kuffa-januar2019.png

“Za komunizmu tma, za liberalizmu hmla.”

684
Kultúra života

Katolícky kňaz o. Marian Kuffa sa počas minulotýždňovej omše v Kostolnej pri Dunaji v kázni venoval rodine, výkonu kňazskej funkcie a okrem iného postavil na rovnakú úroveň režim komunizmu so v súčasnosti vrcholiacim hnutím liberalizmu.

Kňaz v kázni apeloval aj na skutočnosť, že mnohí veriaci sa sami pred sebou a pred Behom síce spovedajú, že nerobia v živote zle, no podľa Kuffu ľudia sa už nespovedajú z toho, že robia navyše aj niečo dobré. “Nespovedáme sa z toho, že sme zanedbali dobro”.

“My starší sme zažili dva také smery. Komunizmus a liberalizmus,” začal rozprávanie Kuffa s tým, že človek si často pri vstupe do pomyselného tunela zabúda uvedomovať zodpovednosť a autority. Hovoril o tom ako v mladosti cestoval vlakom z Kežmarku do divadla do Košíc a ako po vstupe do tunela medzi deťmi vždy nastala trma-vrma. “Pamätám sa, na to sme sa tešili, tam sa vybavovali účty bum-bum. Ja som mal pred tunelom sveter do véčka, za tunelom véčko bolo až po žalúdok… A učiteľ to potom hneď poukladal… A Myslíte, že sme sa poučili? Mysleli sme si, že keď utečieme do tunela, ujdeme pred autoritou – strašný omyl!”

Kuffa uviedol, že takýmto pomyselným tunelom bol aj režim komunizmu. “Nedávno sme z toho vyšli dobití, dodrúzganí. Pred tunelom bola ohromná radosť. Potom boli prvé kriky a prvá bolesť a po tuneli zahanbenie a poníženie.”

“A teraz na plný plyn pif do druhého tunela – do liberalizmu!” Mnohí si podľa kňaza Kuffu myslia, že ujdú pred autoritou Boha. “Je to veľký omyl,” tvrdí. “Za komunizmu tma, za liberalizmu hmla”.

Pokračoval tým, že aj v tme a tuneloch je možné určitej navigácie. Hovoril o tom, ako v noci chodieval na kobyle a často nevidel takmer nič. Orientoval sa podľa jeho slov aj vďaka Panne Márii. “Ma to k nej priťahuje. Aj vy tu máte na oltári Pannu Máriu – paráda, to je Amerika.” Dodal, že za farára nešiel kvôli nenávisti ku ženám, ale kvôli láske k Bohu.

Podľa o. Mariana Kuffu ide o podobný princíp v kňazstve aj v manželstve. Vysvetľuje, že kňazi ako aj mladomanželia uprednostňujú vyššiu úroveň lásky. “Matku stále miluješ, ale dávaš prednosť partnerke resp. partnerovi. Vtedy si zrelý do manželstva. Ak sa nevieš odstrihnúť od mamičky, nežeň sa! Lebo dotrápiš tú ženu. Ty sa musíš odstrihnúť, s pupočnou šnúrou sa nedá chodiť po meste… Keď odstrihneš, to hnusne bolí, ale ideš o schodík vyššie.” Kuffa k tomu dodal, že v starobe sa role obracajú a deti si aj ako gesto vďaky dochovávajú svojich rodičov.

“Mať rád nie je hriech. Nenávidieť to je hriech. A sprivatizovať to by mohol byť hriech,” zhrnul Kuffa rozprávanie o rôznych úrovniach medziľudskej lásky.