54514564_1235886546578747_4667405183209177088_n.jpg

Pellegrini si v EP vypočul množstvo útokov: "Odporúčam vám, odpojte sa od pána Fica"

391
Neutral

Po vystúpení predsedu vlády SR Petra Pellegriniho pred Európskym parlamentom (EP), ktorému predstavil svoju víziu fungovania Európy, sa v rámci poslaneckých otázok spomínala najmä vražda Jána Kuciaka či údajné narastajúce populistické politické hrozby s protibruselskou rétorikou. Pellegrini však čelil aj viacerým ostrejším vystúpeniam poslancov EP na adresu Slovenska.

González Pons (Španielsko): Skutočne si stojíte za členstvom v NATO?

Ako prvý sa do Pellegriniho a Slovenska pustil španielsky zástupca frakcie kresťanských demokratov EPP Esteban González Pons, ktorý upozornil, že tak ako za známu vraždu novinárky na Malte, ani za vraždu Jána Kuciaka a jeho partnerky, okrem odstúpenia expremiéra Fica “nikto zatiaľ neprevzal žiadnu zodpovednosť”. González Pons sa pýta “prečo nedošlo k záverom toho vyšetrovania?”

Ďalej vyjadril znepokojenie z nenávistnej rétoriky koaličných poslancov na adresu opozície. Európa podľa neho čelí ťažkým časom v súvislosti s brexitom, migračnou krízou, spochybňovaním transatlantickej spolupráce a “ruská vláda sa snaží potiahnuť koberec spod našich nôh”. Podľa španielskeho politika je kvôli týmto problémom potrebné väčšie zjednotenia. “Ale zdá sa, že vaša vláda sa uberá opačným smerom,” poznamenal.

“Sú rozpory vo vašom prejave s tým, čo v skutočnosti robí vláda. Skutočne si stojíte za členstvom v NATO? Naozaj je treba objasniť tieto rozpory. Darmo budeme mať nejaké pekné slová, keď vidíme ako trpí odvetvie poľnohospodárstva. Latka demokracie musí byť nastavená vysoko a slová musia nasledovať činy. Nie je možné hovoriť o demokracii a bojovať proti Bruselu.”

“Pán Pellegrini, nacionalizmus a populizmus je tá najväčšia hrozba pokiaľ ide o naplnenie európskeho sna. Nie je tu smrtiacejšia hrozba ako táto.”

González Pons potom zašiel ešte ďalej a útočil na zvrchovanú zahraničnú politiku SR. “Keď sa pozrieme mimo EÚ ľudia vo Venezuele ani nemajú čo dať do úst a vaša vláda neuznala postavenie ašpirujúceho prezidenta Guaida. Vy sa skôr radíte ku krajinám ako Rusko, Kuba, Irán, akoby oni diktovali váš postoj, pán Pellegrini.”

Sophia in´t Veld (Holandsko): Odporúčam vám odpojenie od pána Fica

Poslankyňa EP z Holandska Sophia in´t Veld, ktorá bola predsedníčkou kontrolnej skupiny pre právny štát, ktorá v rámci EP navštívila Slovensko po vražda Jána Kuciaka vyzdvihla občiansku angažovanosť v našej krajine, no premiérovi Pellegrinimu odkázala, že stojí pred mnohými výzvami a pred rázcestím, čo sa týka smerovania Slovenska v budúcnosti.

“Vy máte ten kľúč k budúcnosti EÚ. Môžete ukázať, ktoré sily budú mať navrch. Máte voľbu. Je tu ale otázka, či sa chcete pridať medzi tých, ktorí ničia Európsku úniu a dávajú prednosť krátkodobým volebným ziskom, alebo ešte horšie k tým čo dávajú prednosť materiálnym ziskom, alebo ešte horšie k tým, čo sú spojení s organizovaným zločinom? Alebo chcete, aby si vás dejiny pamätali ako štátnika a niekoho, kto bol odvážny a múdry, niekto, kto krajinu posunul dopredu?” Začala osobne Sophia in´t Veld.

