DSC_4092.jpg

Ako majú katolíci voliť prezidenta SR?

1,432
Kultúra života

Výkonný kancelár Konferencie biskupov slovenska (KBS) Anton Ziolkovský na sociálnej sieti napísal o tom, že pre mnohých katolíkov sú niektoré veľmi zásadné hodnotové otázky, podľa ktorých sa rozhodujú vo voľbách. Vyzval tiež na podrobnejšie sledovanie života, s kým spolupracujú, ktoré médiá podporujú jednotlivých kandidátov pred prezidentskými voľbami.

Ziolkovský si myslí, že diskusia k prezidentským voľbám ukázala, že je vhodné si niektoré veci ujasniť. “Stále platí, že pre katolíkov sú postoje kandidátov ku potratom, registrovaným partnerstvám či Istanbulskému dohovoru kľúčové a podľa toho by sme sa mali rozhodovať,” vyhlásil.

Veriaci by podľa neho nemali rezignovať na ideál, aby sme mali prezidenta, ktorý bude “prolife a profamily”.

“Niektorí tejto zásade nerozumejú, ba dokonca si myslia, že iné hodnoty pre nás nie sú dôležité. To však nie je pravda.”

Vysvetlil, že byť proti korupcii, chcieť spravodlivejšiu spoločnosť a demokraciu, to je štandard, ku ktorému sa hlásia všetci. “Nepoznám nikoho, kto by otvorene povedal, že chce zachovať korupčný systém alebo nespravodlivé zákony. K našim témam sa však rozhodne všetci nehlásia,” zdôraznil výkonný kancelár KBS.

V každej dobe stáli katolíci v spoločnosti pre nejakou výzvou. Tá sa mení. V časoch komunizmu to bola náboženská sloboda, občianske práva a slobody. Dnes je pre nás kľúčovou témou obrana prirodzených ľudských hodnôt: život, rodina, manželstvo. Preto sú pre nás tieto hodnoty dôležité. Nemôžeme, ba nesmieme sa ich vo verejnom živote vzdať.”

Ziolkovský si myslí, že ak sa k týmto hodnotám hlási nejaký kandidát či kandidátka, mali by sme sa tešiť a nespochybňovať jeho či jej úmysel. “Kiežby sa k nim prihlásili všetci kandidáti. Ak máme takýchto kandidátov, treba si z nich vybrať.”

“To však neznamená, že medzi kandidátmi, ktorí sa ku kresťanským hodnotám hlásia, nie sú alebo nemôžu byť rozdiely. Pri posudzovaní toho, či kandidát bude pripravený a ochotný aj niečo reálne urobiť v súvislosti s ochranou života a rodiny, a vytvárať v tomto zmysle v spoločnosti priaznivú atmosféru, by sme si mali všimnúť jeho osobnú integritu.”

Taktiež vyzýva, aby si voliči všímali doterajší život kandidátov. “Ako sa v ňom osvedčujú hodnoty, ku ktorým sa teraz hlásia. Čím sú vo verejnom živote známi. Kto ich podporuje, kým sa obklopujú, ktoré médiá ich podporujú a kto ich haní a najmä prečoS akým politickým prúdom či stranou sú spájaníV akých témach vyvolávali na verejnosti kontroverzie a prečo. Pozrime sa, ako napomáhali k vytváraniu spravodlivosti a posilňovaniu demokracie. Skúmajme, či sú dôveryhodní a ak zlyhali, či sú schopní sebareflexie. Čo je pre nich v živote dôležité a kto o nich vydáva dobré a zlé svedectvo a s akou motiváciou. Tieto informácie pomôžu nášmu svedomiu, aby sme dobre rozlišovali a vybrali,” uzavrel Anton Ziolkovský.