George-and-Alfie.jpg

Matka, ktorú lekári nazvali “neľudskou”, pretože “neprerušila” tehotenstvo

1,120
Kultúra smrti

Matka prehovorila o tom, ako ju lekári označovali za neľudskú, keď ignorovala početné pokusy, ktoré ju mali donútiť k potratu jej nenarodených dvojčiat. “Bolo ľahšie povedať, aby som sa zbavila detí, než aby ma skutočne liečili”.

Ako uvádza portál spcu, Hannah Morrisová lekári opakovane vyzývali, aby ukončila svoje tehotenstvo po tom, čo jej začala odtekať plodová voda v 16. týždni tehotenstva. V tom čase jej diagnostikovali predčasné prasknutie plodového vaku (PPROM) a povedali jej, že ani jedno dieťa nemá šancu na prežitie.

“Bola som na internom vyšetrení a doktor mi povedal, že moja plodová voda odtiekla, a že mu to je naozaj ľúto, ale nemôže pre nás nič urobiť,” povedala Morrisová pre The Sun.

“Mala som sa milión otázok, ako napríklad či môže prežiť ďalšie dieťa, či je možné, aby sa to opätovne uzavrelo, a pod. ”

Vysvetľovali mi, že jediné, čo je nutné urobiť, je vykonať potrat. “Povedali mi, že je na 100% isté, že to deti neprežijú a že potrebujem lieky na vyvolanie pôrodu. Nechcela som to urobiť. Moje vnútro mi hovorilo, že ich nemám počúvať.”  

Nevedela som nič o PPROM. Nevedela som, že niečo také existuje. Len som odmietla všetky lekárske rady. Povedala som, “ak mám o deti prísť, prídem o ne prirodzene a nechám to na prírodu, aby to prevzala.”

Morrisová povedala, že spolu so svojím partnerom Markom Kingom zostali 48 hodín v bočnej miestnosti, bez zdravotnej podpory, aby spontánne potratila svoje deti. Ultrazvuk však potom odhalil, že nič sa nedeje, deti sú i naďalej vitálne a pár poslali domov.

Neskôr sa obrátili na dobrovoľnú organizáciu Little Heartbeats. Hannah sa rozhodla zostať na lôžku, aby jej deti mali najlepšiu šancu na prežitie. Ale aj napriek tomu tlak lekárov na ukončenie tehotenstva pokračoval.

Pri následnom vyšetrení v nemocnici lekár povedal, že ak sa deti dožijú 24 týždňov, ich končatiny budú spojené a ich životne dôležité orgány budú nefunkčné. Povedali mi, že som neľudská a že som im spôsobila viac bolesti tým, že som pokračovala v tehotenstve. V tomto bode sme už zvažovali možnosť ukončenia tehotenstva, pretože rady prichádzali od najlepších konzultantov.

Po vykonaní ďalších vyšetrení a získania podpory zo strany NHS, sme sa rozhodli pokračovať v tehotenstve, ale požiadavky, aby som podstúpila potrat, sa opakovali pri každotýždenných kontrolách aj napriek tomu, že boli deti zdravé.

Povedala: “To nás nútilo pokračovať v tehotenstve každý týždeň. Mohli sme vidieť chlapcov na obrazovke a boli v poriadku. Sonograf ukázal, že sú pľúca rozvinuté a obličky sú v poriadku. Lekári ich každý týždeň kontrolovali a hovorili, že sa zdá byť všetko v poriadku, no napriek tomu trvali na tom, že situácia sa zmení, a preto musím ukončiť tehotenstvo. ”

Napriek negatívnemu postoju lekárov Morrisová dosiahla 34. týždeň tehotenstva a podstúpila cisársky rez. Ako prvý sa narodil George a za ním nasledoval Alfie. Obaja strávili po narodení štyri dni na jednotke intenzívnej starostlivosti. A aj napriek počiatočným komplikáciám vyplývajúcim z predčasného pôrodu sú obe deti teraz zdravé a prosperujúce.

“Vziať si našich chlapcov domov bolo úžasné. Vedeli sme, že sme mali pravdu, a že sme urobili správne rozhodnutie,”dodala.

Verí, že PPROM vyvolala pôrodná asistentka, ktorá neliečila infekciu E-coli, a tlak na prerušenie tehotenstva mal zakryť túto chybu. “Keď si to spätne premietam, tak viem, že za všetko môže pôrodná asistentka, ktorá ma neliečila z infekcie. Myslím, že urobila obrovskú chybu v úsudku, samotná NHS (Národná zdravotnícka služba) má však veľmi negatívny názor na PPROM a nevie, ako správne postupovať. Veľa lekárov nevedelo, čo má so mnou robiť. ”

“Bolo jednoduchšie povedať, aby som sa zbavila detí, než aby skutočne liečili problém.”

Morrisová dúfa, že tento jej príbeh pomôže a povzbudí ďalších rodičov.

Zástupca generálneho riaditeľa spoločnosti SPUC John Deighan hovorí, že jej príbeh tiež dokazuje to, že lekári nemajú vždy pravdu.”Určite pomáha odhaľovať bezpredmetný tlak na umelé prerušenie tehotenstva, ktorý pochádza od zdravotníckeho personálu, ktorý teraz vidí potrat ako rýchle riešenie akéhokoľvek problémového tehotenstva,” povedal. “Zďaleka nebola “neľudská”, ako jej to povedali, ale naopak, bola pre svoje deti pravou hrdinkou.”