“Tu budem veľmi konkrétna. Odporúčam, aby ste sa odpojili od pána Fica, pretože od predstavuje staré Slovensko a vy ste nové Slovensko.

“Takisto môžete ukázať, že skupina V4 je silne proeurópska a nie je nejakým nástrojom nacionalistických autokratov.”

Poslankyňa EP ďalej apelovala, aby boli zvrátené zmeny, ktoré boli realizované v tlačovom zákone. “V praxi to znamená silné ohrozenie slobody prejavu,”podotkla. Nie je však známe, ktoré zmeny mala na mysli, keďže právo na odpoveď politikov a ďalšie avizované novelizácie zatiaľ neboli schválené.

Holandská politička v závere ponúkla Pellegrinimu “osobnú spoluprácu” v budúcnosti, aby dokázal realizovať líderstvo na Slovensku.

Paulo Rangel (Portugalsko): Nebudete krajinou s európskymi hodnotami, pokiaľ nebude fungovať právny štát

Rangel z frakcie Ľudovcov povedal, že “je znepokojený, pokiaľ ide o právny štát a korupciu v Slovenskej republike”. Podľa jeho slov vláda dostatočne neodsúdila moment vraždy Jána Kuciaka. “Tie slová, ktoré ste dnes povedali o vražde novinára, tie vyšetrenia sú podľa vás v poriadku… Je predsa veľmi dôležité, aby to vláda odsúdila jednoznačne.

“Slovensko dosiahlo veľký pokrok pokiaľ ide o integráciu do EÚ, ale nebudete krajinou s európskymi hodnotami, pokiaľ ostanú tieto podozrivé momenty a keď nebude fungovať právny štát.”

Romeo Franz (Nemecko): Čo navrhujete v boji proti anticiganizmu?

Poslanec za stranu Zelených Franz prišiel s tým, že po návšteve Slovenska mu najviac utkvel v pamäti problém s rómskou menšinou.

“Ja sa sústredím na segregáciu Rómov vo všetkých oblastiach ako zdravotníctvo, školstvo… To je na dennom poriadku. Keď sa pozrieme na život 300 Rómov, ktorí si musia zo studne čerpať vodu… No a 43 % školákov Rómov v ostatnom roku boli vystavení veľkým urážkam kvôli tomu, že sú Rómovia a niektorí sa cítia diskriminovaní. Prejavuje sa tu aj fyzické násilie, ktorému je vystavené každé deviate rómske dieťa. ”

“Vzrástol počet Rómov, ktorí nedokážu nájsť zamestnanie. Okrem toho návšteva škôl rómskych detí veľmi poklesla. Navštívil som školu v Košiciach, kde bolo 90 % Rómov. Aké opatrenia navrhujete pán premiér, aby sa aktívne bojovalo proti tomu anticiganizmu?”

Dimitrios Papadimoulis (Grécko): Budete naďalej blokovať migračnú politiku EÚ?

Poslanca EP z Grécka zaujímala najmä migračná politika Pellegriniho vlády. “Prečo máte v utečeneckej otázke politiku, ktorá je taká podobná politike Viktora Orbána?”Opýtal sa Papadimoulis. Dodal, že Orbán by vraj mal byť vylúčený z Európskej ľudovej strany.

“Chcete a obrátite sa ako predsedajúca krajina V4 na Radu a Komisiu, aby azylová politika bola zameraná na spravodlivé rozdelenie utečencov medzi všetkými členskými štátmi, alebo spoločne s maďarským a poľským premiérom budete blokovať politiku EÚ v rámci migrácie?

“Správne ste sa vyjadrili o jednote, ale teraz je čas, aby ste to prejavili na činy,” uviedol grécky zástupca s tým, aby Pellegrini prestal brániť spoločným migračným kvótam.

