Nebudú ho “diskriminovať”: Danko odkázal poslancovi SaS Dostálovi

473
Kultúra života

Ondrej Dostál z SaS sa minulý týždeň vybral pred bratislavské Gymnázium Jura Hronca, kde sa symbolicky prezliekol za ženu, aby tak vyjadril sympatie so zrušenou študentskou LGBT akciou Gender-Swap Day. Následne na sociálnej sieti kritizoval šéfa národniarov Andreja Danka, ktorý odsúdil politiku a gender ideológiu na slovenských školách.

“Dostála znesiem v ženských šatách aj v parlamente. Mám pochopenie pre ľudí, ako je pán Dostál. Práve preto ho ubezpečujem, že sa nemusí hanbiť a vyzývam ho, aby prišiel v ženskom oblečení aj na rokovanie NR SR,” reagoval Danko na Ondreja Dostála.

Bratislavské gymnázium minulý týždeň po nátlaku verejnosti zrušilo snahu Študentskej rady zorganizovať akciu, na ktorej sa mali študenti prezliecť za opačné pohlavie. V reakcii na zrušený Gender Swap Day sa poslanec Ondrej Dostál vo štvrtok vybral pred Gymnázium Jura Hronca a spoločne so Zuzanou Demjanovou sa odfotil “symbolicky s kusom oblečenia, ktoré zvykne nosiť skôr opačné pohlavie” aby vyjadrili podporu študentom a ich zrušenej akcii.

“Aby sme dali najavo nesúhlas s besnením konšpiračných médií a extrémistov a povzbudili odvahu demokraticky zmýšľajúcich ľudí a predstaviteľov verejných inštitúcií tomuto pomýlenému tlaku neustupovať,” vysvetlil Dostál ženský klobúk a šatku.

“A potom do toho vstúpil Andrej Danko a požiadal svoju ministerku školstva, aby vec riešila. Možno sa dočkáme aj zákona, ktorý zakáže chlapcom obliecť si dievčenské šaty a dievčatám chlapčenské,” reagoval ďalej.

LGBT ľudia si podľa Dostála nezaslúžia výsmech, urážanie, spochybňovanie a hejtovanie, akého sa im často dostáva. “Sú to ľudia ako my a patrí im rešpekt k ich ľudskej dôstojnosti. Že to nechápu extrémisti a konšpiračné médiá, nie je nič prekvapivé. Že sa do tejto spoločnosti pridáva aj druhý najvyšší ústavný činiteľ so svojimi insitnými nápadmi, je hanba pre celú krajinu. Slušní ľudia by nemali mlčať,” myslí si Dostál, ktorý reaguje len na oblečenie, a šírenie extrémistickej liberálnej gender ideológie opomína (viac v článku).

Andrej Danko po prepuknutí kauzy uviedol, že gender ideológia na slovenské školy nepatrí. “Požiadal som pani ministerku školstva o rázne riešenie problému, ktorý vyvrcholil na Gymnáziu Jura Hronca, no môže sa týkať aj ostatných detí,“ opísal Danko.

Predseda parlamentu vystúpil aj proti účasti politikov na rôznych politických besedách na školách. “Verím, že legislatívnou iniciatívou ministerka školstva podchytí stanovenie okruhu osôb, ktoré majú prístup na základné a stredné školy. Nikto nemôže spochybniť, že je dôležité nezneužívať pôdu základných a stredných škôl. Ide predsa o deti v krehkom veku, ktorým sa názory a hodnoty ešte len formujú. Školy, vyučovací a výchovný proces sa nesmie zneužívať na propagáciu ideí, alebo politických strán,” dodal rozhorčene šéf národniarov.