kardinal-brandmuller.jpg

Za sexuálne delikty môže homosexualita, nie katolícka cirkev

664
Kultúra života

Známy nemecký kardinál v piatok vyvolal u liberálov kontroverziu, keď tvrdil, že katolícka cirkev nie je priamo zodpovedná za sexuálne zneužívanie duchovnými. Renomovaný kardinál kladie za príčinu sexuálnych deliktov homosexualitu ako takú, ktorá, žiaľ prenikla aj medzi služobníkov Cirkvi. Informuje britský denník The Telegraph.

“To, čo sa stalo aj v cirkvi, sa nijako nelíši od toho, čo sa deje v celej spoločnosti,” povedal kardinál Walter Brandmüller. “Skutočným škandálom je to, že katolícka cirkev sa v tomto neodlíšila od ostatnej spoločnosti.”

Britský denník v tejto súvislosti poukázal na štúdiu Nemeckej biskupskej konferencie zverejnenú minulý rok, podľa ktorej bolo údajne katolíckym duchovenstvom v Nemecku v rokoch 1946 až 2014 sexuálne zneužitých viac ako 3 600 detí.

Kardinál Brandmüller však tvrdí, že iba “malý počet” kléru sa dopustil zneužívania. Povedal, že skutočným problémom je homosexualita a tvrdí, že je “štatisticky dokázané”, že existuje spojitosť medzi homosexualitou a zneužívaním.

Spoločnosť “zabúda alebo zakrýva skutočnosť, že 80 percent prípadov sexuálneho násilia v cirkvi sa týkalo mladých mužov, nie detí,” povedal nemeckej tlačovej agentúre DPA niekoľko dní pred svojimi 90. narodeninami.

Vyhlásenia kardinála Brandmüllera prichádzajú niekoľko dní po tom, čo pápež vyzval katolíckych biskupov v USA, aby čelili “hriechom a zločinom” sexuálneho zneužívania duchovenstvom a “úsiliu na ich popieranie alebo skrývanie”.

Kardinál Brandmüller je jedným z najsilnejších kritikov pápeža Františka v katolíckej cirkvi a je jedným zo štyroch kardinálov, ktorí opakovane korigovali pápežove vyjadrenia o láske a rodinnom živote.

Liberálna vetva prominentných nemeckých cirkevných komentátorov kardinálove slová odsúdila: “Ide o hanebný spôsob, ako katolícka cirkev relativizuje vinu a hanobí homosexuálov. Škoda,” napísal napríklad na Twitter Ulf Poschardt, redaktor novín Welt. Evidentne si však on sám relativizuje hriech homosexuálneho nezriadeného správania.