 

Eduard Kukan: Bojujte s tými, ktorí šíria vymyslené lži o Európskej únii

Bývalý minister zahraničia SR Kukan vyzval premiéra k zodpovednosti a odvahe, aby sa vedel postaviť “tým kolegom a politickým partnerom, ktorí zámerne šíria vymyslené lži o Európskej únii a ktorí tým hazardujú s dôverou slovenskej spoločnosti voči únii”.

 

Juncker vyzdvihol prínos slovenskej vlády, je za spoločný minimálny plat

Krátko po prejave slovenského predsedu vlády sa ujal slova šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý sa priznal, že v noci sa dobre nevyspal kvôli Británii a premiérke Mayovej, no naopak v pozitívnom svetle myslel na Bratislavu a Slovensku. Vysvetlil, že práve na minuloročnom summite EÚ v slovenskom hlavnom meste prebehli dôležité rokovania o postoji EÚ k brexitu a Juncker vyzdvihol veľký prínos slovenskej vlády v tejto otázke.

Chcel by som sa vám Peter poďakovať v mene EK za všetkú podporu, ktorú nám slovenská vláda stále poskytuje.Uvedomujem si snahu SR o inovácie pokiaľ ide o smernicu o vysielaní zamestnancov. Je to veľmi dôležitý krok a rovnako tak vnímam vytvorenie európskeho pracovného úradu na Slovensku,” uviedol Juncekr.

“Slovenská vláda nám vždy pomohla v budovaní európskeho sociálneho piliera. Zároveň by som chcel povedať, že je veľmi dôležité a potrebné, aby sme mali v Európe spoločný minimálny plat a je dôležité, aby sme to dosiahli, čo možno najrýchlejšie.”

Juncker ďalej uviedol, že podľa ľudí na Západe, Slovensko nie je neutrálnou krajinou. Spomenul Pražskú jar, ktorú si pamätá ako tínedžer. “Ja by som nechcel, aby si Slováci mysleli, že ich Európania nemajú radi. Naopak, bol by som rád, ak by Slováci mali ešte radšej EÚ.”

 

Odpovede Petra Pellegriniho

Slovenský premiér uviedol, že v odpovediach sa dotkne len niektorých vystúpení poslancov EP a vyjadril záujem zaujať jasný postoj najmä ku kritizovaným agrodotáciám, za ktorých problémy nesie podľa neho do veľkej miery zodpovednosť práve EÚ.

“Chcem sa spýtať u vás všetkých európskych poslancov, čo to je za systém, ak na základe bruselského nariadenia dotácie rozdeľujeme na základe obhospodarovaných hektárov, bez ohľadu na to, či tam niekto na tom niečo robí, alebo to len dvakrát ročne pokosí. Ako je možné, že sme nútení všetkým plošne vyplácať nejakú sumu z európskych peňazí a nemať pri tom možnosť krátiť peniaze tm, ktorí na tej pôde nič nerobia a nikoho nezamestnávajú.”

Potom sa z toho stáva systém nie na podporu poľnohospodárstva, ale ide o boj o dotácie. To znamená o vojnu, kto má na papieri koľko hektárov, dvakrát za rok pokosí, sedí doma a poberá dotácie. Toto je chybné a musíme to zmeniť.”

Ako druhej odpovedal Pellegrini poslankyni z Rumunska, ktorá hovorila o kohéznej politike a o rozširovaní schengenského priestoru. “Pani poslankyňa, Slovensko vždy jasne podporovalo a bude podporovať, aby v prípade, ak krajina splní akékoľvek kritéria, aby dostala jasnú odpoveď, aby sa nehrala s Rumunskom a Bulharskom politická hra. Ak sú pripravení technicky, máme mať jasno v tom, kedy do Schengenu vstúpia. Neviem s čím váhame a čo sú to za politické hry,” dodal predseda vlády SR.

 

 

Tlačová konferencia

Na záver Pellegrini spoločne s predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim predstúpili pred novinárov a odpovedali na otázky súvisiace s prejavom slovenského premiéra.

