web3-woman-family-fun-children-shutterstock.jpg

6 spôsobov, ako milosrdenstvo dokáže zachrániť vašu rodinu

294
Milko Kostovič
AltKAT

Vedieť, ako byť milosrdný voči tým, ktorých milujeme najviac, je tajomstvom šťastnej domácnosti. 

Občas mám pocit, že mi moja žena ukrivdila. Moja žena však môže mať oprávnený pocit, že som bol na vine zasa ja. Nemôžem si pomôcť. Milujem ju, ako môžem, nedokážem prekonať svoje chyby a milovať ju dokonale. Jedná sa o malé previnenia ... kto mal umyť riady, kto mal vyzdvihnúť plačúce dieťa, tvrdé slová, ktoré sa rýchlo berú späť. Tieto malé napätia sa však časom sčítavajú.

Ako kňaz som pomáhal mnohým párom, ktorých manželstvá sa začali rozpadať pod tlakom nevyriešených pocitov krivdy. Problémom boli často staré hádky a ublíženia, ktoré sa opätovne vynárali. Nedošlo k žiadnemu pokroku, pretože každá zo zúčastnených strán mala pocit, že spor treba vyriešiť "férovo". Tiež som sa zaoberal situáciami - najmä na pohreboch a svadbách - kde boli rozbité rodiny, bratia, ktorí medzi sebou nekomunikovali, alebo "čierna ovca" rodiny, ktorá zahanbuje ostatných. Je smutnou skutočnosťou, že mnoho rodín je zasiahnutých rozvodmi, spormi a zranenými citmi. 

Žiadna z našich rodín nie je dokonalá, aký je teda rozdiel medzi rodinou, ktorá zostáva spolu a rodinou, ktorá sa nakoniec rozdelí? Rozdiel nie je v spravodlivosti alebo vo férovosti; koniec koncov, všetci sa cítime v určitom okamihu ukrivdení niektorým členom rodiny. Rozdiel je v tom, ako úspešné rodiny tieto krivdy znášajú. Trvať na tom, aby bola spravodlivosť vykonaná za každých okolností, neumožní rodine vydržať dlho, pretože žiadna rodina toho nie je schopná. Lepidlo, ktoré drží rodinu pohromade, je milosrdenstvo.

Boh má nekonečnú ochotu prejavovať milosrdenstvo. Ak Božie milosrdenstvo môže zachrániť svet, určite to môže zachrániť aj naše rodiny. Praktizovaním milosrdenstva v našich vzťahoch nielen prežijeme, ale naša láska bude čoraz silnejšia.

Tu je šesť spôsobov, ako môžeme prejaviť milosrdenstvo v rámci našich rodín.

1. NECHÁVAJTE POSLEDNÝ KOLÁČIK
Je pekné, keď moja žena prenechá posledný koláčik na tanieri. Vie, ako iracionálne sa teším, keď vidím koláčik, a tak sa rozhodne, že mi ho prenechá. O obeti nepadne ani slovo. Jej štedrosť ma dokonca začala nútiť premýšľať o tom, ako tajne zariadiť, aby ona mala ten posledný kúsok. Viem, že to znie bezvýznamne, ale tieto malé, každodenné skutky milosrdnej lásky sa sčítavajú.

2. KEĎ OPUSTÍTE IZBU, VYPNITE SVETLÁ

Odhadujem, že som celú polovicu svojho života strávil vypínaním svetiel v prázdnych miestnostiach. Zdá sa, že som vždy jediný, koho to štve. Sú tu aj ďalšie otravné zvyky. Napríklad moje deti vždy, keď vstanú z večere, nechajú stoličky odtlačené od stola. Každý jeden večer vojdem do kuchyne a starostlivo zatlačím stoličky na svoje miesto. Jeden večer už jedno z mojich detí zatlačilo stoličku na miesto. Vyronil som slzu radosti. Nezasúvať stoličky, nechávať zapnuté svetlá alebo nechať neumytý riad nemusí znamenať veľký problém, ale ak to obťažuje ostatných členov rodiny a vy sa prispôsobíte, znamená to skutočne milosrdný skutok. 

3. PRESTANŤE SA STAŽOVAŤ
Byť s niekým, kto sa často sťažuje, je únavné. Je to tiež pokušenie pripojiť sa k tejto negativite, najmä keď vám dotyčná osoba hovorí o dlhom dni v práci alebo chce ohovárať iného člena rodiny. Je veľkým milosrdenstvom, ak milovaných od toho ušetríte. 

4. UROBTE ČOSI NAVYŠE
Pred niekoľkými týždňami chcel náš chlapec vstať skôr a pripraviť svojej mame raňajky. Nastavil budík na šiestu a keď sa spustil, prespal ho. Podarilo sa mu však zobudiť svoju matku veľmi skoro, pretože ona bola tá, ktorá musela vstať a vypnúť ho. Predstavte si, ako sa jej to gesto dotklo a aká by bola dojatá, keby sa mu to skutočne podarilo?

5. ZABUDNITE NA FÉROVOSŤ
Rodinná dynamika len málokedy počíta s férovosťou. Niekto musí uvoľniť izbu, niekto dostane tú najhoršiu domácu prácu, manželia majú rôzne povinnosti a môžu uvažovať o tom, že tráva je na druhej strane zelenšia. Rodiny, ktoré prejavujú milosrdenstvo, však nikdy nepočítajú náklady.

6. NIKDY NESPOMÍNAJTE MINULÉ CHYBY
Najľahším spôsobom, ako vyhrať hádku, je spomenúť staré zlyhanie. Môže sa to zdať oprávnené, ale nakoniec to všetko vytvorí bolestivé miesto, ktoré sa nakoniec stane veľkým požiarom. Prejav milosrdenstva, úplné odpustenie a obrátenie stránky je hlavnou súčasťou šťastnej rodiny.

Môžete si všimnúť, že väčšina týchto každodenných foriem milosrdenstva je prostá. Sú to také malé skutky, že si ich ostatní členovia rodiny ani nemusia všimnúť - v tom je pointa. Milosrdenstvo na seba neupozorňuje. Je to dar, ktorý si navzájom každodenne odovzdávame, a nečakáme poďakovanie. Možno to nie je fér, ale férovosť je preceňovaná v porovnaní s milujúcou a šťastnou rodinou.