1245x700.jpg

Nový politicky korektný Microsoft Word vám pomôže neurážať ľudí

162
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Už to nebude len oprava pravopisu a gramatiky

Nová verzia programu Microsoft Word posunie kontrolu dokumentov na inú úroveň. Program skontroluje politickú korektnosť vášho textu a urobí návrhy, aby bol text citlivejší voči čitateľom.  

Program riadený umelou inteligenciou, ktorý bol nazvaný "Ideas in Words (Myšlienky vo Worde, pozn. prekladateľa)", má pomáhať redaktorom "lepšie písať", ako informuje portál Fast Company

Podľa reportáže, spoločnosť Microsoft neopisuje program ako "nástroj politickej korektnosti". 

Ako to funguje?

Podobne ako súčasné kontroly pravopisu, Ideas in Word podčiarkne slová, ktoré sa zdajú byť v zásade necitlivé. 

Napr. ak niekto napíše: "Potrebujeme sem dostať nejakú čerstvú krv", program by pravdepodobne navrhol zmeniť znenie na niečo ako: "Potrebujeme získať nových zamestnancov," uviedol portál Fast Company. 

Slová, ktoré odkazujú na pohlavie, ako napr. "spokeswoman", "waitress" či "mailman" (hovorkyňa, čašníčka, poštár, pozn. prekladateľa), by pravdepodobne iniciovali návrhy k zmenám ako "spokesperson", "waitperson" či "mailperson" (dôraz na slovo person - neutrálne pomenovanie - osoba, pozn. prekladateľa). 

Podobne, ak vo svojom texte označíte niekoho za "zdravotne postihnutú osobu", softvér vás vyzve, aby ste zmenili znenie na "niekoho so zdravotným postihnutím". 

Podľa Fast Country program tiež označí frázy, ktoré by mohli byť považované za urážlivé v iných krajinách alebo kultúrach. A to pomôže spisovateľom s jasnosťou a zrozumiteľnosťou. 

Microsoft spolupracoval s tímom jazykových expertov, aby prišiel so zlými voľbami slov, ktoré sa bežne používajú a vytvoril zoznam termínov, ktoré by sa mohli používať namiesto nich, vyjadril sa pre magazín produktový manažér Malavika Rewari.

Kedy bude program dostupný?

Užívatelia Office 365 ho môžu očakávať v júni, pričom oficiálne vydanie vyjde neskôr v tomto roku.