Converse_LGBTQ_ad_810_500_75_s_c1.jpg

11-ročný ´drag´ model propaguje obuv značky Converse

740
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Jedenásťročný ´drag´ (dressed as girl) model, známy ako Desmond-is-Amazing (Desmond je úžasný) účinkuje najnovšie ako model pre spoločnosť, vyrábajúcu obuv.

Spoločnosť Converse, kedysi známa svojou výrobou basketbalovej obuvi najvyššej kvality, oznámila nové "partnerstvo" s Desmondom Napolesom a piatimi ďalšími "jedincami, spojenými s LGBTQ+" za účelom uvedenia na trh novej "Pride collection". Oznámenie sprevádza fotografia Desmonda s farebným outfitom na ramienka a hrubým makeupom, sugestívne pózujúcim pred ďalšími piatimi modelmi, z ktorých je jeden chlap oblečený ako žena a dve ženy sú oblečené ako chlapci.

Converse na twitteri: "Sme šťastní, že túto novú Pride collection môžme vydať spolu so šiestimi jedincami, prepojenými s LGBTQ+, ktorí dokazujú silu vyjadrenia osobnosti človeka. Príspevky povzbudia @ItGetsBetter@OutMetroWest & @FenwayHealth. “It Gets Better” “Out Metro West” sú LBGT dobročinné organizácie a “Fenway Health” je bostonská  medicínska organizácia, špecializujúca sa na zdravie ľudí, ktorých priťahuje rovnaké pohlavie a na výskum HIV/AIDS. Converse je bostonská spoločnosť, ktorú vlastní Nike. 

 

Mnohé reakcie na twitteri sú zamerané na zneužívanie 11-ročného Desmonda, čo niektorí spájajú so zneužívaním robotníkov v Nike manufaktúrach: "V tomto sú si skutočne rovní - dieťa, zneužívané v USA a dieťa zneužívané v cudzine, v manufaktúre Converse. Nenásytnej korporácii nemôže nikto, ani nič stáť v ceste"tweetuje advokátka takýchto detí Renate Lindemanová a pripája link na Oxfam article o zneužívaní robotníkov v Converse továrni v Indonézii.

"Blahoželám vám k tomu, že spolu so zneužívaním detí v Amerike umožňujete zneužívanie detí pri výrobe vašich mizerných topánok aj v zámorských manufaktúrach", tweetoval John Hawkins.

Tamara Pfanstielová tweetovala: “To, čo robia týmto deťom, sa nazýva zneužívanie. U detí sa vôbec neočakáva, že budú ´sexy´. To je nechutné a odporné. Spamätajte sa!"

Dokonca aj niektorí obhajcovia LGBT boli znechutení tým, že Converse sa snaží zatraktívniť svoj predaj a využíva na to deti. "Veľmi ťažko obhájite niečo pozitívne na LGBT, keď v reále vidíte sexualizáciu detí, ktorá medzi nimi bujnie ako nádor. Čokoľvek, čo sa v tomto duchu podpíše, je veľmi zahanbujúce", odtweetoval istý anonym.  

Ďalší tweeter poslal video, na ktorom Desmond propaguje šnupanie klubovej drogy ketamín (vyvoláva eufóriu) pri sledovaní ďalšieho videa s "drag queen".

 

Desmond je objektom kontroverzie, týkajúcej sa jeho verejných vystúpení ako detský drag model. Prvýkrát pritiahol pozornosť publika ako 10-ročný počas RuPaul´s DragCon 2017. Známy moderátor ho označil za "chutnučkú malú kráľovničku". Následne sa objavil v pravidelnom Good Morning America a prijal angažmán ako tanečník v gay baroch. Nafilmovali ho ako naňho v New Yorku a San Franciscu pri tanci muži hádžu peniaze. Desmond sa objavil aj na YouTube v talkshaw Michaela Aliga, známej osobnosti z newyorkských tanečných klubov v 90-tych rokoch, ktorý strávil viac ako 17 rokov za mrežami za vraždu a následné rozkúskovanie drogového dílera Andre Melendeza.

Verejnosť protestuje a posiela sťažnosti na rodičov Desmonda, Wendy a Andrewa Napolesovcov. Wendy nedávno vyhlásila prostredníctvom sociálnych médií, že svoje dieťa nijako nezanedbávajú a na dôkaz toho poslala na  Instagram listy od sociálnych agentúr, ktoré to dokazujú. Uviedla aj, že ona, ani jej manžel nijako neprofitujú z Desmondových predstavení. 

Desmond, ktorý má autizmus, o sebe vyhlasuje, že je homosexuál.