane zaútočili na anglikánsky kostol v Copthorne (Anglicko), v apríli zaútočili na kostol v škótskom Glasgowe, ako aj na dva katolícke kostoly. Na autobusovej zastávke pred kostolom Svätej rodiny sa našli namaľované protikatolícke slogany. Vandali zničili aj sanktuárium kostola sv. Šimona, rozmlátili sochu Najsv. srdca Ježišovho a zdevastovali aj kaplnku Panny Márie.   

Arcidiecéza Glasgow sa dožadovala "nájsť tých, čo sú za toto ničenie zodpovední a vyslať tak nahlas odkaz aj ostatným, že takéto konanie je neakceptovateľné".