1245x700.jpg

Kresťanská hviezda športu a nepopulárny príspevok o tom, čo hovorí Biblia o homosexualite

668
Milko Kostovič
Kultúra smrti

"Postavím sa za to, čo hovorí Biblia" 

Israel Folau je hviezdny ragbyový hráč a oddaný kresťan, ktorý sa nebojí vyjadriť svoje náboženské presvedčenie.

Ale jedným zo svojich presvedčení si 30-ročný Austrálčan poriadne zavaril. Únia Rugby Australia sa mu totiž za jeden jeho príspevok zo sociálnych sietí vyhráža ukončením zmluvy, ktorá je podľa informácií CNN hodná 4 miliónov dolárov. 

Jeho príspevok z Instagramu z minulého mesiaca - ktorý nebol vymazaný - "varuje opilcov, homosexuálov, cudzoložníkov, klamárov, smilníkov, zlodejov, ateistov, modlárov," a pod zoznamom poznamenáva "Čaká vás peklo. Ľutujte! Iba Ježiš zachraňuje." 

Post

"Tí, ktorí žijú v hriechu. skončia v pekle, ak nebudú činiť pokánie," dodal v titulku. "Ježiš Kristus vás miluje a dáva vám čas obrátiť sa od hriechu a prísť k nemu."

Folau tiež citoval verziu kráľa Jakuba listu Galatským 5:19‭-‬21, ktorá bola inšpiráciou pre jeho príspevok na Instagrame - a obsahuje oveľa dlhší zoznam previnení.

Ako reagovali funkcionári? 

Podľa CNN rugbyová liga vydala hráčovi stanovisko o porušení kódexu správania a Folau požiadal o vypočutie. Po trojdňovom vypočutí bol Folau označený za vinného. 

"Výbor dnes poskytol rozsudok, podľa ktorého sa Israel Folau dopustil významného porušenia Kódexu správania sa profesionálnych hráčov so svojimi príspevkami na sociálnych sieťach z dňa 10. apríla 2019," uviedla Rugby Australia vo svojej tlačovej správe, informoval Reuters. 

Disciplinárny výbor vyhlásil, že bude "prijímať ďalšie písomné podnety strán, aby zvážil otázku sankcií. Ďalšia aktualizácia bude poskytnutá po tom, čo komisia rozhodne o sankciách," uviedla CNN. 

Folau hrá na pozícii fullback za Wallabies a očakávalo sa, že bude hrať za svoju krajinu na tohtoročných majstrovstvách sveta. Portál ďalej uvádza, že jeho zmluva s Rugby Australia plynie až do roku 2022. Folau bol minulý rok varovaný, keď sa na sociálnych sieťach vyjadril, že homosexuáli pôjdu do pekla, ak nebudú činiť pokánie, dodala CNN. 

"Postavím sa za to, čo hovorí Biblia" 

Citujúc rozhovor v časopise Sydney Morning Herald z minulého mesiaca, CNN naznačila, že Folau sa odmietol ospravedlniť za tento príspevok. 

"Postavím sa za to, čo hovorí Biblia", hovorí Folau. "Delím sa o to s láskou. Môžem vidieť druhú stranu mince, kde sú reakcie ľudí totálnym opakom k môjmu prístupu." 

Agentúra Reuters uviedla, že podľa správy miestnych médií, Folau a jeho poradcovia minulý týždeň odmietli ponuku 1 milióna dolárov, aby sa stiahli z tejto hry.

Čo hovoria ostatní? 

Podľa CNN napísal bývalý austrálsky tréner rugby Alan Jones stĺpček pre the Australian, kde nazval situáciu "krízou v rugby, ktorá sa zmenila na sociálnu krízu, ktorá otvorí obrovské rany vo vzťahu k slobode prejavu a slobode náboženstva."

Peter Beattie, hlavný predstaviteľ Austrálskeho futbalu a Rugby League, kde Folau predtým hral, povedal, že Folau "zlyháva" v lige "inklúzivnej kultúry" - čo znamená, že jeho návrat do tejto ligy je vylúčený, uviedla CNN.

CNN ďalej dodáva, že britský ragbyový hráč Billy Vunipola dostal formálne varovanie od Rugby Football Union a jeho klubu Saracens po obrane Folaua na Instagrame. 

"On nehovorí, že by týchto ľudí miloval alebo nenávidel. Hovorí, že pri našom žití musíme byť bližšie k tomu, ako to Boh zamýšľal," napísal Vunipola. "Muž bol stvorený pre ženu za účelom plodenia. To bolo cieľom, nie?"

Hrať rugby sa nemusí podariť Austrálčanovi ani v Európe. Ako sa pre francúzsky športový časopis L'Equipe vyjadril Mourad Boudjellal, ktorý je prezidentom klubu Toulon, Folau je "kretén; mal by vypadnúť. Alebo si musí kúpiť mozog. Stále má v sebe Ku Klux Klan; potom uvidí, aké to je na druhej strane," povedal podľa LifeSiteNews

Ešte niečo? 

Športová značka Asics kvôli problému ukončila zmluvu s Folauom, ako informuje CNN v samostatnej správe

"Asics sa venuje športu a jeho zdravému prínosu pre spoločnosť," uviedla Asics v stanovisku. "Sme presvedčení, že šport je pre každého a že presadzujeme inkluzívnosť a rozmanitosť. Hoci Israel Folau má právo na svoje osobné názory, niektoré z tých, ktoré boli vyjadrené v nedávnych príspevkoch na sociálnych sieťach, nie sú v súlade s tými, ktoré má Asics. Naše partnerstvo s Israelom sa tak stalo neudržateľným a on už nebude reprezentovať Asics ako ambasádor značky."