2019-04-26_St._James_Crucifix.jpg

V roku 2019 sme svedkami častých útokov na katolícke kostoly v USA

510
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Nedávna vlna vandalizmu a znesväcovania náboženských sôch a cirkevných stavieb, ktorá sužuje európske katolícke farnosti, sa rozšírila aj na americký kontinent. Samotné správy z tejto Veľkonočnej nedele zobrazujú tri rôzne prípady nenávistných zločinov spáchaných na majetku posvätenom Cirkvou. 

Niekoľko-tisícové škody boli napáchané počas najsvätejšieho 24-hodinového obdobia katolíckeho kalendára na troch budovách a majetku v Lakewood (štát Ohio); Fresno (Kalifornia) a Maui (Havaj). 

Policajné oddelenie mesta Lakewood pokračuje vo vyšetrovaní toho, čo označujú ako vlámanie do Katolíckeho kostola Sv. Jakuba. Vandali vstúpili na cirkevný pozemok skrz malé okno, ukradli korálky ruženca a kríž zo stola v predsieni a podarilo sa im odtrhnúť sochu Panny Márie z jej cementového a pieskovcového podstavca.

Ako vysvetlil farár Joseph Dwyer, zlodeji museli najprv prerezať výstuže, ktoré spájali sochu s podstavcom. 

"Boli veľmi systematickí," uviedol. "Preklopili sochu a oddelili Máriinu hlavu od jej tela." Zlodeji tiež zahodili ružencové korálky a kríž na zem v okolí kostola. 

Katedrála svätého Jána vo Fresne utrpela na Veľkonočnú nedeľu najmenej 50 000 dolárové škody. V utorok zatkla polícia mesta Fresno 35-ročného Joseho Luisa Rentaria Hernandeza, ktorý sa priznal k vandalizmu, ktorý vyústil do otlčených a / alebo znetvorených sôch, ako aj poškodenia exteriéru katedrály a vitráží. Hernandez tiež hodil roztavený červený vosk z horiacich sviečok na niekoľko sôch, vrátane podobizni pápeža Jána Pavla II.

Počas Veľkonočnej noci a druhýkrát za menej ako štyri týždne bol terčom vandalizmu aj Katolícky kostol sv. Antonyho na havajskom ostrove Maui. Ako informuje Wendy Osher, reportérka Maui Now:

Nebol to prvý prípad vandalizmu na pôde kostola. Asi pred troma a pol týždňami bolo vykopnuté okno a poškodená bola aj fara. Ruky sochy Panny Márie Lurdskej boli odrezané a socha Bernadetty bola rozrezaná na polovicu.

Od začiatku tohto roka sa často objavujú správy o útokoch na katolícke kostoly v USA. Napr. socha Panny Márie v Dorchesteri (štát Massachusetts) bola v marci a apríli štyrikrát znesvätená

Denník The Boston Herald informoval, že socha bola "posprejovaná" neidentifikovanou červenou látkou podobnej tej, ktorá sa predtým použila na znetvorenie sôch na dvoch iných miestach bohoslužieb v štáte Massachusetts, ktoré denník identifikoval ako Kostol najvzácnejšej krvi a Kostol sv. Anny. 

1. apríla bola socha Madony a dieťaťa pri Kostole sv. Jána Evangelistu v Stamforde poškodená kameňmi, pričom poničené boli najmä Máriine ruky a tvár malého Ježiša. V marci kamera zachytila muža zo štátu Ohio, ako niesol bejzbalovú pálku a kamene, ktorými rozbil okná na Katolíckom kostole svätej rodiny v meste Dayton. 

Dva kostoly v Pomona Valley (štát Kalifornia) padli za obeť vandalom, ktorí kladivom rozbili náboženské sochy a kameňmi okenné obrazy Panny Márie. Muž nesúci kladivo bol zachytený koncom marca na videokamere, ako ničí dve sochy Panny Márie Lurdskej. Ten istý jednotlivec je podozrivý z použitia tej istej zbrane, keď mal v apríli sťať hlavu sochy Panny Márie v kostole sv. Márie Margity. 

 

Virgin Mary