Jeden z talianskych žurnalistov predložil otázku, čo obaja hovoria na stúpajúce tendencie nacionalizmu celkovo v Európe ale aj v strednej Európe a čo hovoria na doterajšie úradovanie talianskej nacionalistickej vlády.

“Neprináleží mi komentovať dianie v inej krajine. Ide o suverénnu politiku suverénneho štátu. Ak by ste sa ma pýtali, či súhlasím s tým, že EÚ sa má v prvom rade postarať o ochranu vonkajších hraníc a až potom riešiť ďalšie problémy, tak v tomto prípade bude určite súhlasiť aj s mojim kolegom z Maďarska, ktorých ochranu hraníc presadzuje veľmi intenzívne,” uviedol Pellegrini svoj postoj k vláde Viktora Orbána a k jeho podľa novinára protieurópskej politike.

Tajani reagoval najmä na taliansku vládu, ktorá podľa neho napríklad v rozpore s oficiálnymi európskymi pozíciami prijíma veľké investície z Číny do svojej infraštruktúry, do prístavov. Dodal, že je znepokojený, akým spôsobom sa Európa “vzdáva” telekomunikačnej frekvencie 5G “v prospech Číňanov”.

Ďalší novinár upozornil na dvojznačnosť v zahraničnej politike Slovenska, keď Pellegrini v EP deklaroval súdržnosť a vernosť ideám EÚ a NATO, zatiaľ čo “jeden z koaličných partnerov a niektorí členovia vládnej strany slovom i činmi idú akoby opačným smerom”.

Pellegrini odpovedá: “Orientácia zahraničnej politiky neboli nikdy predmetom akejkoľvek politickej debaty alebo súboja dokonca ani medzi opozíciou a koalíciou v SR. Dnes však musím konštatovať a vyjadriť poľutovanie, že sa nám začínajú názory na našom politickom spektre rozdeľovať a evidujem aj osobné názory jednotlivcov aj politických zoskupení, že by chceli vidieť inú zahraničnú politiku SR. ”

“Pokiaľ ja budem predseda vlády, a vláda je zodpovedná za výkon zahraničnej politiky našej krajiny, nedovolím, aby Slovensko akýmkoľvek spôsobom uhlo zo svojho jasného proeurópskeho a proatlantického kurzu,” doplnil premiér.

Pellegriniho vízia

Predseda vlády SR Pellegrini uviedol, že je preňho česť vystúpiť v demokratickom zbore, ktorý zastupuje pol miliardy Európanov. V úvode spomenul, že ak EÚ vznikla pred 60 rokmi s cieľom zaistiť lepšiu budúcnosť, Slováci túto túžbu prejavili pred 30 rokmi, keď sa vydali cestou demokratických zmien.

Podľa jeho slov bol vstup Slovenska a iných krajín do EÚ pred 15 rokmi zárukou stability a slobody. “Vrátili sme sa tam, kde sme vždy patrili – do európskeho a transatlantického priestoru, do EÚ a NATO,” povedal.

Slovenské členstvo v EÚ je podľa Pellegriniho “úspešný príbeh”, aj keď začiatky boli náročné a bolo potrebné vykonať výrazné štrukturálne zmeny, znížiť nezamestnanosť a vybudovať demokratické inštitúcie. Výsledkom je členstvo Slovenska v Schengene a eurozóne, ako i jeho prítomnosť medzi krajinami s najvyšším rastom hrubého domáceho produktu. V poslednom čase viac ľudí na Slovensko prichádza, ako z neho odchádza, dodal premiér.

Pellegrini zdôraznil, že celkovú “lepšiu atmosféru” treba využiť na modernizáciu Slovenska, ktoré si vybudovalo silnú občiansku spoločnosť a má vysokú mieru slobody médií. Slováci podľa neho musia pridať v kvalite školstva, vedy a výskumu, skvalitňovaní štátnej správy a znižovaní miery korupcie.

“Pre ľudí so silným odhodlaním a vytrvalosťou nie je nič nedosiahnuteľné,” odcitoval slová Milana Rastislava Štefánika.

