WEB3-SENIOR-WOMAN-PRAY-BIBLE-shutterstock_718420450-PhuShutter-AI.jpg

Ako čítať Bibliu, keď neviete, kde začať

355
Milko Kostovič
AltKAT

Otváranie Svätého písma môže byť veľmi náročné, najmä preto, že sa jedná o jedinečnú knihu. 

Biblia patrí medzi najpredávanejšie knihy všetkých čias a veľká časť ľudí v západných krajinách vlastní jej kópiu.

Na druhej strane iba málo ľudí s ňou trávi čas, ktorý by jej mali venovať. 

Jedným z dôvodov tejto reality je fakt, že Biblia je jedinečná. Nie je štruktúrovaná ako moderné romány a pokrýva množstvo literárnych žánrov.

Navyše mnohí, ktorí Bibliu otvoria príliš rýchlo, ju odložia zmätení starovekým jazykom a neschopní rozoznať konkrétnu dejovú líniu. 

Čítanie Biblie však nemusí byť také náročné. Biblia sa dá v skutočnosti čítať rôznymi spôsobmi, vďaka ktorým čitateľ uvedie do života Božie slovo a Biblia skutočne zmení srdce človeka.

Začnite s Evanjeliami 

Čítanie celej Biblie sa javí ako náročné, preto najskôr otvorte Evanjelia. Môže to byť oveľa ľahšie uchopiteľné a mená a epizódy v nich sú známejšie. V prvom rade začnite Markovým evanjeliom, najkratším Evanjeliom. Čítanie Marka vám môže dodať pocit úspechu, ako aj záujem vidieť, ako ostatní pisatelia Evanjelia rozprávajú Ježišov život.

Mnohí kresťania budú neustále prechádzať všetkými štyrmi Evanjeliami a budú sa hlbšie ponárať do Ježišovho srdca a jeho posolstva. Pre čitateľa, ktorý nevie, kde začať, môžu byť Evanjeliá dokonalým miestom.

Prečítajte si Bibliu podľa "biblickej časovej osi"

Jednou z najvplyvnejších biblických štúdií posledných rokov je "Veľké dobrodružstvo štúdia Biblie" od autora Jeffa Cavina, dielo známe ako "Biblická časová os". Štúdia "berie účastníkov na cestu naprieč celou Bibliou. Putujú hlboko do každého obdobia dejín spásy a objavujú úžasný príbeh pretkaný celým Písmom. Pomocou jedinečného farebne odlíšeného systému spoznávajú hlavné postavy, miesta a udalosti z Biblie a vidia, ako všetko do seba zapadá a odhaľuje sa tým pozoruhodný príbeh našej viery."

Krása "biblickej časovej osi" spočíva v tom, že rozoberá Evanjelium a odhaľuje dej, ktorý sa začína v Genezis a končí v Novom zákone. Čítanie Biblie týmto spôsobom vám umožňuje "preskočiť" niektoré z neprehľadnejších častí Biblie a dostať sa k "jadru" príbehu dejín spásy.

Ak chcete lepšie pochopiť Bibliu a jej členenie, je to pravdepodobne jeden z najlepších spôsobov, ako získať úplný obraz.