Žena, ktorej chce Barnevernet odobrať už druhé dieťa uteká z Nórska

408
Kultúra smrti

Na prípad Nórky Silje Garmovej, ktorá vlani v septembri utiekla s dcérou do Poľska zo strachu, že ju nórska sociálna služba Barnevernet pripraví aj o druhé dieťa, upozornil český poslanec Európskeho parlamentu Tomáš Zdechovský s tým, že žena dostala azyl v Poľsku.

Advokát Garmovej uviedol, že Poľsko týmto gestom dokázalo, že rodina je skutočnou najvyššou hodnotou štátu.

“Ministerstvo zahraničných vecí vydalo kladné stanovisko pre udelenie azylu pre Silju Garmovú a jej dcéru. Predtým toto stanovisko vydal aj Cudzinecký úrad, ktorý ho musí formálne znovu potvrdiť, ” uviedla poľská advokátska firma, ktorá Garmovou zastupovala.

V prípade sa priamo angažoval český europoslanec z Tomáš Zdechovský, ktorý povedal, že s matkou sa osobne pozná. “Po štúdiu dokumentov k prípadu som sa za ňu zaručil u poľského ministra zahraničia. Z udelenia azylu mám preto obrovskú radosť. Je to hlavne signál Nórsku, že už naozaj musí zreformovať ich systém ochrany detí, pretože dochádza k tak zásadným pochybeniam, že to oprávňuje inú krajinu udeliť rodine politický azyl,” vysvetlil Tomáš Zdechovský.

Žene bola dávnejšie odobratá jej staršia dcéra Frøya, a to v priebehu rozvodu na základe bližšie nepreskúmaného udania zo strany jej bývalého manžela, že užíva lieky proti bolesti a vedie “chaotický spôsob života”. Matka smie dcéru vidieť až v jej dospelosti. Nórsky úrad neskôr hrozil odobratím aj mladšej dcéry, ak sa ukáže akékoľvek pochybenie zo strany Garmovej.