Zdôraznil, že Slovensko chce “v týchto neľahkých časoch” patriť medzi najviac integrované krajiny EÚ a že iná alternatíva ako členstvo v EÚ neexistuje, čo potvrdilo aj slovenské predsedníctvo v Rade EÚ a bratislavský summit EÚ v septembri 2016.

Pellegrini nezabudol na vlaňajšiu vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorá vyvolala oprávnené reakcie verejnosti, čo je podľa neho znakom “vyspelosti” slovenskej demokracie. V tejto súvislosti poďakoval Európskemu úradu pre boj proti podvodom (OLAF) za spoluprácu pri vyšetrovaní tohto prípadu, ako aj poslancom EP, ktorí boli prostredníctvom vyslaných odborných misií neraz kritickí voči dianiu na Slovensku.

Premiér s odkazom na spoluprácu krajín Vyšehradskej štvorky (V4) pripomenul pretrvávajúce rozdiely medzi východnými a západnými krajinami a dodal, že prípadné nezhody treba riešiť dialógom.

Rastúce sociálne rozdiely v Európe podľa neho ničia európsky projekt a ľudia potom hľadajú odpovede inde, v oblasti dezinformácií. Pripomenul tiež, že Slovensko podporuje sociálny pilier EÚ a uchádza sa o sídlo Európskeho orgánu práce (ELA).

Pellegrini upozornil, že tak ako 17 predošlých lídrov EÚ v pléne EP, aj on sa pridáva k výzve na jednotu EÚ – jednotu pri zachovaní kultúrnych a národných rozmanitostí. Zopakoval výzvy z bratislavského samitu, hovoriace o jednotnej, prosperujúcej a bezpečnej Únii, ktorá musí byť globálne silným hráčom, ale otvorená voči občanom a zárukou pre ich bezpečnosť a budúcnosť.

Nemôžeme byť hodnoverní, ak neodstránime rozdiely medzi Východom a Západom, tie stále existujú,” upozornil. Dodal, že obe “krídla” sa musia navzájom chápať a komunikovať. Za dobrý príklad označil smernicu o vysielaní pracovníkov či tému dvojakej kvality potravín.

Naopak, nedarí sa nájsť jednotu názorov v otázke migrácie. “Musíme nájsť riešenie, ktoré uspokojí všetky strany. Migrácia musí byť zvládnuteľná a slúžiť Európe,” vysvetlil.

Pellegrini upozornil na vonkajšie a vnútorné výzvy, ktorým EÚ čelí, a zdôraznil, že Únia si musí najskôr položiť otázky, kde chce byť o päť až 15 rokov, a podľa toho prispôsobovať dlhodobý rozpočet, v ktorom by nemal chýbať dôraz na kohéziu.

Upozornil na potrebu férovej obchodnej politiky vo svete, kde je EÚ šampiónom, na digitalizáciu a robotizáciu, kde je EÚ neraz “preregulovaná”, čo škodí, ak si chce zachovať vedúcu pozíciu.

Zdôraznil potrebu prechodu na klimaticky neutrálnu ekonomiku a potrebu budovania spoločných obranných síl, kde je potrebná komplementarita s NATO, a tiež to, že EÚ je priestorom, ktorý sa rozširuje, a netreba zabúdať na ašpirácie kandidátskych krajín.

“Musíme byť hlavne čestní voči našim občanom. EÚ nemá čarovnú paličku, ale musíme ponúknuť lákavé vízie pre občanov a premeniť ich na skutočnosť. Ponúknuť ich mladým ľuďom a povedať, že Brusel nie je vzdialený. My sme EÚ! Musíme čeliť tým, ktorí tvrdia opak, a argumentovať faktami,” povedal Pellegrini v závere.

Séria rozpráv o budúcnosti EÚ medzi hlavami štátov a vlád členských krajín Únie na jednej strane a poslancami EP na strane druhej sa začala v januári 2018 a bude pokračovať až do májových eurovolieb.