1245x700.jpg

Na VŠ výlučne pre mužov - černochov, sú už aj biologické ženy, identifikujúce sa ako muži

326
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Americká vysoká škola s dlhodobou tradíciou výlučne černošských študentov - mužov, Morehouse College, prijíma od jesene 2020 aj biologické ženy, ktoré sa identifikujú ako muži. Ako poznamenala aj Associated Press (AP), ide o "významný posun" pre túto atlantskú inštitúciu, ktorú svojho času navštevoval aj rev. Martin Luther King jr. a ďalšie významné osobnosti amerických dejín. Biologickí muži, ktorí sa identifikujú ako ženy však už prístup do nej nemajú, ustanovuje štatút školy.

Spomínaná politika školy "sa týka študentov, ktorí sú v procese ´zmeny´ počas zápisu na Morehouse". Potom sa však už od nich očakáva, že budú v tom aj naďalej pokračovať a identifikovať sa všade, aj pri imatrikulácii, ako muži. V opačnom prípade, ak sa ´mení´ muž na ženu, nie je viac na Morehouse vítaný. Politika školy sa v inom ohľade nemení - aj "naďalej bude pokračovať v používaní zámen v mužskom rode, v prežívaní bratského spoločenstva, ako aj v používaní jazyku, ktorý odzrkadľuje poslanie školy ako inštitúcie, určenej na rozvoj a zdokonaľovanie disciplinovaného zmýšľania mužov, ktorí majú neskôr viesť život či už vo vedúcich pozíciách alebo v službách".  

Prezident Morehouse College, David Thomas, pre AP uviedol: "Podľa mňa to, že Morehouse má odvahu hovoriť o problémoch maskulinity (mužskosti) v súčasnom prostredí je veľmi dôležité. Škola má už vyše 150 rokov a v mnohých ohľadoch sa pokladá za West Point rozvoja a vzdelávania černošskej mužskej populácie (West Point - sídlo Vojenskej akadémie USA)." 

Absolventmi tejto školy sú aj kontroverzný filmový tvorca Spike Lee a bývalý starosta Atlanty Maynard Jackson. V informácii sa dodáva, že už asi dva tucty tradične ´čiernych´ vysokých škôl prijali transgender politiku v nejakej forme. 

Hovorkyňa Kampane za ľudské práva - čo je najväčšia LGBT rovnostárska skupina v Amerike - Sarah McBride povedala pre AP, že je to krok správnym smerom. "Mladí ľudia až neuveriteľným spôsobom podporujú LGBT rovnosť, vrátane transgender rovnosti. A školy na to podľa toho aj reagujú. Naše vysokoškolské kampusy už v mnohých ohľadoch vyzerajú tak, ako budú kampusy vyzerať o 10 - 15 rokov. Máme veľa dôvodov na radosť."

 

Viac zo správy AP:

´Morehouse má problémy v súvislosti s LGBT záležitosťami - v roku 2002 obvinili 19-ročného študenta z toho, že basebalovou pálkou zbil spolužiaka, pretože sa mylne domnieval, že mu robil nemravné sexuálne návrhy.´

´Gregorymu Loveovi praskla počas bitky lebka. Aaron Price, usvedčený z útoku na neho, bol odsúdený na 10 rokov väzenia. Tento incident sa v širšom zmysle poňal ako obraz zásadného postoja voči LGBT komunite medzi afro-američanmi.´

 

Prezident Thomas uznáva, že tradične ´čierne´ vysoké školy a univerzity - založené najmä po Občianskej vojne za pomoci a podpory náboženských inštitúcií ako sú metodistická a baptistická cirkev - čelia v súvislosti s gender a sexuálnou problematikou náročným problémom a to najmä kvôli opozícii v spomínaných ´čiernych´ cirkvách. "Nemôžem hovoriť za všetky HBCU (Historically Black Colleges and Universities), no my vieme, že v týchto cirkvách sa o tomto probléme väčšinou mlčí. Viem si predstaviť ľudí, ktorí môžu povedať ´Načo to vôbec vyťahujete?´ Tak týmto ľuďom odkazujem, že žijeme v ére, kde mlčanie v tejto oblasti ničomu nepomôže. Pre nás, našu školu pre mužov, je dôležité stanoviť jasné podmienky, čo sa usilujeme urobiť touto našou politikou." 

AP tiež uviedla, že Morehouse v roku 2009 aktualizovala svoj ´dress code´, "čiastočne aj kvôli hŕstke študentov, ktorí nosili v kampuse ženské šaty". Morehouse usporiadala v roku 2013 prvý LGBT kurz a jeden z jej vedeckých programov sa nazýva podľa ikonického aktivistu boja za občianske práva a práva gayov Bayarda Rustina.