Notre-Dame-Testimony-1-1280x720.jpg

Privedie požiar v Notre Dame ľudí ku katolicizmu?

217
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Požiar v Paríži ma veľmi zarmútil. Ako správca hudobnej sekcie katolíckeho kostola sa chcem s vami podeliť o príbeh. Immaculate Conception Catholic Church (katolícky kostol Nepoškvrneného počatia) vo Fort Smith je historickým kostolom (aj keď nie tak starým ako Notre Dame), no chcem trochu pomôcť ľuďom, ktorí videli, ako ich katedrála horí. Boh počúva! 

Naša organistka, ktorú som striedal pri nácviku Veľkonočných omší, mi spomenula, že sa jej dosť ťažko cvičilo. Prečo? "Ľudia stále fotografujú. Normálne nemávame ´turistov´. Ľudia len príležitostne nazrú dovnútra." Zažartovali sme na tú tému a ona sa pobrala svojou cestou. Ja som začal nacvičovať. Z ničoho nič som začul otázku: "Sprevádza tu niekto po kostole?" Odvetil som: "Nie, pani, no rád vám o našom kostole niečo poviem." Za 15 minút som jej povedal všetko, čo som o našom kostole vedel. Vysvetlila mi, že náš kostol zbadala na konci hlavnej ulice, no nijak zvlášť nestála o to navštíviť ho. Nebola katolíčkou, ani inak nábožensky založenou osobou. Milovala však Paríž vo Francúzsku a niekoľkokrát bola v Notre Dame. Veľmi si to miesto obľúbila. Po tom, čo v ňom vypukol požiar jej zišlo na um, že by bola škoda, keby nenavštívila náš kostol. Nadchla ju jeho krása, aj keď nie je taký veľký, ako Notre Dame.

Vysvetlil som jej, že aj stavitelia nášho kostola doň vložili rovnakú lásku k Bohu. Usmiala sa a povedala: "Ak tomu ľudia naozaj veria, prídem sem každú nedeľu." Pozval som ju na Veľkonočnú nedeľnú omšu, no pozrela sa na mňa udiveným pohľadom. Aj tak - úprimne verím, že som zasial semienko. Vo Veľkom týždni sme mali viac návštevníkov - možno aj kvôli požiaru. Kňazi sú zaneprázdnení prípravou na Veľkú noc. Ak uvidíte aj vy vo svojom kostole niekoho ´zatúlaného´, ujmite sa ho a porozprávajte sa s ním.

 

To, čo sa stalo v Paríži, je možno príležitosťou pre ostatné kostoly pritiahnuť duše. Viem, že moju návštevníčku zarmútil požiar, no napokon sa usmievala, pretože si uvedomila, že nie všetko je stratené. Oheň našu jedinú, pravú vieru iba umocnil. Múry a umenie nás neposilnia, to skôr ľudia, tvoriaci Cirkev, ako aj Boh, ktorý nás vyzýva, aby sme použili všetko čo nám dáva, a bežný, každodenný život zmenili na vlastný, osobný Notre Dame. Spôsob a cestu nám ukazujú aj fotografie zničenej katedrály.