shutterstock_315532241_1.jpg

Muž bol zatknutý, keď vstupoval do katedrály sv. Patrika s kanistrami benzínu

359
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Muž sa dostal do väzby po tom, čo sa v stredu večer pokúsil prepašovať kanistry benzínu do Katedrály sv. Patrika v New Yorku. 

Muž bol identifikovaný newyorskou políciou ako Marc Lamparello, Ph.D. študent na City University of New York. V minulosti už bol zatknutý za rôzne priestupky a verejné opilstvo.

Lamparello bol zadržaný strážnou službou katedrály okolo ôsmej hodiny večernej a bol prevzatý do policajnej väzby. Lamparello sa pokúšal založiť oheň pomocou zapaľovača a polícia uviedla, že mal v blízkosti auto, aby unikol z miesta činu. 

Podľa newyorskej polície mal Lamparello pri vstupe so sebou štyri galóny benzínu, dve plechovky tekutého podpaľovača a dva zapaľovače.. Do katedrály sa mu nepodarilo vstúpiť vďaka strážnej službe, no pri odchode rozlial na podlahe časť benzínu. 

Lamparello na minivane dorazil ku kostolu asi 90 minút pred svojim pokusom o vstup. Potom sa asi hodinu prechádzal okolo. Následne vytiahol z auta benzín, tekutý podpaľovač a zapaľovače. O ôsmej hodine sa snažil vstúpiť do katedrály a krátko na to bol zadržaný. 

Newyorská polícia uviedla, že Lamparellov príbeh nebol "konzistentný" a podozrivý, hoci ešte neurčili žiadny druh motívu. Lamparello tvrdil, že si iba chcel skrátiť cestu cez katedrálu, pretože jeho dodávke došiel benzín. V skutočnosti ale dodávke benzín nedošiel, čo viedlo k tomu, že ho polícia vzala do väzby. Lamparello údajne s políciou spolupracoval a nezatajoval žiadne informácie. 

Newyorská polícia potvrdila, že Lamparello si nedávno kúpil  jednosmernú letenku do Ríma. Jeho let bol naplánovaný na štvrtkový večer. 

Polícia nemá podozrenie na terorizmus a Lamparella označila za "emocionálne narušeného". 

Lamparello bol nedávno zatknutý za to, že odmietol opustiť kostol v Newarku pri jeho zatváraní. Bol obvinený z trestného priestupku a pri zatýkaní sa bránil. 

Lamparello vyštudoval Boston College, jezuitskú školu, v roku 2004. Odvtedy je učiteľom filozofie na niekoľkých univerzitách, vrátane Seton Hall University v New Jersey. Seton Hall je diecéznou katolíckou školou, ktorú spravuje arcidiecéza Newark. Predtým pracoval ako hudobný riaditeľ pre katolícku farnosť v New Jersey.

Jeho brat Adam Lamparello sa pre noviny Daily Beast vyjadril, že bol "šokovaný", keď sa dopočul o jeho zatknutí a povedal, že "toto sa mu vôbec nepodobá"

Starosta mesta New York, Bill de Blasio, pochválil newyorskú políciu za ich rýchlu reakciu pri zadržaní podozrivého.

"My všetci sme zameraní na zabezpečenie našich kongregácií a svätostánkov v čase, keď oslavujú tento Svätý týždeň," napísal Blasion na Twitter.